Tokias Seimo Statuto ir Laikinųjų tyrimo komisijų įstatymo pataisas įregistravo Seimo narys konservatorius Jurgis Razma.

Jo nuomone, toks reikalavimas leistų pasiekti, kad tyrimo komisijos būtų sudaromos tik iškilus poreikiui reaguoti į didelės valstybinės svarbos problemas ir apsunkintų galimybę sudaryti komisiją, sąlygotą savanaudiškų politinių užmačių. Toks pat reikalavimas balsuojančių skaičiui siūlomas priimant Seimo nutarimą, kuriuo tvirtinamos komisijos išvados.

Kartu siūloma nustatyti, kad komisija negali būti sudaryta tik iš valdančiųjų ar tik iš opozicijos atstovų.

„Projektų rengimą paskatino pastaruoju metu Seime įsivyraujanti praktika kurti Laikinąsias tyrimo komisijas ar jų įgaliojimus suteikti Seimo komitetams, kai tyrimas inicijuojamas ne dėl valstybiškai reikšmingų klausimų, kaip reikalauja įstatymai ir Konstitucinio Teismo išaiškinimas, o siekiant panaudoti šį reikšmingą parlamentinės kontrolės instrumentą kovoje su politiniais konkurentais“, – sako J. Razma.

Šiuo metu galiojančiame įstatyme yra nuostata, kad Komisijos negali sudaryti vienos Seimo narių frakcijos atstovai.

Pasak J. Razmos, nors galiojantis įstatymas reikalauja tyrimo komisiją sukurti jai iškeliant valstybiškai reikšmingus klausimus, nėra jokių teisinių mechanizmų tam reikšmingumui objektyviai užtikrinti. „Tokie Seimo nutarimai priimami paprasta Seimo narių balsų dauguma. Todėl politinės – konstitucinės – atsakomybės stokojanti Seimo dauguma gali kurti komisijas siekdama politiškai savanaudiškų tikslų, o teoriškai deklaruodama, kad bando aiškintis dėl valstybiškai reikšmingų klausimų“, – sako J. Razma. Jis apgailestauja, kad kaip tik tokias tendencijas matome šiame Seime.