Seime pristatydama prezidento teikimą pritarti V. Bavėjano atleidimui iš Lietuvos apeliacinio teismo teisėjo pareigų savo poelgiu pažeminus teisėjo vardą, G. Nausėdos vyriausioji patarėja Jūratė Šovienė pabrėžė, kad Teisėjų taryba nustatė, jog V. Bavėjanas 2018 metų rudenį neformaliai bendraudamas su baudžiamojon atsakomybėn patrauktu asmeniu, nevengdamas galimos pašalinės įtakos, toleravo pateiktus pasiūlymus daryti galimą neteisėtą poveikį bylą nagrinėjantiems teisėjams dėl švelnesnės bausmės paskyrimo.

Taip pat, teigė patarėja, V. Bavėjanas toleruodamas baudžiamojon atsakomybėn patraukto asmens pasiūlymus, aptarinėjo galimybes šio asmens naudai paveikti atitinkamus valstybės tarnautojus, kad būtų pažeista nešališka ir skaidri bylų skirstymo tvarka.

Kartu ji akcentavo, kad ši prezidento inicijuota procedūra yra „savarankiška“, taikoma išimtinai už neformalų teisėjo bendravimą su bylos baigtimi suinteresuota šalimi.

„Norėčiau atkreipti dėmesį, kad prezidento inicijuota Apeliacinio teismo teisėjo procedūra nėra susijusi su baudžiamosios atsakomybės taikymu, į ką bando įvelti ginamųjų baudžiamojoje byloje advokatai (...) Ši atleidimo iš teisėjų pareigų už teisėjo vardo pažeminimą procedūra yra savarankiška ir taikoma išimtinai už neformalų teisėjo bendravimą su bylos baigtimi suinteresuota šalimi, už tokį neformalų bendravimą, kuris, prezidento ir Teisėjų tarybos vertinimu, nedera su garbingu teisėjo vardu“, – teigė ji.

Tuo tarpu Seime kalbėjęs V. Bavėjano advokatas Saulius Juzukonis neigė savo ginamojo kaltę. Pasak jo, kai kurios svarbios procedūros buvo apeitos, o ir pati atleidimo procedūra neatitinka, pasak jo, teisingo atleidimo iš teisėjo pareigų tvarkos. Kartu advokatas tvirtino, kad Prezidentūros deklaruotas pretekstas atleisti V. Bavėjaną dėl teisėjo vardo pažeminimo nėra aiškiai apibrėžtas.

„Teisėjo vardo pažeminimas nėra šiandien niekaip nustatytas“, – Seimo nariams sakė jis. Advokato teigimu, teisėjo vardo pažeminimas yra procedūros dalykas, kurį kažkas turi nustatyti.

„Kas nustatė?“, - klausė S. Juzukonis, pridurdamas, kad etikos pažeidimus nustato Teisėjų garbės teismas, Teisėjų etikos ir garbės komisija.
„Ši procedūros dalis buvo apeita“, – kalbėjo S. Juzukonis.

Prezidentas pastarąją savaitę kreipėsi į Seimą dėl korupcija įtariamo V. Bavėjano atleidimo iš Lietuvos apeliacinio teismo teisėjo pareigų.
Rugpjūčio 30 d. prezidentas iš Teisėjų tarybos gavo pritarimą, kad V. Bavėjanas savo poelgiu pažemino teisėjo vardą ir pritarė atleisti šį teisėją iš pareigų.

Lietuvoje galiojantys teisės aktai numato, kad šalies vadovas inicijuodamas teisėjo atleidimą iš pareigų privalo gauti Teisėjų tarybos patarimą. Lietuvos apeliacinio teismo teisėjai yra atleidžiami prezidento, jam gavus Seimo pritarimą.