Pasak Ministro Pirmininko Sauliaus Skvernelio, priėmus šį sprendimą, rūpinamasi Lietuvos Respublikos piliečiais ir lietuviškų šaknų turinčiais asmenimis su šeimomis. Valstybė teiks reikalingą paramą jiems grįžti į Lietuvą.

"Tautiečiams, gyvenantiems gilios politinės, ekonominės ir humanitarinės krizės ištiktoje Venesueloje, bus sudarytos visos galimybės įsikurti Lietuvoje. Birželį priimtas Vyriausybės inicijuotas Asmenų perkėlimo į Lietuvos Respubliką įstatymas sudarys sąlygas padėti visapusiškai, tad laukiame grįžtančiųjų“, – sako premjeras S. Skvernelis.

Finansų ministerijai kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, Sveikatos apsaugos ministerija, Vidaus reikalų ministerija ir Užsienio reikalų ministerija pavesta iki rugsėjo 16 d. įvertinti asmenų perkėlimui iš Venesuelos Bolivaro Respublikos į Lietuvos Respubliką reikalingą lėšų poreikį ir pateikti Vyriausybės nutarimo projektą dėl lėšų skyrimo iš Lietuvos Respublikos Vyriausybės rezervo perkeliamųjų asmenų perkėlimo į Lietuvos Respubliką 2019 m. išlaidoms apmokėti. Taip pat planuojant atitinkamų institucijų 2020 ir 2021 m. asignavimus, į juos įtraukti lėšas, skirtas asmenų perkėlimo į Lietuvos Respubliką išlaidoms apmokėti.

Perkeliamiems asmenims bus padengtos kelionės išlaidos, suteiktas gyvenamasis būstas, skirtos išmokos įsikurti, būtiniausioms reikmėms, vaikų ugdymui, teikiama parama lietuvių kalbos mokymuisi ir kita. Prašymai dėl perkeliamo asmens statuso bus priimami iki 2020 m. spalio.

Politinė ir ekonominė suirutė Venesueloje toliau gilėja. Venesueliečiams trūksta maisto produktų, medikamentų ir kasdienio poreikio prekių, 82 proc. šalies gyventojų neturi geriamojo vandens, 95 proc. šiuo metu yra žemiau skurdo ribos, be to, didelę grėsmę kelia siautėjančios kriminalinės gaujos. Manoma, kad iki 2019 m. pabaigos iš šalies pasitrauks apie 5 mln. gyventojų.