„Turėjau daug skolų“, – šiandien pripažįsta buvęs Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos Specialiųjų užduočių valdybos vyresnysis specialistas Denisas Baliuckis (Denis Baliuckij).

Jį dar gegužę Vilniaus apygardos teismas pripažino kaltu dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi, kai nusikaltimu įtariamam asmeniui perdavė valstybės paslaptį sudarančią informaciją, taip pat dėl vagystės, neteisėto šaudmenų laikymo bei disponavimo narkotinėmis medžiagomis.

Už šiuos nusikaltimus buvusiam pareigūnui buvo skirta 17,5 tūkst. eurų bauda, tačiau iš karto ji buvo sumažinta iki 7,1 tūkst. Eur, nes D. Baliuckis 5 mėnesius praleido už grotų. Be to, iš nuteistojo teismas konfiskavo 6,2 tūkst. Eur – tokią sumą buvęs slaptasis policijos darbuotojas buvo gavęs iš įtariamojo narkotikų prekyba.

Tačiau ši bausmė yra per švelni, įsitikinęs baudžiamojoje byloje valstybinį kaltinimą palaikęs Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Marius Švanas. Atsižvelgęs į byloje nustatytas aplinkybes ir padarytų nusikaltimų sunkumą, prokuroras siūlo D. Baliuckiui skirti realią 3 metų 9 mėnesių laisvės atėmimo bausmę.

Prokuroro skundą dėl per švelnios buvusiam pareigūnui skirtos bausmės ketvirtadienį išnagrinėjo Lietuvos apeliacinis teismas, kuris savo verdiktą žada skelbti po dviejų savaičių.

Tuo metu laisvę išsaugojęs D. Baliuckis sutiko su jam teismo skirta bausme ir nuosprendžio apeliacine tvarka neskundė.

Neik į mišką – tave seka

Kad Specialiųjų užduočių valdyboje dirbęs pareigūnas įtariamam narkotikų prekeiviui atskleidė itin slaptą informaciją, kuri pakenkė ikiteisminio tyrimo sėkmei, paaiškėjo tik praėjusių metų rudenį – rugsėjo 12 d. D. Baliuckis buvo sulaikytas, o paskui – ir suimtas.

Sulaikydami savo kolegą pareigūnai jau buvo apklausę narkotikų platinimu Vilniuje įtariamą jauną vyrą – jis tyrėjams prisipažino, kad beveik prieš pusmetį pradėtą slaptą operaciją sužlugdė būtent D. Baliuckis.

Liudytojas sakė, kad su slaptuoju policijos pareigūnu susipažino balandžio pradžioje – tuo metu, kai kriminalistai pradėjo slapta jį sekti.

„D. Baliuckis (jo tada nepažinojau) paskambino į mano namų domofoną ir paprašė nusileisti į lauką, nes matė, kaip į mano automobilį atsitrenkė ir pasišalino kita transporto priemonė, – pasakojo vyras. – Kai nusileidau, pamačiau nepažįstamą vyrą, kuris ant veido buvo užsidėjęs kaukę, avėjo kareiviškus batus. Automobilių stovėjimo aikštelėje jis mane nusivedė į atokesnę vietą ir pasakė, kad turi informacijos, kuri man būtų labai naudinga. Nustebau, o tada jis paklausė, ar atsimenu kitą savo automobilį „Citroen“, iš kurio dingo tam tikras kiekis kokaino. Aš nieko neatsakiau. Tada vyras paklausė apie akmenį miške, po kuriuo buvo paslėptas kilogramas kokaino. Tada jau prisipažinau, kad žinau, apie ką šis kalba, – apie paslėptus narkotikus niekas daugiau, be manęs, nežinojo.“

Liudytojo teigimu, netrukus po to nepažįstamasis pasakė, kad jeigu šis nori žinoti daugiau informacijos, turės sumokėti.

„Toliau kalbėsiu, kai gausiu 10 tūkst. eurų“, – D. Baliuckio žodžius citavo vyras.

