Prieš 12 val. (13 val. Lietuvos laiku), kuomet buvo numatyta U.von der Leyen spaudos konferencija, į Europos Komisijos konferencijų salę „Berlaymont“ pastate buvo sunku prasibrauti – gausybė žiniasklaidos atstovų skubėjo užsiimti geresnes vietas, mankštino savo pirštus prie nešiojamų kompiuterių – lenktynės, kas greičiau parašys ir publikuos naujieną apie naujosios EK portfelių pasidalinimą, netrukus prasidės.

Dar pirmadienį, po prieš tai kelias savaites trukusių pokalbių su kandidatais, U.von der Leyen išplatino visą komisarų sąrašą – didelių netikėtumų ar naujienų ten nebuvo – visi anksčiau skelbti kandidatai buvo įtraukti. Tik Rumunija buvo atsiuntusi dvi pavardes – vieną vyro, kitą – moters, kaip, beje, pageidavo U.von der Leyen. Atsižvelgiant į kitą svarbų išrinktosios EK pirmininkės prioritetą – lyčių balansą Komisijoje, buvo pasirinkta europarlamentarė Rovana Plumb. Taigi tikslas buvo pasiektas – iš 27 Komisijos narių (britai atsisakė siųsti savo kandidatą), 13 moterų, įskaitant U. von der Leyen priešaky.

Į antradienio spaudos konferenciją U. von der Leyen atėjo laiku, kas šiek tiek neįprasta Europos Komisijoje ir be abejo, Briuselyje.

„Pristatau savo komandą Europai, joje dirbs stiprūs talentingi, jauni žmonės...“, – pareiškė ji bei pridūrė, kad „aš noriu Komisija dirbtų ryžtingai“.

Iš pradžių U. von der Leyen pristatė savo Komisijos struktūrą, kuri bus paremta užduotimis, o ne hierarchija, o vicepirmininkai bus kartu ir komisarais.

Vėliau pradėjo vardyti kandidatų į vicepirmininkus ir komisarus pavardes bei kokius jie gauna portfelius.

„Jis (Virginijus Sinkevičius – red. past.) bus atsakingas už aplinkos ir vandenynų klausimus “, – pasakė U.von der Leyen bei pažymėjo, kad jam tik 28-eri metai ir tai simbolizuoja Europos galimybes.

Po Komisijos pristatymo vykusioje spaudos konferencijoje U.von der Leyen sulaukė klausimo ir dėl V.Sinkevičiaus amžiaus.

"Jaunimą ir plačiąją visuomenę įtikina tik mūsų darbų rezultatai. Virginijus - puikus, jaunas politikas. Jis jau užsitarnavo gerą vardą savo srityje. Ir esu tikra, kad jis padarys viską siekdamas rezultatų "žalininmo" srityje", - kalbėjo išrinktoji EK pirmininkė ir pridūrė, kad V.Sinkevičius turės patyrusį vadovą vykdomąjį vicepirmininką Fransą Timmermansą.

Kaip vasarą teigė premjeras Saulius Skvernelis, Lietuva tikėjosi „solidaus“ – su saugumu arba ekonomika siejamo portfelio. Panašiai kalbėjo apie savo norus ir kitos ES šalys.

Po pirmojo V.Sinkevičiaus susitikimo su U.von der Leyen pasklido gandai, kad Lietuvai teks skaitmeninė ar inovacijų sritis. O ir pats kandidatas – ekonomikos ir inovacijų ministras tokių gandų neneigė, sakydamas, kad „nebus tas portfelis svetimas man ir veiklai, kurią dirbau Lietuvoje.“

Po antrojo susitikimo V. Sinkevičius pasakojo, kad kalbėjosi daugiausia apie skaitmenizaciją ir... jau apie klimatą. Vėliau pats neatmetė, kad portfelis gali būti susijęs su klimatu.

Praėjusią savaitę Briuselyje apsilankęs prezidentas Gitanas Nausėda po susitikimo su U.von der Leyen kalbėjo užtikrintai apie V.Sinkevičių: „Mūsų kandidatas vertinamas labai rimtai. Ji (U.von der Leyen) man asmeniškai padėkojo, kad Lietuva pasiuntė tokį įdomų, energingą ir dinamišką kandidatą, kuris tikrai pagyvins jos kabinetą. Dėl to tikrai nėra abejonių.“

Jis taip pat pridūrė, kad V.Sinkevičiaus portfelis Europos Komisijoje bus vertas Lietuvos: „Būtų keista, jei sritis būtų niekaip nesusijusi su jo (V.Sinkevičiaus – red. past.) buvusia veikla ir sritimi. Manau, kad bus stengtasi išnaudoti jo geriausias savybes ir jo norą tikrai padaryti daug.“

Viena versijų – V. Sinkevičiaus kandidatūra tiko U.von der Leyen, nes jis esą būtų vienintelis Europos žaliųjų, kurie Europos Parlamente balsavo prieš vokietės kandidatūrą į EK vadoves, atstovas. Bet išaiškėjo, kad Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga – ne visai europietiškos žalios spalvos ir Europos žalieji nuo jų vos neatsižegnoja.

