Pabrėžė, kad tėvų teisės ir pareigos neperleidžiamos

Visą šią informaciją socialinėje erdvėje išdėsčiusi tarnyba rašė, kad teisės aktai nedraudžia palikti vaiko atostogoms pas senelius, bet kiekvienu atveju yra būtina įvertinti tiek laikotarpį, tiek ir aplinkybes: ar vaiko tėvai jo buvimo pas senelius laikotarpiu teikia vaikui išlaikymą, bendrauja su vaiku telefonu ar kitomis priemonėmis.

„Remiantis Lietuvos Respublikos civiliniu kodeksu, tėvų teisės ir pareigos nėra perleidžiamos, išskyrus atvejus, kai, atsižvelgiant į vaiko interesus, tėvų valdžia yra laikinai ar neterminuotai apribota arba vaikas atskirtas nuo tėvų įstatymų nustatyta tvarka. Taigi įgaliojimai, kuriais tėvų teisės ir pareigos būtų perleidžiamos kitiems asmenims, nėra galimi, o vaiko atidavimas prižiūrėti kitiems asmenims ilgesniam laikui, t. y. tėvų nusišalinimas nuo vaiko ugdymo, priežiūros ir kitų pareigų, yra vaiko teisių pažeidimas“, – toks tekstas ne juokais išgąsdino tėvus.

Tarnyba pažymėjo, kad ilgesnį laiką su seneliais gyvenantis vaikas lieka be įstatyminio atstovo. O šio statuso neturintis giminaitis neturi teisės vesti vaiko į gydymo įstaigą, priimti sprendimus dėl jo tolesnio gydymo, negali gauti informacijos apie vaiką iš gydymo ar ugdymo įstaigos.

Daug skirtingų reakcijų sulaukusiame įraše teigiama, kad tarnyba, reaguojanti į pranešimus dėl galimo vaiko teisių pažeidimų, „privalo į jį reaguoti, susisiekti su vaiko tėvais ir atlikti kitus teisės aktuose numatytus veiksmus“.

Suskubo aiškintis

Tik pirminę, aukščiau išdėstytą informaciją paskelbusi tarnyba suskubo taisyti padėtį. Įrašo komentaruose netrūksta tėvų, kurie šią tvarką vadino paprasčiausiu absurdu.

Tarnyba pabrėžė, kad VTAS specialistai netikrina ir nevaikšto po namus savo iniciatyva, tik reaguoja į pranešimus.

Ir nors įstatymai nenumato, kiek laiko anūkai gali gyventi su savo seneliais, kai tėvai lieka šalyje, laiko orientyrą tarnyba pateikė.

„Tėvai, neišvykdami iš Lietuvos, gali palikti savo vaikus atostogoms pas senelius (įstatymai nenumato konkrečių laiko terminų, bet švietimo įstaigose ilgiausios atostogos yra iki trijų mėnesių), kurie sugeba tinkamai pasirūpinti vaikų saugumu, jų interesų ir poreikių užtikrinimu, ir tėvai yra užtikrinti, kad tuo gebės pasirūpinti seneliai“, – rašoma pranešime.

O jei tėvai išvyksta iš Lietuvos, net ir savaitei, rekomenduojama pasirūpinti laikinąja vaikų globa tėvų prašymu.

„Tėvai, išvykdami iš Lietuvos ir palikdami savo vaikus pasirinktiems asmenims (tai gali būti seneliai, kiti artimi giminaičiai ir pan.) ne ilgesniam kaip aštuoniolikos mėnesių terminui nuo išvykimo, prieš 30 kalendorinių dienų iki išvykimo turi pateikti prašymą savo gyvenamosios vietos savivaldybės administracijai dėl laikinosios globos nustatymo – tai svarbu, nes tėvai, fiziškai neturėdami galimybių pasirūpinti savo vaikų poreikiais ir interesais, turi sudaryti tinkamas sąlygas tai padaryti kitiems asmenims. Taigi, jeigu tėvai sugeba pasirūpinti, jog vaikai, atostogaudami pas senelius, bus saugūs, sveiki ir laimingi, jokių įgaliojimų ir leidimų nereikia.

Bet išvykę į užsienį (net ir savaitei, dėl savo pačių ramybės ir vaikų saugumo) ir palikę vaikus prižiūrėti kitiems asmenims, patys neturėdami sąlygų operatyviai pasirūpinti savo vaikų interesais (sutikite, nelaimė gali nutikti ir per vieną dieną), tėvai privalo tai įgyvendinti teisiškai – pasirūpinti laikinąja vaikų globa tėvų prašymu“, – feisbuke paskelbė Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba.