Valdančiosios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) taryba penktadienį Kauno rajone susirinko aptarti pasirengimą kitais metais vyksiantiems Seimo rinkimams. Tačiau šiandien, anot partijos pirmininko, bus suformuotas rinkimų štabas.

Posėdyje buvo numatyta spręsti dėl Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio narystės partijoje. Tačiau šiam iš partijos pasitraukus pačiam, klausimo svarstyti neplanuojama.

Partijos lyderis Ramūnas Karbauskis prieš posėdį žurnalistams sakė, kad tam „nebėra prasmės“.

Jis tvirtino, kad jokie V. Pranckiečio veiksmai nepaskatins ir kitus partijos narius trauktis.

„Aš jau sakiau, kad nepaskatins, jūs tuo įsitikinsite labai ne už ilgo“, – šypsodamasis sakė valstiečių lyderis.

Jis teigė, kad jei tyrimas dėl Seimo narės Irinos Rozovos būtų greitas, o opozicija tai sietų su pasitikėjimu Seimo pirmininku, tai tokiu atveju, būtų galima palaukti, kol bus apsispręs.

„Tada sprendimas būtų bendras, tada mes darysime tai, ką esame numatę“, – kalbėjo valstiečių lyderis.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos tarybos posėdis

„NSGK komitetas apsispręs dėl tyrimo,tada mes paklausime opozicinių frakcijų,ar jiems tai yra svarbu, klausimu, susijusiu su Seimo pirmininku. Jei bus – tai tokiu atveju, mes palauksime to tyrimo išvados“, – kalbėjo R. Karbauskis.

Paprašytas įvertinti išsakyti V. Pranckiečio kritiką, R. Karbauskis tik retoriškai klausė, ar kas yra girdėjęs, kad valstiečius paliekantis žmogus kalbėjo kitaip.

„Visais atvejais visi sako, kad kaltas esu aš“, – su šypsena atsakinėjo R. Karbauskis. „Bet jei suprantate ir pastebite, tai iš tikrųjų, palaikymas man kaip partijos pirmininkui yra. Ir šitoje situacijoje, ta nuomonė, tikriausiai nėra, atstovavimas partijos narių nuomonės. O jei žmogui vienaip ar kitaip atrodo, jis turi teisę išsakyti savo nuomonę“, – kalbėjo valstiečių lyderis.

Jis pridūrė, kad, visgi, skaudu būna, kai žmonės meluoja.

„Vakar du kartus buvo meluojama – šnekant apie tai, kad kada nors esu pasakęs, kad nenoriu žemės tyrimo. O antras melas – kad kažkas yra verčiamas slaptuose balsavimuose balsuoti taip, kaip reikia. Tai du melai, kurie vakar buvo pasakyti“, – kalbėjo jis.

„Bet kuriuo atveju“, – žurnalistams atsakė R. Karbauskis, paklaustas, ar dar planuojama kelti interpeliaciją dabartiniam Seimo vadovui.

Konkurencijos nebijo

„Jeigu jis dalyvaus rinkimuose, kažkam konkurentu jis bus, bet nemanyčiau, kad šitoje situacijoje mums reikėtų labai rūpintis, kur jis bus ir ką jis tuo momentu darys“, – apie V. Pranckiečio konkurenciją kalbėjo valstiečių lyderis.

Jis dar kartą patvirtino, kad bet kokios kalbos apie tai, kad premjeras Saulius Skvernelis ruošiasi kurti naują politinę partiją yra laužtos iš piršto.

Planuose – artėjančių rinkimų klausimas

Posėdyje taip pat planuojama aptarti ekonomikos ir inovacijų ministro, partijos vicepirmininko Virginijaus Sinkevičiaus teikimą į eurokomisarus. Jam planuojama taryboje „palinkėti sėkmės“.

V. Pranckietis ketvirtadienį LVŽS Kauno rajono skyriui įteikė pareiškimą, jog palieka partiją.
Jis teigė šį žingsnį darąs, nes nenori suteikti galimybės pašalinti jį iš partijos.

„Valstiečių“ taryba yra pritarusi liepą keturių partijų pasirašytam koalicijos susitarimui. Pagal jį parlamento vadovo postas priklauso nebe „valstiečiams“, o „socialdarbiečiams“.

V. Pranckietis trauktis iš Seimo pirmininko pareigų atsisako, teigdamas, kad jo postas „socialdarbiečiams“ perleistas kerštaujant jam dėl to, kad nepataikavo LVŽS lyderiui Ramūnui Karbauskiui.

Liepą V. Pranckiečio elgesį svarsčiusi LVŽS Etikos ir procedūrų komisija nutarė, kad jis etikos nepažeidė.

Tuo metu partijos lyderis R. Karbauskis yra sakęs, kas V. Pranckietis turi būti pašalintas iš LVŽS, nes nesilaiko jos įstatų, kad partijos nariai privalo įgyvendinti jos programą, laikytis įstatų ir vykdyti valdymo organų sprendimus, gerbti kitų LVŽS narių teises, pažiūras ir orumą, neveikti prieš kitą partijos narį, viešajame ir privačiame gyvenime laikytis geros moralės normų.

„Valstiečiai“ yra surinkę parašus, reikalingus pradėti nepasitikėjimo procedūrą Seimo pirmininku, tačiau projekto neregistravo.

Norint Seimo pirmininką pašalinti iš pareigų dėl nepasitikėjimo reikia ne mažiau kaip 71 balso „už“.