„Pagal dabartinę Komisijos sudėtį aš matau, kad tai yra iš esmės pagrindinis Europos aplinkosaugos ministro postas. Aš manyčiau, kad tai yra ypatingai reikšminga pozicija dėl dviejų aspektų: pirmiausia, mums, kaip žaliesiems, tai yra svarbu, mes savo tapatybę būtent tuo būdu stiprinsim per aktyvų ir progresyvų jauną komisarą,“ – žurnalistams antradienį sakė T. Tomilinas.

„Kita vertus, tai svarbu, nes ES teisė suteikia tam tikras išskirtines teises vienose srityse. Pavyzdžiui, aplinkosauga yra Europos reguliavimo sritis ten, kur Europa turi daugiau galios negu valstybė (šalis narė. – ELTA),“ – pridūrė T. Tomilinas.

Pasak jo, pasiūlytas postas yra daug reikšmingesnis nei dabartinis Lietuvos portfelis sveikatos ir maisto saugos srityje.

„Dabartinis mūsų komisaras, dirbęs sveikatos srityje, realių galių sveikatos apsaugos srityje neturėjo. Tuo metu aplinkos komisaras turi galią virš valstybių. Tai yra daug stipresnis postas nei dabar,“ – teigė T. Tomilinas.

Jis sakė manąs, kad V. Sinkevičius bus teigiamai priimtas ir Europos Parlamente.

„Mano žiniomis, tikrai tokių kandidatų, kurie, viena vertus, būtų labai aktyvūs, pažangūs ir sumanūs politikai, ir jaunesni nei 30, nebuvo daug, ir dėl to mes turime ypatingą pranašumą. (...) Manau, kad Virginijaus pavyzdys, kaip jauno, bet labai daug pasiekusio žmogaus, tikrai bus teigiamai priimtas EP. Kaip jis čia (Seime. – ELTA) atlaikė filtrus, taip ir ten bus,“ – tikino T. Tomilinas.

Jei V. Sinkevičiaus kandidatūra bus patvirtinta, jis bus ketvirtasis eurokomisaro pareigas einantis Lietuvos pareigūnas – iki šiol eurokomisarais yra buvę Algirdas Šemeta, Dalia Grybauskaitė ir dabartinę kadenciją baigiantis Vytenis Povilas Andriukaitis.

Eurokomisaras renkamas penkerių metų kadencijai. EK nariai gauna bazinį darbo užmokestį, lygų sumai, kuri gaunama 16 lygio trečios pakopos Sąjungos pareigūno baziniam darbo užmokesčiui pritaikius procentinius dydžius, kurie priklauso pagal pareigybes. EK narys gauna 112,5 proc. Tai maždaug 20 tūkst. eurų.

Europos Komisijos pirmininke išrinkta buvusi Vokietijos gynybos ministrė Ursula von der Leyen.

Dabartinės EK įgaliojimai baigsis spalio 31 dieną.