O kurie kandidatai turi realias galimybes pelnyt pergalę antrame ture ir ar jų atėjimas į Seimą ką nors pakeis?

„Matome, kad rinkimuose dominuoja socialdemokratai ir konservatoriai, turėdami savo kandidatus praktiškai visose trijose apygardose, – įvardijo laidoje DELFI 11 dalyvavęs politologas Lauras Bielinis. – Taip pat galime konstatuoti, kad valstiečių ir žaliųjų remiami kandidatai, nors ir išėjo į antrąjį turą, tačiau patys valstiečiai ir žalieji pasislėpė už tariamai nepriklausomų kandidatų nugaros.“

L. Bielinio teigimu, ir Lietuvos centro partijos, ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos paramos rinkiminiu laikotarpiu sulaukusi Rūta Janutienė – taip pat labiau nepriklausoma kandidatė. „Matome Rūtą Janutienę, kurios inercijomis nori pasinaudoti tos politinės jėgos, kurios vienaip ar kitaip bando save eksponuoti viešumoje“, – teigė L. Bielinis.

Politologas: Paluckui labai svarbu laimėti

Žirmūnų apygardoje antrajame ture susitiks Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkas Gintautas Paluckas ir Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos narė Paulė Kuzmickienė.

„Manau, kad abu kandidatai turi, ką švęsti. Ponas Paluckas turi švęsti, kad jis iš tokio lyderio, kuris niekada nieko nepadarė, pagaliau išėjo į antrąjį turą, išėjo į antrą turą Vilniuje, kuris nėra socialdemokratams palanki apygarda, – rezultatus vertino viešųjų ryšių specialistas Mukolas Katkus. -O ponia Kuzmickienė ir ypatingai konservatoriai turi pagrindo švęsti, nes jei konservatoriams pavyktų atsiimti Vilnių, kurį konservatoriai pastaruoju metu yra praradę, tai tas pridėtų konservatoriams bent kelias vienmandates ir naujuosiuose Seimo rinkimuose.“

Lauras Bielinis, Mykolas Katkus

Politologo L. Bielinio teigimu, G. Paluckui labai svarbu laimėti šiuos rinkimus. „Jau kelerius metus sklinda kalbos, kad Paluckas nustumtas į pakraštį, kad tai lyderis negalintis ar nesugebantis viešai pasireikšti, nes nėra Seimo narys ir taip toliau. Jam yra svarbu laimėti rinkimus, tai užtvirtintų jį kaip lyderį tiek visuomenės akyse, tiek partijos viduje“, – kalbėjo politologas.

Lauras Bielinis
Jau kelerius metus sklinda kalbos, kad Paluckas nustumtas į pakraštį, kad tai lyderis negalintis ar nesugebantis viešai pasireikšti, nes nėra Seimo narys ir taip toliau. Jam yra svarbu laimėti rinkimus, tai užtvirtintų jį kaip lyderį tiek visuomenės akyse, tiek partijos viduje.

L. Bielinis svarstė, kad jei net rinkimai ir pasibaigs G. Paluckui nesėkmingai, krizės socialdemokratų viduje tai neturėtų sukelti. „Esmines krizes, skilimo ar atskilimo, jie jau pergyveno, prasirgo, grubiai tariant. Šiandien tai ko gero bus trauma tik jam pačiam ir, matyt, savotiškas nusivylimas kaip krepšinyje“, – kalbėjo L. Bielinis.

Beje, politologo teigimu, šioje apygardoje rinkėjai gali rinktis ne asmenybę, o partiją: vieni gali norėti balsuoti prieš konservatorius arba už juos, kiti – atvirkščiai. L. Bielinio teigimu, rezultatas šioje apygardoje priklausys nuo rinkėjų aktyvumo. „Kova vyks dėl tų rinkėjų, kurie turėtų ateiti, nors jie savo kandidato jau neturi“, – pridūrė politologas.

Politologas: Krivickas ir Janutienė bus savotiški virusai frakcijose

O kam šie rinkimai labiausiai svarbūs? Politologo L. Bielinio teigimu, nauji Seimo nariai svarbiausi Seime veikiančioms frakcijoms.

„Jie svarbūs taktiniuose Seimo žaidimuose. Matome, kad valdančioji dauguma yra visą laiką tarsi „ant ribos“, todėl jiems labai svarbu turėti nesvarbu ką, bet savo pusėje. Todėl jie, ko gero, rėmė ne savo partiečius, kurie visiškai nežinomi buvo, o tuos, kurie daugmaž matomi, kažkam simpatiški ir už juos galbūt vienaip ar kitaip balsuos. Nors, tiesą sakant, tiek Krivickas, tiek Janutienė, jei paklius į Seimą, paklius į tą frakciją ar panašias frakcijas, bus kaip savotiški virusai. Jie suardys daugiau nei padės“, – tvirtino L. Bielinis.

