– Įvykiai Seime. Jūs turite daugumą ir kokia yra koalicija šiuo metu?

– Koaliciją sudaro keturios partijos. Tik šiandien yra neaišku, ar viena iš partijų „Tvarka ir teisingumas“ turi frakciją, kaip suprantu, jau nebeturi. Kiek žinau, partijos nariai ir vienoje, ir kitoje pusėje lieka, tai, matyt, kažkokie sprendimai, kurie bręsta partijos viduje, turėtų būti aiškesni. Bet kalbant apie pačią koaliciją, tai Valstiečių ir žaliųjų sąjungos, socialdarbiečių, Lenkų rinkimų akcijos ir „Tvarkos ir teisingumo“ koalicija yra šių partijų.

Šios sutarties niekas neketina keisti, nes iš „Tvarkos ir teisingumo“ partijos nesame gavę jokių signalų, kad jie traukiasi iš koalicijos. Jeigu kalbėtume apie tai, kad susikurs nauja frakcija, tai su ja bus atskira kalba. Nieko iš esmės neatsitiko, valdančioji koalicija nesumažėjo skaičiumi. Dabar pagal statutą, sumažėjo, nebėra frakcijos. Šiandien ryte atsakiau, kaip būtų balsuojama dėl biudžeto, mes gausime tuos pačius 84 balsus, kokius gavome anksčiau, nes žmonių požiūris į valdžią nekinta. Mes kaip gavome tiek balsų, taip gauname.

– Seimo pirmininkas poste, nors postas priklauso valdantiesiems. Iš jūsų suprantu, kad valdančiosios daugumos neturime, nes jūsų sukurta valdančioji dauguma šiuo metu turi 68 balsus, griūva ketvirta frakcija. Kas valdo valstybę?

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga kartu su socialdarbiečiais, Lenkų rinkimų akcija bei „Tvarka ir teisingumas“.

– Bet tos frakcijos paskutinės nebėra?

Ramūnas Karbauskis

– Bet tie žmonės iš partijos neišstojo, jie yra toje partijoje. Kokie bebūtų jų ginčai, tie žmonės yra partijoje, Seime. Kažkokių ženklų, kad jie keistų savo balsus, nėra.

– Gal valstybę visgi valdo konservatoriai? Nes jų lyderis Gabrielius Landsbergis pareiškė, kad naujos kuriamos partijos balsai bus ne auksiniai, o platininiai, ir kad jiems bus skiriamas atsilaisvinęs ekonomikos ir inovacijų ministro portfelis. Dalybos be jūsų žinios?

– Nelabai norėčiau kažkaip vertinti konservatorių lyderio pareiškimų. Labai dažnai tie pareiškimai neturi nieko bendro su realybe. Kažkokie keisti pasisakymai... Dar kartą pakartosiu, kad visi tie patys žmonės, kurie balsavo dėl naujos Vyriausybės, jie yra valdančioje koalicijoje. (…) O ką pakeičia: mažuma ar dauguma? Nieko nepakito dėl balsavimų, niekas nepasikeitė. Mes beveik dvejus metus buvome mažuma. Mes ja buvome labai ilgą laiką, bet tai niekam netrukdė. Dabar yra tas pats. Žmonių nuomonė ir jų ketinimai nesikeičia, o jeigu pasikeis, tada konservatorių lyderio svajonės gali išsipildyti, bet jis žino, kad taip nėra. Kalbant apie Seimo pirmininką, taip, jis šiandien turėtų atstovauti opoziciją, nes jis pozicijos jau neatstovauja, bet opozicija sako, kad jis ir jos neatstovauja. Turbūt Seimo pirmininkas atstovauja pats save.

– Visi sako, kad tai jūsų asmeninis konfliktas su Pranckiečiu, bet jis vis tiek yra savo poste. Gal įmanoma, kad jūs susitaikysite?

– Po to, kai Seimo pirmininkas pradėjo pasakoti pasakas apie tai, kad tai yra asmeninis mano ir jo konfliktas, sakiau, kad valdančioji dauguma, mūsų sąjunga, kuri yra valdančiojoje daugumoje, slaptu balsavimu balsavo, kad sudarant naują Vyriausybę, mes sieksime kuo tvirtesnių pozicijų Vyriausybėje ir Seimo pirmininko postas mums nėra svarbus. Taip balsavo visa frakcija slapto balsavimo metu. Klausimas kitas – jis pasirinko viešųjų ryšių akciją ir vaidina nelaimingą nuskriaustąjį. Mano vertinimu, jis yra tiesiog įsikabinęs į savo kėdę. Jis net metė savo partiškumą dėl kėdės. Gaila, kad yra tokių žmonių, kurie neišlaiko valdžios egzamino.

Ramūnas Karbauskis

– Gal reiktų susėsti ir pakalbėti?

– Jam buvo sakyta ir klausta – ką tu darai? Yra koalicinė sutartis, pagal kurią tu tapai Seimo pirmininku, ir yra nauja sutartis, ir mes tos pozicijos nebeturime. Tai yra pirmas man žinomas atvejis, kuomet partijos narys atsisako vykdyti koalicinę sutartį. Pasekmės yra tokios, kokios yra.

– Kalbat apie „tvarkiečius“, ar jūs pats žinojote apie griūsiančią frakciją?

– Girdėjau įvairių gandų. Net šiandien ryte nežinojau, kas išeina, o kas lieka.

– Naujai kuriama pono Kamblevičiaus frakcija, jūsų žiniomis, jungsis prie koalicijos?

– Mano žiniomis, jie palaikys valdančiąją koaliciją.

