– Pone Butkevičiau, pradėkime nuo situacijos Seime ir sugriuvusios „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos: ar jau apsisprendėte dėl savo ateities? Jungsitės prie naujai kuriamos pono Kamblevičiaus frakcijos?

– Aš galiu pasakyti šiandien, kad aš socialdemokratų frakcijoje būsiu tol, kol bus suformuota valdančioji dauguma ir Vyriausybė. Nepriklausomai, ar bus kažkokios naujos frakcijos, kurios dabar formuojasi, ar kitos, aš esu apsisprendęs, kad šią frakciją paliksiu. Toks buvo mano pažadas ir premjerui Skverneliui, apie tai daug kalbėjome birželio mėnesį.

– Ką Jūs toliau darysite? Ar tas prašymas išeiti iš frakcijos jau yra parengtas?

– Taip. Kitą savaitę aš jau turbūt būsiu išėjęs iš frakcijos.

– Kur Jūs eisite?

– Arba eisiu į mišrią, arba į naują. Savo nieko nekuriu. Niekieno neprašiau, kad su manimi būtų kuriama kažkokia nauja frakcija. Aš esu Vilkaviškio rajone paskelbęs, kad aš kandidatuoju toje apygardoje kaip šiuo metu nepriklausomas kandidatas. Pasiūlymų iš įvairių partijų, kad ateičiau ir dalyvaučiau rinkimuose, turiu. Šis klausimas yra atidėtas, joks sprendimas nėra priimtas. Jeigu susiformuos Seime nauja frakcija, gali būti, kad aš ir būsiu toje naujojoje frakcijoje. Jeigu nesusiformuos, būsiu mišrioje frakcijoje.

Algirdas Butkevičius

– Jūs kitą savaitę, išėjęs iš socialdarbiečių frakcijos galite prisijungti prie naujai kuriamos pono Kamblevičiaus frakcijos?

– Pirmiausia turiu įvertinti frakcijos sudėti, kas joje yra. Žinau, kad bus 4 ar 6 buvę „Tvarkos ir teisingumo“ žmonės. Turiu žinoti, kas naujai ateina į tą frakciją. Pulti iš karto nepasikalbėjus, koks jų tikslas, ar tai bus valdančioji dauguma, žinote, yra daug klausimų, į kuriuos turiu sulaukti atsakymų.

– Šiandien DELFI žurnalistų kalbinti Puidokas, Gražulis, Bukauskas, tarsi neatsakė, ar jie nesijungtų prie naujai kuriamos frakcijos. Ar šie trys politikai jums priimtini?

– Ne. Jeigu visi šie trys Jūsų įvardyti asmenys bus frakcijoje, manęs ten nebus. Čia yra ne mano sąlyga, čia yra mano asmeninės vertybės, vertinant kai kuriuos žmones.

– Ką darysite tokiu atveju?

– Būsiu mišrioje grupėje, bet noriu patikslinti, kad galbūt gali būti vienas, su kuriuo mūsų vertybės nesutaps, bet ne visi trys.

– Tai greičiausi gali būti ponas Gražulis?

– Jūs esate įžvalgus.

– Jūs esate socialdemokratas, buvote pirmininkas. Kaip suprantu, socialdarbietiškos vertybės yra jūsų kraujyje, bet ar jos dar yra darbotvarkėje?

Algirdas Butkevičius

– Darbotvarkėje yra ir buvo. Jeigu kalbėtume apie mokesčių reformą, kuri buvo įgyvendinta kadencijos pradžioje, aš balsavau prieš tą mokesčių reformą, nes ji yra liberalioji. Aš laikausi nuomonės, kad reikėtų mokesčių sistemą pakoreguoti. Aš esu kariųjų pažiūrų, bet esu realistas, įvertinant dabartinę ekonominę ir socialinę situaciją. Aš manau, kad šiandien yra per mažai kalbama, kad socialinėje politikoje didžiausia problema yra ta, kad žmonės kurie gauna pensijas, sunkiai išgyvena. Svarbiausia yra padėti žmonėms, kurie dirbo mūsų valstybėje daug metų.

