DELFI primena, kad R. Janutienė sekmadienį pateko į antrąjį rinkimų turą Žiemgalos rinkiminėje apygardoje. Rugsėjo 22-ąją dieną ji dėl laisvos Seimo vietos susikaus su Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) atstovu Liudiu Jonaičiu.

Negali tęsti baudžiamojo proceso

Šį faktą DELFI patvirtino Vilniaus miesto apylinkės teismo atstovė ryšiams su žiniasklaida ir visuomene Rimantė Kraulišė.

Jos atsiųstame atsakyme yra rašoma, kad kandidatei nepanaikinus neliečiamybės, nepavyks tęsti baudžiamojo persekiojimo.

„Teismas kreipėsi į VRK, nes be VRK leidimo panaikinti neliečiamybę negalima šioje byloje tęsti baudžiamojo proceso Rūtos Janutienės atžvilgiu“, – rašoma atsiųstame atsakyme.

Spręs penktadienį

VRK pirmininkė Laura Matjošaitytė taip pat teigė, kad komisija antradienio vakarą gavo minėtą prašymą.

„Patvirtiname, kad VRK vakar dienos pabaigoje gavo Vilniaus miesto apylinkės teismo kreipimąsi dėl teisinės neliečiamybės panaikinimo kandidatei Žiemgalos vienmandatėje apygardoje Rūtai Janutienei“, – DELFI sakė VRK pirmininkė Laura Matjošaitytė.

Ji sakė, kad dokumente nėra pateikta jokių argumentų, ar aplinkybių, su kuo ši byla yra susijusi.

Laura Matjošaitytė

„Tiesiog nurodoma, kad vyksta teisminis procesas, yra reikalinga asmenį patraukti baudžiamojon atsakomybėn ir ar kitaip suvaržyti asmens teises ir laisves. Kadangi kandidatas, paskelbus jų sąrašą, 30 dienų iki rinkimų įgijo teisinę neliečiamybę, teismas ir kreipėsi į VRK, kad nebūtų trukdymų toliau teisminiam procesui“, – situaciją aiškino VRK pirmininkė.

Ji teigė, kad šią informaciją pačiai kandidatei R. Janutienei VRK jau yra pranešusi. Šį klausimą planuojamam svarstyti šį penktadienį, komisijos posėdžio metu.

Vertina kaip bandymą susidoroti

Pati R. Janutienė DELFI sakė, kad informaciją jai antradienį pranešė VRK. Ji pasakojo, kad VRK atsakė, jog pati penktadienio komisijos posėdyje ji nedalyvaus – dabar visas jėgas turi skirti rinkimams ir palikti Žiemgalos rinkiminę apygardą, jai nebūtų naudinga.

„Visų pirma čia yra retas atvejis, teismas šitoje byloje darė didžiausias pertraukas, dabar čia viskas vyksta po 2, 5 mėnesių pertraukos, kada net nagrinėjimas iš esmės nėra prasidėjęs. Yra pasikeitę 6 prokurorai, paskutinis buvo nušalintas dėl šališkumo mano kolegų atžvilgiu“, – DELFI pasakojo R. Janutienė.

DELFI primena, kad 2016 m. pavasarį „Lietuvos ryto“ grupės žiniaslaidos priemonėse, tarp jų ir laidoje „Patriotai“, buvo paskelbtos melagingos žinios apie Lietuvos banko Priežiūros tarnybos direktorių Vytautą Valvonį.

„Lietuvos ryto“ grupės sukurtos neegzistuojančių pokalbių „išklotinės“ buvo pateiktos kaip realios, ir jų pagrindu Lietuvos banko Priežiūros tarnybos vadovas buvo kaltinamas tuo, kad neva grasino paveikti konkretaus finansų rinkos dalyvio veiklą, reikalavo kyšio ir taip siekė finansinės naudos.

Straipsnių autorius – Artūras Jančys, laidos „Patriotai“ kūrėjos: Rūta Janutienė ir Saulė Pauliuvienė, pastaroji ir parengė reportažą laidai pagal minėtą publikaciją. Dėl V. Valvonio šmeižto tyrimą vykdo teisėsaugos institucijos. „Lietuvos ryto“ grupė informaciją paneigė.

„Šitoje byloje aš atsirandu kaip organizatorius. Nors aš tiesiog vedžiau su Saule tuo metu laidą „Patriotai“. Ir dėl to ta byla tęsiasi jau bene 4-5 metai. Tyrimas vyksta, klimpsta“, – pasakojo kandidatė į Seimą.

Rūta Janutienė

Ji pasakojo, kad du jau buvę jos kolegos yra susidūrę su rimtais sveikatos sunkumais. Todėl R. Janutienė, kaip pati sako, liko ta, kuri byloms teikia kuo daugiau įrodymų, kad buvo atliktas sąžiningas tyrimas, todėl iš byloje minimos laidos vedėjos, tapo „koorganizatore“.

„Aš dabar dalyvauju labai intensyvioje rinkiminėje kovoje, bet aš šiuo metu esu Joniškyje, čia yra mano apygarda. Ir čia yra ta kova, kada reikia kiekvieną dieną susitikti su rinkėjais. O dabar fiziškai yra mėginama mane išmušti iš tų rinkimų“, – didžiausią problemą aiškino ji.

Tokią situaciją pavadindama „persekiojimu už profesinę veiklą“.

Ji teigė nesuprantanti, kodėl „negalima palaukti tų dviejų savaičių“, kol baigsis rinkimai.

„Nieko aš kito čia nematau, tik kaip bandymą išnaudoti šitą bylą rinkiminėje kovoje“, – kalbėjo R. Janutienė.

„Mane dabar tokiu būdu išimti iš rinkimų kovos yra pigu, nesąžininga ir tikrai nesileisiu, kad taip būtų elgiamasi“, – DELFI sakė R. Janutienė.

Ji tvirtino, kad nepaisant rinkimų rezultatų ji ir toliau bandys padėti savo kolegoms. „Tą bylą aš laimėsiu, kaip ten bebūtų, rinkimus laimėsiu, ar pralaimėsiu“, – sakė ji.

Antrasis rinkimų į laisvas Seimo narių vietas turas vyks rugsėjo 22 dieną.