Į Seime vykusį Sveikatos reikalų komiteto posėdį Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narys M. Majauskas atsinešė kanapių aliejų, pagamintų iš Lietuvoje užaugintų kanapių. Komitete buvo svarstomos pataisos CBD legalizavimui.

Tiesa, nors kanapės, iš kurių pagaminti produktai, buvo užaugintos Lietuvoje, patys produktai buvo pagaminti užsienio šalyse. Tokiu Lietuvoje auginamų kanapių eksportu užsiima daugelis kanapių augintojų.

„Mano nuomone, tai yra terapiniai produktai, kuriuos plačiai naudoja sergantys epilepsija, onkologinėmis ligomis ar išsėtine skleroze. Lygiai taip galvoja ir daugelis Europos Sąjungos šalių, kuriose šių produktų galima legaliai nusipirkti kaip duonos ir sviesto“, – „Facebook“ teigė M. Majauskas.

Tiesa, Seimo narus pabrėžė, kad šį kartą komiteto sprendimai jį nudžiugino. „Džiaugiuosi, jog Sveikatos reikalų komitetas šiandien pritarė vienbalsiai tam, kad minimi kanapių produktai netrukus būtų pilnai įteisinti ir Lietuvoje“, – pridūrė konservatorius.

DELFI primena, kad dėl iš kanapių pagamintų produktų įteisinimo kovojantis konservatorius jau ne pirmą kartą bando į tai atkreipti dėmesį į Seimą atsinešdamas draudžiamų dalykų.

„Gal kiek chuliganiškas veiksmas, bet nežinau, kaip dar kitaip galima atkreipti atsakingų institucijų dėmesį į teisinę betvarkę, – DELFI dar vasarį teigė M. Majauskas, į Seimą atsinešęs pluoštinių kanapių arbatos. – Skaudžiausia, kad onkologiniai pacientai, kuriems iš tikrųjų reikia pagalbos, negali legaliai vartoti kanapių preparatų, kad numalšintų skausmą, nerimą, pykinimą. Ir turi ne tik išgyventi ligos simptomus, bet ir jaustis nusikaltėliais.“

Arbatos įsigijęs Seimo narys nuvyko į muitinės laboratoriją ir paprašė ištirti, ar joje nėra Lietuvoje draudžiamos psichoaktyvios medžiagos THC. Tyrimai parodė, kad medžiagos sudėtyje yra, todėl ši arbata Lietuvoje turėtų būti draudžiama.

Seimo narys taip pat įvardijo ir Baudžiamojo kodekso (BK) straipsnį, pagal kurį jam grėstų atsakomybė už padarytus veiksmus, tačiau paviešino ir kreipimąsi į Sveikatos ir apsaugos ministeriją, taip atsiribodamas nuo atsakomybės.