Taigi, paaiškėjus V. Sinkevičiaus portfeliui, jis gavo puikią galimybę įrodyti, kad yra tikrasis žaliasis.

„Norėjosi portfelio, kuris suteiktų plačią iniciatyvos laisvę siūlyti vienus ar kitus sprendimus. Šis portfelis tokią laisvę suteiks, o taip pat ir turės svarbią reikšmę įgyvendinant išrinktosios komisijos pirmininkės prioritetus klimato kaitos srityje. Dėl to galima sakyti, kad portfelio derybos buvo sėkmingos. Visgi dar laukia labai sudėtingi klausymai Europos Parlamento komitetuose, kuriems ruošiuosi“, – komentavo po pranešimo apie portfelį V. Sinkevičius.

Latvijos atstovas buvęs premjeras Valdis Dombrovskis, kuris šiuo metu yra Komisijos vicepirmininkas bei euro reikalų ir socialinio dialogo komisaras paskirtas vykduomuoju vicepirmininku ir komisaras atsakingas už finansines paslaugas

Europos Parlamentas – rimtas iššūkis

Bet tai tikrai ne pabaiga nežinios nei kandidatams, nei Komisijos pirmininkei pabaiga. Iš pradžių Europos Sąjungos Taryba susitarusi su išrinktuoju Komisijos pirmininku, patvirtina kandidatų į Komisijos narius sąrašą. Toliau rugsėjį-spalį paskirtieji Komisijos nariai išklausomi Parlamento komitetuose, atsakinguose už būsimas jų kompetencijos sritis (apie 3 valandas truks „egzaminas“). Tuomet kiekvienas komitetas renkasi į posėdį, kad įvertintų kandidato ekspertines žinias ir jų klausymo rezultatus, o šis įvertinimas išsiunčiamas Europos Parlamento pirmininkui.

Tada visos sudėties Komisijai, įskaitant Komisijos pirmininkę U.von der Leyen ir ES vyriausiąjį įgaliotinį užsienio reikalams ir saugumo politikai Josepą Borrelį, balsuodamas vieną kartą turi pritarti Europos Parlamentas.

Buvo atvejų, kai Europos Parlamentas parodė savo raumenis ir privertė pakeisti kandidatą į EK. 2014 m. Slovėnijos kandidatė į Komisijos energetikos sektorių Alenka Bratušek buvo priversta pasitraukti po klausimų Europos Parlamente. Viena vertus ji pasirodė labai prastai, kita vertus – mainais į jos galvą, kelios kitos „nuodėmingos“ galvos liko EK.

Nebus lengva ir šį kartą. Europos Parlamentas supykęs, kad ES vadovai pasirinko į EK pirmininkus ne taip vadinamą Spitzenkandidatą – grupės, surinkusios daugiausia balsų per Europos Parlamento rinkimus šių metų gegužės pabaigoje, atstovą. Todėl ir pačios U. von der Leyen tvirtinimas EK pirmininke nebuvo ypatingai sklandus – už ją balsavo 383 ir prieš ją – 327 europarlamentarai. Jai būtina buvo surinkti 374 balsus iš 747. Pavyzdžiui, ketvirtoji didžiausia Europos Parlamento grupė Žaliųjų frakcija/ Europos laisvasis aljansas balsavo prieš U.von der Leyen kandidatūrą, nes esą jos planai ir būsimi darbai neatitinka Europos žaliųjų ambicijų.

Europos Parlamentui taip kliūna kai kurie šalių pasiūlyti kandidatai – vieni dėl korupcijos šešėlių (Europos kovos su sukčiavimu tarnyba tiria Lenkijos atstovo ir Prancūzijos atstovės veiklą Europos Parlamente), kiti dėl ankstesnės veiklos (Vengrijos atstovas). O labiausiai kliuva Komisijai dėl kandidatų, tarp jų ir V. Sinkevičiui, skurdžios patirties. Net V.Sinkevičiaus bendražygis Stasys Jakeliūnas, kuris priklauso Žaliųjų frakcijai/ Europos laisvajam aljansui teigė nepalaikys Lietuvos kandidato į komisarus.

Vis dėlto, jei 28-erių V.Sinkevičius bus patvirtintas EK nariu, jis taps jauniausiu Komisijos istorijoje. Kandidatų į Europos komisarus amžiaus vidurkis – beveik 56 metai. Išrinktoji U.van der Leyen yra 60-ies ir turi 7 vaikus, kurių du vyresnėliai yra 32-ejų ir 30 metų amžiaus.