Kaip DELFI teigia portalo gismeteo.lt direktorius Kęstutis Petkevičius, artimiausiomis dienomis didelių pokyčių nenumatoma, tačiau savaitgalis ir ateinančios savaitės pradžia atneš vėsius ir lietingus orus.

„Nors šalyje jau įsibėgėjo rugsėjis, tačiau vyraujantys orai ir toliau išlieka vasariški.
Štai antroji rugsėjo savaitė prasidėjo rekordiškomis temperatūromis – šalyje termometrų stulpeliai ropštėsi net iki 29 laipsnių. Jei ne kalendoriuose matomas užrašas „Rugsėjis“, ko gero, ir toliau gyventumėme manydami, jog tai – vasara“, – pastebėjo jis.

Kaip teigia pašnekovas, dabar jau visiškai akivaizdu, jog klimatologinė vasara pasistūmė į priekį ir, tikėtina, ši tendencija išliks ateityje.

„Artimiausiomis dienomis numatomi pokyčiai, tačiau jie nebus kardinalūs, orai atvės palaipsniui. Po itin šilto pirmadienio bent tris dienas temperatūra dienomis dar svyruos tarp 20–24 laipsnių šilumos. Artimiausias tris paras bus maloniai šilta, tačiau vyraus ganėtinai vėjuoti orai, nepastovus debesuotumas, o silpnai palis tik kai kur. Ryškesnių permainų atneš savaitgalis“, – artimiausių dienų prognozėmis dalijasi K. Petkevičius.

Vasariškai prasidėjusi savaitė baigsis rudeniškais orais – termometrų stulpeliai nebekils iki 20 laipsnių, o naktį temperatūra kai kur gali nukristi ir iki 7 laipsnių šilumos.

„Savaitgalio naktimis temperatūra svyruos tarp 7–13 laipsnių šilumos. Dienomis vyraus 14–17 laipsnių šiluma, tačiau vietomis gali būti ir vėsiau, ypač sekmadienį. Tuo metu daugelyje vietovių numatomas ir įkyresnis lietus, tad teks ne tik šilčiau apsirengti, bet pravers ir skėtis“, – teigia K. Petkevičius.

Sinoptikas sako, kad ne ką šilčiau bus ir kitos savaitės pradžioje. Dieną jau gali prireikti ir rudeniškų rūbų, nes temperatūra kils tik iki 15 laipsnių.

„Remiantis dabartiniais duomenimis, kitos savaitės pradžioje išsilaikys panaši temperatūra, numatomi krituliai. Apie savaitės vidurį šalyje gali atvėsti ir stipriau – naktimis temperatūra nesieks 10 laipsnių, o dienomis kils vos iki 15 laipsnių. Vis dėlto ar atvės tiek, kad dirvos paviršių jau papuoštų šalnos, sunku pasakyti“, – komentuoja pašnekovas.

Tiesa, pasak K. Petkevičiaus, vėsūs orai Lietuvoje gali ilgai netrukti, yra tikimybė, kad vasariška šiluma dar bus galima pasidžiaugti ir mėnesio pabaigoje ar net spalio pradžioje.

„Pagal dabartinį prognozių modelį, matyti, jog toks atvėsimas gali trukti labai trumpai. Apskritai rugsėjis turėtų būti maloniai šiltas mėnuo, o baigiantis mėnesiui į šalį vėl gali atkeliauti šiltesni orai – temperatūra sieks 20 laipsnių, o krituliai trauksis. Tokie svyravimai, kai vėsesnį orą staiga keičia šiltesni, ar atvirkščiai, yra gan dažni. Beje, antroje rugsėjo pusėje ir spalio pradžioje Lietuvoje būna vadinamoji bobų vasara, tačiau toks reiškinys pasitaiko tikrai ne kasmet ir ne tuo pačiu laiku. Vis dėlto tai preliminarūs duomenys, jie laikui bėgant dar gali keistis.

Šių metų rugsėjis numatomas maždaug laipsniu šiltesnis ir sausesnis nei įprastai. Jau beveik pusė mėnesio, kaip mėgaujamės besitęsiančia vasara, o pagal dabartinius duomenis, panašu, jog subjurę rudeniški orai nuotaiką gadins tik kartais. Gali būti, kad dažniau turėsime visai gražių dienų. Tai patiktų mėgstantiems šilumą, tačiau kita dalis žmonių, ko gero, jau yra išvarginti aukštų temperatūrų ir norėtų sulaukti gaivių orų“, – teigia K. Petkevičius.