Muziejus paskelbė restauravimo darbų už beveik 364 tūkst. eurų konkursą.

Lietuvos jūrų muziejaus vyriausiasis vadybininkas–direktoriaus pavaduotojas Eduardas Plokštys BNS sakė, kad planuojama atlikti maždaug dešimties antro aukšto lygmenyje, ant pylimo, esančių pastatų mūro tvarkybos darbus, pakeisti langus, tvarkyti elektros instaliaciją.

Šiuo metu naudojama tik dalis šių statinių. Po rekonstrukcijos tikimasi panaudoti visus forto statinius ir pritraukti čia daugiau lankytojų.

E. Plokštys tvirtino, kad bus restauruojamas ir pagrindinis įėjimas.

„Jau yra tokia pastatų būklė, kad juos reikia tvarkyti“, – sakė jis.

Taip pat planuojama įrengti keltuvą neįgaliesiems, kad jie galėtų aplankyti viršutinius statinius.

„Mes numatome viršutinėse patalpose įrengti naujas ekspozicijas, dabar susitvarkysime sienas, o po to įrenginėsime ekspozicijas. Taip populiarinsime ir plėsime savo veiklą“, – kalbėjo E. Plokštys.

Darbus planuojama pradėti šiais metais, o pabaigti – kitų pabaigoje.

E. Plokštys teigė, kad šie darbai netrukdys muziejaus lankytojams.

Prūsijos karalystės kariai Nerijos fortą pradėjo statyti 1864 metais, o pabaigė po septynerių metų.

1923 metais Klaipėdos kraštą prijungus prie Lietuvos, jame atsirado įvairios paskirties sandėliavimo patalpų, buvo apgyvendinami tarnautojai.

Per Antrąjį pasaulinį karą Vokietija šį fortą naudojo kaip priešlėktuvinės gynybos amunicijos sandėlį, o 1945 metais jį susprogdino.

1976–1978 metais Nerijos fortas buvo restauruotas, 1979 metais čia įkurtas Lietuvos jūrų muziejus: akvariumas, jūrų gamtos, jūrų paukščių ir žinduolių bei laivybos istorijos ekspozicijos.