„Žaliuojantys medžiai, šiltos, sausos dienos ir nešaltos naktys sudaro besitęsiančios vasaros įspūdį. Bet tikro rudens darganos jau pakeliui. Kad iki šiol vyravo vasariški orai, sako ne tik mūsų pojūčiai, bet ir meteorologiniai duomenys: vidutinė (pirmų rugsėjo 12 dienų) paros oro temperatūra visoje Lietuvoje buvo aukščiau +15 °C. Šilčiausia, kaip įprasta tokiu metu, buvo Lietuvos pajūryje – vidutinė oro temperatūra aukščiau nei 17,5 °C, o vėsiausia – Šiaurės rytų ir Pietų Lietuvoje. Na, o kritulių, kaip ir visą šį šiltąjį sezoną, buvo nepakankamai: nuo kelių milimetrų per 10 dienų didesnėje Lietuvos dalyje iki 20 mm kai kuriuose Žemaitijos rajonuose“, – savo kassavaitinėje orų apžvalgoje teigia jis.

Anot mokslininko, vasara prasitęsė ne tik Lietuvoje, bet ir kitose Rytų Europos vietose bei kitapus Atlanto.

„Anomaliai šilti, sausi orai laikėsi ne tik Lietuvoje, bet ir didesnėje Rytų Europos lygumos dalyje ir Urale, taip pat Kanados šiaurės vakarų ir Jukono teritorijose bei Aliaskos valstijoje (JAV). O štai JAV pietryčiuose ir rytuose, nuo Teksaso iki Ohajo, dienomis vis dar laikosi karščiai – +32–36 °C. Priešingai, ankstyvi šalčiai iš Arkties per Taimyro pusiasalį ir Krasnojarsko kraštą nuslinko net iki Mongolijos Altajaus“, – pastebi G. Stankūnavičius.

Vis dėlto, panašu, kad į Lietuvą jau tikrai atkeliauja ruduo, o kartu su juo – ir vėsesni orai. Pasak sinoptiko, artimiausiu metu dienomis temperatūra nebekils aukščiau nei 15 laipsnių šilumos, o naktimis atvės vos iki kelių laipsnių. Tad, anot G. Stankūnavičiaus, kitą savaitę jau galima tikėtis ir šalnų.

„Rudenį į Lietuvą atneš atsivėręs vakarų vėjų kelias iš Šiaurės Atlanto. Šiandien praeis šaltas atmosferos frontas, kuris galutinai išstums šiltesnio oro likučius, palis beveik visoje Lietuvos teritorijoje. Dar vienas aktyvus atmosferos frontas praslinks sekmadienį, ir vėjas už jo pasisuks iš vakarų, šiaurės vakarų.

Kitos savaitės pradžioje slėgis Baltijos regione toliau mažės, o Vakarų Europoje kils – stiprės vėsaus oro advekcija iš šiaurės vakarų. Lietuvoje vyraus vėjuoti ir debesuoti su trumpalaikiais lietumis orai, maksimali oro temperatūra didesnėje dalyje nepakils aukščiau kaip +15 °C, o antroje savaitės pusėje naktimis pragiedrėjus minimali oro temperatūra nukris tik iki kelių laipsnių šilumos. Tai reiškia, kad žemesnėse reljefo vietose galimos šalnos dirvos paviršiuje“, – prognozėmis dalijosi jis.

Tiesa, vis dar išlieka tikimybė, kad rudeninę Lietuvai įprastą darganą ateityje prasklaidys „bobų vasara“. Be to, vėsesni orai, primena G. Stankūnavičius, leis medžiams nusidažyti spalvotai, tad pasidžiaugti tikrai bus kuo.

„Labai išsigąsti tokio atvėsimo nereiktų – tai greičiau ne anomalija, o grįžimas į normalias rugsėjo vidurio sąlygas. Be to, šis atvėsimas duos pradžią auksiniam rudeniui – lietingi ir vėsūs orai labai palankūs tiek plačialapiams, tiek smulkialapiams medžiams pageltonuoti. Be to, „bobų vasara“ paprastai ateina po žymesnio orų atvėsimo – gal tai geras ženklas“, – apžvalgoje teigia sinoptikas.

„Rudeniniai procesai įsibėgėja ir aukštesniuose atmosferos sluoksniuose. Poliarinėje stratosferoje (maždaug 20–50 km aukštyje) dėl sparčiai mažėjančios trumpabangės spinduliuotės vyraujanti oro cirkuliacija ima keistis. Visą vasarą vyravusį cirkumpoliarinį anticikloną pakeičia šalto poliarinio ciklono užuomazgos. Nors šie oro sluoksniai yra palyginti aukštai ir oras juose labai išretėjęs, tačiau rudens pabaigoje ir žiemą (kai stratosferos poliarinis ciklonas pats stipriausias) jie gali daryti ilgalaikę įtaką apatiniams atmosferos sluoksniams“, – dėmesį atkreipia jis.

Visą G. Stankūnavičiaus prognozę galite perskaityti čia: