Kaip BNS informavo prezidento atstovas spaudai Antanas Bubnelis, per susitikimą bus aptarti bendradarbiavimo klausimai gynybos, ekonomikos ir kultūros srityse.

Pensilvanijos gubernatorius T. Wolfas Lietuvoje taip pat susitiks su verslo bendruomene, čia tarnaujančiais JAV kariais, šiuo metu dalyvaujančiais karinės inžinerijos pratybose Rukloje ir Pabradėje, vyks darbinė vakarienė su laikinai ministro pirmininko pareigas einančiu energetikos ministru Žygimantu Vaičiūnu.

Pensilvanijoje gyvena apie 80 tūkst. lietuvių. Tai antra didžiausia lietuvių bendruomenė JAV.

Pensilvanijoje lietuviai taip pat yra seniausia imigrantų bendruomenė, čia pradėjusi kurtis dar 1865 metais, kai šioje valstijoje buvo atrasta anglies.

Nuo 1914 metų Pensilvanijoje kiekvieną rugpjūtį vyksta Lietuvių dienos – seniausias JAV etninis festivalis, taip pat šioje valstijoje 1872 metais įkurta pirmoji Jungtinėse Valstijose lietuvių parapija.

Lietuva su Pensilvanija plėtoja ilgalaikius ekonominius ir karinius ryšius. Lietuvos kariuomenė bendradarbiauja su Pensilvanijos nacionaline gvardija.

Gubernatorių Lietuvoje lydi šios gvardijos vadovas Anthony J. Carrellis. Jam bus įteiktas ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Karininko kryžius.

Pensilvanijos nacionalinė gvardija aktyviai prisideda prie Lietuvos karininkų rengimo, pėstininkų kovos mašinų personalo apmokymo, mūsų šalies karinės infrastruktūros modernizavimo.

Lietuvą su Pensilvanijos nacionaline gvardija sieja ir istorinės sąsajos. Šios gvardijos karininkas Samuelis J. Harrisas ir dar 19 JAV karininkų 1919 metais atvyko į Lietuvą padėti kautis su bermontininkais. Dabar jo vardu pavadinta gatvė Aleksote, Kaune.