Antradienį vidurdienį išrinktoji Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen įvardino naują Komisijos struktūrą ir sritis, už kurias jos komandos nariai bus atsakingi. Lietuvos kandidatui į komisarus 28-erių metų dabartiniam ekonomikos ir inovacijų ministrui V. Sinkevičiui teko aplinkos ir vandenynų sritis.

„Jaunimą ir plačiąją visuomenę įtikina tik mūsų darbų rezultatai. Virginijus – puikus, jaunas politikas. Jis jau užsitarnavo gerą vardą savo srityje. Ir esu tikra, kad jis padarys viską siekiant rezultatų „žalinimo“ srityje“, – po Komisijos pristatymo vykusioje spaudos konferencijoje kalbėjo U. von der Leyen.

Deja, ne visi taip pozityviai vertina V. Sinkevičiaus kandidatūrą. Lietuvos opozicijai kliuvo jo amžius ir kartu nepatyrimas. Briuselio burbulas atkreipė dėmesį į, pasak pačio V. Sinkevičiaus, suvenyrą – Europos kairiųjų ir žaliųjų nekenčiamo D.Trumpo reklaminę kepuraitę. Politologai (o ir Europos žalieji (ketvirtoji pagal dydį frakcija Europos Parlamente) pridūrė, kad jis ir jo atstovaujama Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga toli gražu nepanašūs į tipiškus Vakarų žaliuosius nei veiksmais, nei vertybėmis.

Net V. Sinkevičiaus bendražygis „valstiečiuose“ ir Europos Parlamento Žaliųjų frakcijos/ Europos laisvojo aljanso narys Stasys Jakeliūnas teigė, kad nepalaikys jo.
Tai paminėjau, kadangi Žaliųjų grupei moterų teisės, lygybė ir priekabiavimas yra temos aktualios. Tas irgi buvo išgirsta
Stasys Jakeliūnas

Bet tai dar ne viskas.

„Įvyko pokalbis, buvo daug temų, viena iš jų – apie Europos Komisija, kur aš pasisakiau ir išdėsčiau savo nuomonę apie Virginijų Sinkevičių. Ji pasirodė didžiajai daliai grupės narių nauja. Kai kas sureagavo, kad ji, taip sakant, verta dėmesio“, – apie Žaliųjų frakcijos/ Europos laisvojo aljanso grupės susirinkimą, įvykusį antradienį vakare, pasakojo S. Jakeliūnas.

„Išdėsčiau tą, ką aš ir Lietuvoje buvau išdėstęs… Buvo pakomentuota, kad įvyks su juo susitikimas, ko gero, rytoj (trečiadienį – red. past.), grupės vadovybė su juo susitiks. Bus diskutuojama apie tai. Kaip toliau vyks tie procesai – sunku pasakyti. Bent jau mano tikslas buvo, kad ta nuomonė būtų išgirsta ir integruota į grupės poziciją tiek Sinkevičiaus, tiek visos Komisijos atžvilgiu“, – kalbėjo europarlamentaras.

Paklaustas, ar jis ir toliau laikosi nuomonės nepalaikyti V. Sinkevičiaus dėl esą kompetencijos stokos, S. Jakeliūnas atsakė:

„Trūksta kompetencijos. Yra ir moraliniai argumentai. Dėl nepalaikymo merginų, nukentėjusių dėl Majausko (Seimo nario Mykolo Majausko – red. past.).“

Jis pridūrė: „Tai paminėjau, kadangi Žaliųjų grupei moterų teisės, lygybė ir priekabiavimas yra temos aktualios. Tas irgi buvo išgirsta. Tą ir išdėsčiau. Dėl Sinkevičiaus atskiro balsavimo gi nebus. Jis dalyvaus klausymuose atitinkamame komitete ar komitetuose. Galbūt, bus pakviestas į grupę ar ne grupę, to nebuvo išsakyta – aš to ir neprašiau. Bet jeigu tai vyks, tai ta pozicija Komisijos pirmininkei kažkaip neformaliai perduota. Bet ar tas bus, ar nebus, kol kas nėra suplanuota.“

Pasak kolegos Europarlamento Žaliųjų frakcijos/ Europos laisvojo aljanso grupėje Bronio Ropės, jis taip pat pasisakė per grupės posėdį ir gynė V.Sinkevičių, nes esą S. Jakeliūno nuomonė, nors ir gerbtina, bet yra mažumoje Lietuvoje. B. Ropė pripažino, kad kandidatas turi trūkumų, bet tai „kompromisinė pareigybė“.

„Reikia daryti daug suderinimų, tai ir valdančioji partija turi susiderinti, tai ir Vyriausybė bei prezidentas, Seimas ir t.t.“, – kalbėjo europarlamentaras „valstietis“ bei pridūrė, kad tiek opozicija, tiek pozicija balsuojant Seime „žinojo visą tą istoriją“.