Jis tikino, kad tuo metu tokios pinigų sumos neturėjo, todėl nepažįstamajam pasakė, jog galėtų surinkti perpus mažesnę sumą, o šiuo metu namuose turi apie 3 tūkst. Eur.

„Nuėjau į namus, paėmiau pinigus ir atnešęs padaviau 3,2 tūkst. Eur, pažadėjau likusią dalį surinkti kitą dieną, – pasakojo narkotikų prekyba įtariamas vyras. – Tada D. Baliuckis man pasakė, kad turėčiau būti atsargesnis ir kol kas nelįsčiau į mišką, kur paslėpti narkotikai, bei laukčiau žinių.“

Supratęs, kad turi didelių nemalonumų, vyras kitą dieną iš draugų pasiskolino 1,8 tūkst. Eur ir juos vėlai vakare atidavė D. Baliuckiui: kadangi šis pateikė itin slaptos informacijos, vyras neabejojo, jog yra „iš policijos“.

„Tada jis man pasakė, kad esu sekamas, klausomasi mano pokalbių telefonu, taip pat jau yra pažymėtas mano automobilis, net nurodė, kad ir namuose yra įmontuota pasiklausymo įranga, perspėjo, jog nekalbėčiau, ko nereikia, ir išmesčiau visus telefonus, – pasakojo liudytojas. – Jis sakė man niekur nevaikščioti, liepė tiesiog nieko nedaryti ir, svarbiausia, neiti į mišką.“

Vėliau, praėjus maždaug savaitei po šio susitikimo, su vyru vėl susisiekė D. Baliuckis.

„Gal apie 3 val. nakties jis vėl paskambino į domofoną, išėjau į kiemą, čia jis man padavė telefono kortelę ir liepė įsigyti naują telefoną, sakė, kad toliau galėsime bendrauti „Viber“ programa, – pasakojo liudytojas. – Jis taip pat rekomendavo telefono nelaikyti automobilyje, nes išvakarėse automobilyje buvo rastas man priklausantis „Blackberry“ telefonas – liepė daugiau juo nesinaudoti. Aš paklausiau ir jį išmečiau.“

Po kelių dienų vyras sulaukė žinutės, kurioje buvo klausiama, už kiek šis ir kokį kiekį įsigijo narkotinių medžiagų, taip pat rašoma, kad padės ateityje ir galbūt net pavyks pusę kilogramo, paslėptų miške, sugrąžinti.

„Už tai jis paprašė 3 tūkst. eurų, bet aš atsakiau, kad tokios sumos negaliu surinkti, – sakė liudytojas. – Tada jis liepė surinkti tiek, kiek galiu, – man pavyko gauti 1,2 tūkst. Eur. Juos perdaviau kito susitikimo metu – jis vėl man patarė neiti į mišką, nes pareigūnai vis dar ten sėdi ir laukia, nors jau buvo praėjęs beveik mėnuo.“

Maža to, liudytojas prisiminė, kad pareigūnas jam pateikė planą, kaip iš pasalos išbaidyti čia jo laukiančius policininkus.

„Jis liepė paskambinti draugams ir užsiminti, kad nujaučia, jog kažkas yra negerai“, – tvirtino vilnietis. Kaip sakė, taip ir padarė.

Nors ir bandė klaidinti pareigūnus, tačiau jis vis tiek įkliuvo, o tada ir išklojo visą tiesą apie slaptus susitikimus su policijos darbuotoju ir šio nutekintą informaciją.

Iš automobilio pavogė kokainą

D. Baliuckio byloje liudijęs vilnietis į pareigūnų akiratį pateko dėl platinamų narkotinių medžiagų – kriminalistai turėjo žinių, kad šis įgyja ir kitiems parduoda didelius kiekius. Kad įsitikintų, jog informacija yra tikra, pareigūnai pradėjo vyrą slapta sekti – gavę sankciją žvalgybai pradėti jie nutarė vyrui priklausančiuose trijuose automobiliuose įmontuoti GPS įrenginius. Pasiklausymo aparatūra taip pat buvo sumontuota jo namuose.