– Jūs palaikytume prezidentą, kuris siūlo daugiau dėmesio skirti pensininkams, socialinei politikai?

– Kai kurie dalykai iš Prezidentūros man buvo ir nesuprantami, negalima taip visko kategoriškai sakyti. Dar mano vadovaujamoje Vyriausybėje buvo priimtas socialinis modelis. Socialinio modelio tikslas buvo toks, kad turi būti tiksliai apibrėžta, kaip kitais metais bus indeksuojamos pensijos. Tai reiškia, kad ateinančiais metais, įvertinus ekonomikos augimą, finansinę situaciją, kitais metais turėtų didėti pensininkams iš Sodros ir Vyriausybės biudžeto maždaug 480 milijonų eurų. Jeigu tie 100 milijonų yra įskaičiuoti į tą sumą, tai viskas gerai, bet jeigu tie 100 milijonų, apie kuriuos kalba prezidentas, jie nori pridėti prie tų 480 milijonų, tai tada stop. Reikia peržiūrėti kai kuriuos galiojančius socialinio modelio įstatymus. (…) Reikia viską analizuoti labai atsakingai.

– Jūsų žiniomis, tą naują frakciją kurtų ponas Kamblevičius ar Čimbaras?

Šią naują frakciją kuria buvę „Tvarkos ir teisingumo“ nariai. Aš sužinojau apie naujos frakcijos kūrimą praėjusios savaitės ketvirtadienį. Apie tai sužinojau iš Čimbaro.

– Bet jis atsišaukia savo žodžių.

– Bet praėjusią savaitę jis pats organizavo mano susitikimą su tam tikrais „Tvarkos ir teisingumo“ žmonėmis. Jis man pasakė, kad jie nori kurti naują frakciją. Aš jam aiškiai pasakiau, kad pirmiausia noriu pamatyti tuos kūrėjus.

– Galite įvardyti juos?

– Negaliu.

– Kas tą frakciją kuria?

Arnas Mazėtis, Algirdas Butkevičius

– Galbūt pasakyčiau taip – pono Kamblevičiaus komandos nariai.

– Kas jie?

– Visi nariai be Žemaitaičio.

– Ponas Landbsergis sako, kad būsite ne auksiniai, o platininiai balsai ir reikalausite ūkio ministro posto. Čia jūs su juo apie tai kalbėjote?

– Galiu pasakyti, jeigu būsiu toje frakcijoje, nebūsiu opozicijoje. Būtų labai negražu iš mano pusės išeiti į opoziciją. Visada išreikšiu savo nuomonę, jei matysiu, kad kai kurie klausimai ekonomikoje yra neteisingi, bet taip, aš labiau palaikysiu valdančiąją daugumą. Tikrai nebūsiu politikas, kuris neprisiimtų atsakomybės už politinio stabilumo užtikrinimą.

– Kokia forma bus tas palaikymas? Jūs sieksite persiderėti koalicinę sutartį?

– Labai atsakingai pasakysiu, kad tose derybose aš nedalyvausiu.

– Jūs neseniai išreiškėte nuostabą, kad valdančiųjų lyderis Ramūnas Karbauskis jus apgavo.

– Aš tokių žodžių gal nesakiau, bet ne vien tik mane. Apie tai buvo kalbėta jau suformavus valdančiąją daugumą. Aš tik pasakiau, kad kai buvo formuojama nauja valdančioji dauguma, kai socialdemokratų partija dar nebuvo suskilusi, kai pirmininku tapo Paluckas, buvo susitarta su Valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderiais, tame tarpe ir su Karbauskiu, su dabartiniu Seimo pirmininku, ir su ministru pirmininku, aiškiai buvo pasakyta, kad mes suprantame, jog atskilusiems politiniame gyvenime būna sunkoka.

Visą pokalbį žiūrėkite laidoje „DELFI diena“.