2018 m. kovo mėnesį Lietuvoje kilo dar vienas vadinamasis #MeToo seksualinio priekabiavimo skandalas, kai laidos „Info diena“ pašnekovė apkaltino Seimo narį, konservatorių M.Majauską seksualiniu priekabiavimu. Ji teigė, kad M. Majauskas praeityje vartojo alkoholį su moksleivėmis, su jaunomis merginomis nuolat dalyvaudavo vakarėliuose, siekdamas esą atsivesti jas į savo butą bei atlikti nederamus seksualinio pobūdžio veiksmus.

Prokuratūra ikiteisminio tyrimo dėl M. Majausko galimo seksualinio priekabiavimo nepradėjo. Vėliau parlamentaras kreipėsi į prokurorus dėl šmeižto, tačiau tyrimas sustojo, žiniasklaidai atsisakius atskleisti merginos, kalbėjusios apie konservatoriaus elgesį, tapatybę.

Vis dėlto Seime bandyta surengti apkaltos procesą M.Majauskui ir to iniciatorius buvo S.Jakeliūnas. Pasak jo, būtent V. Sinkevičius supažindino jį su viena mergina, kurios draugės esą nukentėjo nuo M.Majausko.

„Taip, jis (V.Sinkevičius – red. past.) padėjo man su ja susitikti per kitus žmones. Kitaip sakant nukreipė į kontaktą su ja, kadangi ji tuo metu dirbo Vyriausybės kanceliarijoje, – pasakojo S.Jakeliūnas. – Kažkokiame etape bešnekant su Sinkevičiumi ir kitais žmonėmis, sako: „Va ta mergina yra ten ir ten.“

Pirmasis bandymas įvyko 2018 m. spalio 16 d., bet nubalsuoti dėl apkaltos komisijos sudarymo nepavyko, nes pritariančių ir nepritariančių (susilaikančių) jos sudarymui buvo tiek pat – po 52. Nepavyko ir antrasis tos dienos balsavimas, nes vienodas skaičius Seimo narių ir vėl pasisakė tiek prieš (susilaikančius įskaičiuojant), tiek už komisijos sudarymą. Balsavimas buvo laikinai nukeltas.

„To vieno balso – Sinkevičiaus ar ne Sinkevičiaus – pritrūko“, – prisiminė S. Jakeliūnas.

Po dar vieno balsavimo komisijos sudarymui taip pat nebuvo pritarta. Už jos sudarymą balsavo 37 Seimo nariai, prieš 34, o 20 susilaikė. V.Sinkevičius tądien balsavimuose nedalyvavo.

„Taip, jis (V. Sinkevičius – red. past.) žinojo tą situaciją, bent jau teigė gerai žinantis. Toks jo dvilypis elgesys manęs netenkina ir jis yra netinkamas, manau, tokiame statuse, kur tos vertybės ir nuostatos yra reikšmingesnės, negu Lietuvoje“, – dabar pasakojo europarlamentaras.
Nė vienos iš skandale minėtų merginų tapatybių Virginijui Sinkevičiui nebuvo žinoma, jos niekada nesikreipė į ministrą pagalbos. Dėl to ministras tikrai negalėjo supažindinti merginų su Seimo nariu Stasiu Jakeliūnu ar dalyvauti jų pokalbyje
Egidijus Jurgelionis

Antrasis bandymas įvyko 2018 m. lapkričio 15 d. – į vakarinį Seimo posėdį susirinkęs Seimas po trumpos diskusijos balsavo dėl komisijos, kuri aiškintųsi, ar M.Majauskas vertas apkaltos, sudarymo. Komisijos sudarymą palaikė 51 Seimo narys, prieš buvo 46, 13 Seimo narių susilaikė. Balsų už komisijos sudarymą nepakako. V.Sinkevičius vėlgi šiame balsavime nedalyvavo.

„Jis (V. Sinkevičius – red. past.) privačiai man kaip ir pripažino, kad žinojo, bet viešai nieko nei pasirašė, nei sakė, nei balsavo. (...) Išorinis palaikymas merginos, ypač jei jis man padėjo su ja susikontaktuoti… Jis turėjo moralinę pareigą tai padaryti“, – dėstė S. Jakeliūnas.

„Nė vienos iš skandale minėtų merginų tapatybių Virginijui Sinkevičiui nebuvo žinoma, jos niekada nesikreipė į ministrą pagalbos. Dėl to ministras tikrai negalėjo supažindinti merginų su Seimo nariu Stasiu Jakeliūnu ar dalyvauti jų pokalbyje“, – savo ruožtu atsakė Ekonomikos ir inovacijų ministro V. Sinkevičiaus patarėjas Egidijus Jurgelionis.