Mykolas Katkus

R. Janutienė po pirmojo turo patvirtino, kad jei laimės antrąjį turą, prisijungs prie „valstiečių“ frakcijos Seime. Ar ji bus naudinga „valstiečiams“? „Taktiniuose žaidimuose ji jiems naudinga kaip balsas, bet vidaus, partijos ir frakcijos, žaidimuose bus sudėtinga. Nebent ji ausis suglaudusi sėdės ir lauks rinkimų dienos į Seimą“, – tvirtino L. Bielinis.

Lauras Bielinis
Matome, kad valdančioji dauguma yra visą laiką tarsi „ant ribos“, todėl jiems labai svarbu turėti nesvarbu ką, bet savo pusėje.

M. Katkus pridūrė primindamas R. Karbauskio žodžius, esą „valstiečiai“ rems stiprias asmenybes ir iš jų formuos stiprią frakciją. „Nenustebčiau, jei Janutienė suvaidins toli gražu ne paskutinį vaidmenį. Tikrai nereikia šitos asmenybės taip nuvertinti, – kalbėjo M. Katkus. – Manau, Janutienė yra labai įdomus dalyvis.“

M. Katkus teigė, kad R. Janutienė taip pat yra pajėgi kurti ir judėjimą.

Komunikacijos specialistui pritardamas L. Bielinis teigė: „Prieiname prie tos pačios išvados, tai savotiškas virusas, skaldantis „valstiečių“ partiją“.

Kova Gargždų apygardoje

Gargždų apygardoje balsavę rinkėjai daugiausia palankumo balsų skyrė Lietuvos centro partijos atstovui Kristupui Krivickui ir konservatorei Rasai Petrauskienei. Po pirmojo rinkimų turo pirmąją vietą pelniusi R. Petrauskienė teigė, kad jos oponento vykdoma rinkiminė kampanija – agresyviausia iš visų. Kokios kovos galime tikėtis šioje apygardoje?

„Tai yra jo stilistika, – apie K. Krivicko vykdomą rinkiminę kampaniją kalbėjo L. Bielinis. – Manau, kad ją matysime ir toliau. Ir, jei, tarkime, jis laimės, tai suvokime, kad tai žmogus, kuris praktiškai visą gyvenimą kritikavo politiką ir agresyviai tą darė. Atėjęs į Seimą jis neturės kitos praktikos, kaip tik kritika.“

Lauras Bielinis

Kokia tikimybė, kad jis gali laimėti? „Prie šitokio rinkėjų aktyvumo – neaišku. Taip, jis agresyviai elgiasi, bet su tokia savo stilistika pakėlė visus, ką galėjo. Nežinau, ar jis daugiau galės pakelti rinkėjų“, – apie K. Krivicką kalbėjo L. Bielinis.

Viešųjų ryšių specialistas M. Katkus teigė, kad jaučiasi konservatorių pakilimo banga, kuri turėtų atsispindėti ir rinkimų rezultatuose, o šioje apygardoje K. Krivickas būtent ir susirems su konservatore.

Ko galime tikėtis iš naujų Seimo narių?

Naujai išrinkti Seimo nariai dirbs tik metus, iki kitų metų Seimo rinkimų. Ko per tokį trumpą laiką galime tikėtis iš naujų Seimo narių?

Lauras Bielinis, Mykolas Katkus

„Tie, kurie yra nepriklausomi, nors juos remia kelios partijos, jų, manau, strateginis uždavinys – įsitvirtinti viešojoje nuomonėje tam, kad galėtų kituose Seimo rinkimuose ramiai ir savarankiškai laimėti, – teigė politologas L. Bielinis. – Jie bus labai aktyvūs, nors tas jų aktyvumas bus labiau agresyvus nei pozityvus ir duodantis naudos kažkam. Jis tiesiog „duos gerą vaizdelį, įspūdį“. Mes visi stebėsime, jei ne skandalus, tai bent jau kažkokius kaltinimų serialus.“

Iš kitos pusės, L. Bielinio teigimu, nauji Seimo nariai tiesiog papildys frakcijas ir taps „papildomu balsu“ priiminėjant sprendimus.

M. Katkaus teigimu, jau nuo spalio visos partijos turėtų akivaizdžiai pradėti ruoštis rinkimams, tad nemano, kad „kažką rimto šie ponai galėtų pridėti“.