Anot Generalinės prokuratūros pranešimo, toks sprendimas priimtas įvertinus tai, kad Seimas šių metų birželio 25 d. atmetė generalinio prokuroro Evaldo Pašilio prašymą leisti patraukti Seimo narį P. Gražulį baudžiamojon atsakomybėn ir atlikus visus kitus galimus proceso veiksmus didelės apimties ikiteisminiame tyrime dėl galimo piktnaudžiavimo, apgaulingos apskaitos tvarkymo bei kitų korupcinio pobūdžio nusikalstamų veikų. Ikiteisminį tyrimą atliko Specialiųjų tyrimų tarnybos Vilniaus valdyba.

Generalinio prokuroro E. Pašilio prašyme Seimui buvo nurodyta, kad byloje turimi duomenys leidžia pagrįstai manyti, kad Seimo narys P. Gražulis nuo 2015 m. gegužės iki 2017 m. vasario galimai iš vienos privačios bendrovės siekė gauti ir gaudavo turtinę naudą veikdamas šios bendrovės interesais bei neleistinai kišdamasis į kitų valstybės tarnautojų Lietuvoje ir Rusijoje veiklą, taip pat siūlydamas Rusijos pareigūnams duoti pinigų, prašydamas neteisėtai veikti nurodytos bendrovės interesais.

Prokuroro vertinimu, tokiais veiksmais Seimo narys sistemingai, ilgą laiką, naudojosi savo, kaip aukščiausios valdžios atstovo, statusu ir įtaka, menkino užimamų pareigų prestižą, Seimo bei Seimo nariu autoritetą, pažeidė Konstitucijoje įtvirtintus principus ir taip sulaužė Seimo nario priesaiką ir dėl to valstybė patyrė didelę neturtinę žalą.

Siekiant tęsti šį ikiteisminį tyrimą ir vėliau, įvertinus visus gautus duomenis, spręsti klausimą dėl bylos perdavimo teismui, P. Gražuliui buvo būtina įteikti pranešimą apie įtarimą, apklausti jį įtariamuoju, atlikti kitus procesinius veiksmus. Tačiau asmuo, turintis Seimo nario neliečiamybe, numatytą Konstitucijos 62 straipsnio 2 dalyje ir Seimo statuto 22 straipsnio 3 dalyje, negali būti traukiamas baudžiamojon atsakomybėn, suimamas, negali būti kitaip suvaržoma jo laisvė, negavus Seimo sutikimo. Šiuo atveju toks sutikimas nebuvo gautas.

Tokiais atvejais, kai ikiteisminis tyrimas yra nutraukiamas dėl asmens teisinės neliečiamybės, baudžiamasis procesas jo atžvilgiu gali būti atnaujintas tuomet, kai asmuo teisinio imuniteto netektų pasibaigus kadencijai.