Marių ir Ketvergių bendruomenių atstovės neslepia, kad kalbos apie kvapų problemą kilo trūkus kantrybei. Žmonės negali normaliai gyventi, tačiau kiek buvo belstasi į savivaldybės vadovų duris, šios problemos niekas rimtai spręsti taip ir nesiėmė.

„Yra didžiulis palaikymas iš aukštesnių institucijų, mūsų miesto valdžia kažkaip nesistengia į Vilnių nuvažiuoti. Bent jau aš nežinau, ar buvo nors vienas vizitas. Mes prisiprašėme, kad atvyktų iš Vilniaus į Klaipėdą ir tikrai esame dėkingi, kadangi jau esame neviltyje, jau visa vasara praėjo“, –
sako Ligita Girskienė Klaipėdos Marių bendruomenės atstovė.

Anot moters, žmonės nepraranda vilties, kad kitų metų vasarą jau kelis dešimtmečius besitęsianti problema pagaliau bus išspręsta. Nors nemažai žmonių praradę viltį, kad kažkas pasikeis, pietinėje Klaipėdos dalyje, kur naktį vyrauja aštriausi ir nemaloniausi kvapai, žmonės jau pardavė butus ir išsikėlė gyventi kitur. Naujakuriams tiesiog buvo nutylima problema, tačiau dėl to ji niekur nedingo - žmonės priversti kęsti smarvę, kuri šiltuoju metų sezonu jaučiama kone kasnakt.

Ketvergių bendruomenės atstovė Raimonda Zaborė antrina, kad smarvė sklinda ne vienoje vietoje. Dėl to su valdžios atstovais jie po visą Klaipėdą važinėjo maždaug keturias valandas. Nors pasitaikė lietinga naktis ir kvapai dėl to buvo ne tokie intensyvūs, Sveikatos apsaugos viceministras Algirdas Šešelgis patikino, kad lietus nesutrukdė suprasti, kur yra probleminės vietos.

„Nusprendėme, kad reikėtų aplankyti tas vietas, iš kur daugiausia yra žmonių nusiskundimų. Praktiškai, apvažiavome visą miestą. Buvome ir už miesto ribų, pažiūrėjome, kokia yra situacija. Kvapai ne patys geriausi tikrai, bet kilo labai daug klausimų. Reikia specialistų konsultacijos“, – sako Sveikatos apsaugos viceministras.

A. Šešelgis atviras – nosį riečiančių kvapų šaltinių, panašu, kad yra kur kas daugiau, nei kad buvo minima iki šiol. Nors bendruomenės užsakyti tyrimai patvirtina, kad ne vienoje vietoje tarša didesnė, nei leidžia normos, visgi viceministras sako nenorintis pirma laiko įvardyti įmonių, kurios turi imtis priemonių.

Netikėtas naktinis valdininkų vizitas, anot A. Šešelgio, jiems leido patiems įsitikinti, kad jau anksčiau dėl šiukšlių tvarkytojų pradėti keisti teisės aktai buvo išties savalaikiai. Tačiau jei specialistai patvirtins ir daugiau taršos šaltinių problematiką, įmonių veiklą taip pat bus siekiama kontroliuoti griežčiau.

Bendruomenių atstovės kantriausius žmones kviečia dar kartą priminti viešomis eitynėmis, kad ilgalaikė smarvės problema ne vienam kelia diskomfortą ir sveikatos sutrikimus. Tokiais mitingais ir protestais prieš esamą tvarką bendruomenių atstovės sako kovos tol, kol pasieks rezultatų ir žmonėms bus pagaliau suteikta laisvę gyventi normalioje aplinkoje.