Įvykdžius pertvarką, jis taptų savarankiška biudžetine įstaiga ir vadintųsi Vadovybės apsaugos tarnyba. Dabar Vadovybės apsaugos departamentas yra pavaldus ministerijai.

Atitinkami įstatymo projektai įregistruoti šią savaitę.

„Pagal pirminį įstatymo projekto variantą VAD, tapdamas savarankiška tarnyba, užtikrintų efektyvesnę veiklą, visišką jai pavestų funkcijų įgyvendinimą ir pagerintų darbo sąlygas darbuotojams, pakeltų tarnybos prestižą“, – rašoma ministerijos BNS pateiktame atsakyme.

Siūloma įtvirtinti naują pareigūnų karjeros ir darbo apmokėjimo sistemą, nustatant kintamą pareiginę algą, priklausančią tik nuo pasiekimų tarnyboje.

Paskirtam į pareigas žmogui būtų nustatoma pirmoji iš šešių galimų tarnybos pakopų. Pareigūno tarnybą įvertinus labai gerai arba tris kartus iš eilės – gerai, būtų nustatoma aukštesnė tarnybos pakopa, lemianti didesnę pareiginę algą.

Kiekvienai pareigybei siūloma nustatyti šešias tarnybos pakopas, taigi ir šešis pareiginės algos variantus. Anot ministerijos, tai leistų ilgesnį laiką motyvuoti pareigūnus siekti geriausių darbo rezultatų išliekant tose pačiose pareigose ir nedelsiant reaguoti į veiklos rezultatų suprastėjimą.

Po pertvarkos būtų atsisakoma šiuo metu pareigūnams mokamų butpinigių ir važiavimo išlaidų kompensavimo, dalis pareigūnų neteks turėtos priemokos už darbą, kuris tiesiogiai susijęs su saugomų asmenų fizine apsauga.

VRM tvirtina, kad nepaisant to, iš karto įsigaliojus įstatymui pareigūnų darbo užmokestis ženkliai nepasikeistų, tačiau „jiems atsivertų didesnės karjeros perspektyvos, o maksimalus siūlomas darbo užmokestis galėtų būti pasiektas per kelerius ar net keliolika metų“.

Reikšmingesnis darbo užmokesčio padidėjimas iš karto įsigaliojus įstatymui (iki 28 proc.) numatomas tik žemiausias pareigas einantiems pareigūnams arba į jas dar tik pretenduojantiems asmenims.

Kuriamai Vadovybės apsaugos tarnybai siūloma pavesti ir naują funkcija – Lietuvos diplomatinių atstovybių užsienyje apsaugą.

Siūlymams dar turės pritarti Vyriausybė ir Seimas.

Vadovybės apsaugos departamentas saugo Lietuvos prezidentą, ministrą pirmininką ir Seimo pirmininką bei oficialius Lietuvos svečius.

Institucija taip pat saugo Prezidentūrą, Vyriausybę, Seimą, Turniškių rezidencijas, kitus objektus.