– Kokia forma vyks palaikymas?

– Ar ta frakcija bus, ar jos nebus, aš nežinau. Jeigu atsiras frakcija, gali būti, kad jai bus siūlomas bendradarbiavimas, kaip buvo su „Tvarkos ir teisingumo“ frakcija. Kito būdo nėra. (…) Aš visa tai traktuočiau kaip vidaus problemas, kurias sprendžia „Tvarkos ir teisingumo“ partijos nariai tokiu būdu. Tai keistas ir nemalonus būdas. Nei valstybei, nei mums nėra naudinga, bet tai jų vidinis reikalas. Jeigu tos naujos frakcijos nariai pradėtų spausti valdančiąją daugumą, kad jiems būtų daromos kažkokios asmeninės nuolaidos, to nebus.

Viktoras Pranckietis

– Jeigu „tvarkiečių“ nebėra, jie išeina į mišrią grupę, jūs turite naują pono Kamblevičiaus vadovaujamą frakciją, tai logiškai mąstant, tai už paramą, arba priklausymą valdančiajai daugumai, tai yra ir komitetai, ir postas Vyriausybėje.

– Komitetai yra pagal Seimo statutą, pagal proporcijas. Čia nėra jokių kitų variantų. Jeigu kalbėtume apie Vyriausybę, čia jau yra kitas klausimas, į kurį šiandien atsakyti būtų nekorektiška. Aš manau, kad tie, kurie dabar galvoja kurti tą frakciją, turėtų pagalvoti apie tai, kiek jie tarpusavyje artimi, nes jeigu juos vienys statyti sąlygas valdančiajai daugumai, tai valdančiajai daugumai sąlygų nelabai padiktuosi. Aš galiu pasakyti, kad kitais metais mes tikrai galime gyventi be biudžeto. Šių metų biudžetas yra tikrai puikiai surėdytas. (…) Aš noriu pasakyti, kad mano linkėjimas tiems žmonėms surasti kažką bendro.

– Kaip jūs žadate juos prisivilioti?

– Aš perduodu linkėjimus tiems žmonėms, pasakydamas, kad jeigu juos vienys kažkokie vertybiniai dalykai, projektavimai į sprendimus, kurie bus naudingi, mes su jais tikrai kalbėsime. Bet jeigu jų susivienijimas reiškia bandymą išspręsti kažkokias asmenines problemas, tai čia ne tas kelias, ne nuo to turime pradėti. Pirmiausia postai atsiranda, kai turime požiūrių bendrystę. Dabar aš girdžiu labai skirtingas pavardes. Kas gali jungti Butkevičių ir Gražulį? Tikėtina, kad kažkas jungia, bet kas? Galbūt noras turėti kažkokią palankesnę poziciją dėl vienmandačių apygardų, dėl kažkokių projektų, bet dabar ne tas laikas.

Ramūnas Karbauskis

– Jūs nepasiduosite spaudimui, bet, kita vertus, jeigu tie 7-8 nariai neateina, jūs neturite daugumos.

– Daugumos mums reikia tik dėl biudžeto. (…) Tiesiog kviečiu kolegas, kurie išėjo ir nori ateiti, jungtis vertinant tai, kad jokios asmeninės naudos jie neturės. Mes tikrai nepasiduosime spaudimui, bet jeigu jie ateis su naudingais valstybei sprendimais, mes tikrai kalbėsimės su jais.

– Ar teisingai suprantu, kad ponas Žemaitaitis lieka vienas?

– Dabar negaliu pasakyti. Pareiškimas išeiti iš frakcijos yra keturių žmonių. Mūsų kolegė, išrinkta su mūsų sąrašu, grįžta, kaip suprantu, lieka du, kurie nepasirašė išėjimo iš tos frakcijos. Tai gali būti, kad taip ir bus. Jie visi dabar mišrioje grupėje, kol neatsirado nauja frakcija.

– Gal jūs kviesite Žemaitaitį pas save?

– Čia yra bendradarbiavimo reikalas. Jis pats turi nuspręsti, kaip jis rinksis. Mes apie tai nekalbėjome, manau, kad tie sprendimai jam pačiam buvo netikėti, kiek suprantu iš reakcijos, bet manau, jie išsispręs savo klausimus, bet didesnis klausimas dėl Seimo pirmininko pavaduotojo pozicijos.

Vytautas Kamblevičius

– Bet jeigu ponas Žemaitaitis pasakytų, kad jo partija traukiasi iš valdančiosios daugumos. Ką jūs darytumėte?

– Seime tie keturi žmonės, kurie išėjo iš frakcijos, jie nežada trauktis į opoziciją. Tie žmonės, kurie išėjos iš tos frakcijos, jie viską jau turėjo, jie nieko daugiau negali norėti, nes jie viską jau turėjo. Tai yra vidaus klausimas. Jeigu tie žmonės išėjo dėl to, kad jiems kažko neužteko pagal derybas, tokiu atveju bus problemų.

– Kaip vertinate naujienas apie Virginijų Sinkevičių ir jam skiriamą EK portfelį?

– Pats postas yra pakankamai reiškingas. Tai yra viršvalstybinis postas. Aplinkosauga yra Europos politika. Tai nėra nacionalinių valstybių politika. (…) Tai yra politikos formavimas, kuri yra privaloma visoms valstybėms. Manau, kad tai labai rimtas pasirinkimas. Skaičiau komisijos pirmininkės pareiškimą, kad ji labai džiaugėsi, kad toks jaunas žmogus gaus tokį svarbų postą.

Visą pokalbį žiūrėkite „DELFI diena“ laidoje.