Į šią slaptą operaciją buvo įtrauktas ir D. Baliuckis, jam buvo patikėta ne tik automobiliuose sumontuoti GPS įrangą, bet ir medžioklines vaizdo kameras miške, kur įtariamasis slėpė narkotikus.

„Turėjau daug skolų, todėl sugalvojau susitikti su įtariamuoju ir paprašyti iš jo pinigų už tam tikros informacijos atskleidimą, – vėliau prisipažino dabar jau iš tarnybos atleistas D. Baliuckis. – Nežinojau, kaip su juo susisiekti, todėl nutariau patekti į jam priklausantį automobilį „Citroen“ ir taip atkreipti dėmesį, o paskui sudominti jau pirmojo pokalbio metu. Į automobilį „Citroen“ patekau paprastu atsuktuvu prasukęs spynelę, nes ji jau buvo vieną kartą prasukta, todėl ne visai atsidarė. Iš automobilio paėmiau maišą, kuriame buvo kažkokios dėžutės, jas vėliau išmečiau į šiukšlių konteinerį, ir meškerę. Ją pasiėmiau sau. O po kelių dienų domofonu paskambinau į butą ir pasakiau, kad jo automobilis apgadintas, – kai vyras nusileido, pranešiau, kad turiu tam tikros informacijos, kuri galėtų jį sudominti. Pasakiau, kad žinau, jog buvo įsilaužta į jo automobilį „Citroen“, klausiau, ar sumokės, jei pasakysiu šiek tiek daugiau informacijos. Jis sutiko.“

Buvęs pareigūnas sakė, kad konkrečios sumos nenurodė, pasiūlė pačiam automobilio savininkui pagalvoti, kiek šis gali sumokėti.

„Tada jis nuėjo į namus ir atnešė pinigų, jie buvo suvynioti į popierių, o aš pranešiau, kad jis turėtų nutraukti bet kokią savo veiklą, nes yra sekamas, jau surastos vietos, kur šis slepia narkotikus“, – prisipažino D. Baliuckis.

Denis Baliuckij
Jo teigimu, ši informacija įtariamąjį narkotikų platinimu labai sudomino: „Sakė, kad turi nedaug pinigų, bet galėtų gauti daugiau, jeigu suteiksiu daugiau informacijos. Aš sutikau. Buvome susitikę kelis kartus, vėliau bendravimą su juo nutraukiau.“

D. Baliuckis tikino, kad narkotikų prekeivis meluoja teigdamas, kad už slaptos informacijos suteikimą buvo reikalaujama 10 tūkst. Eur.

„Tikrai taip nebuvo, aš dėl pinigų sumos nesitariau, tiesiog jo klausiau, ar šis pasiryžęs sumokėti“, – susikompromitavęs pareigūnas aiškino, kad vieną kartą gavo 700, o kitą – 720 Eur.

„Jis man žadėjo sumokėti daugiau, jei suteikčiau daugiau informacijos ar padėčiau dėl slėptuvių įrengimo, bet aš to nedariau ir pinigų negavau“, – tvirtino D. Baliuckis.

Savo vaidmenį bandęs sumenkinti pareigūnas taip pat neigė, kad įsibrovęs į narkotikų prekeivio automobilį „Citroen“ pavogė čia paslėptus kvaišalus – kokainą.

„Automobilyje buvo 2 paketai, apvynioti ruda izoliacine plėvele, ir 3 paketėliai, palikti paprastame maišelyje, bet dingo tik automobilio priekyje buvusios narkotinės medžiagos, o buvusios bagažinėje liko nepaliestos“, – teisėsaugos pareigūnams nurodė įtariamasis prekyba kvaišalais.

Prasidėjus ikiteisminiam tyrimui pas D. Baliuckį buvo rasti neteisėtai laikomi šoviniai – juos vyras laikė prie savo asmeninių daiktų policijai priklausančiame garaže.