Tai buvo reikšminga diena Britanijos parlamente – jis sėkmingai metė iššūkį ministrui pirmininkui dėl itin svarbios „Brexit“ politikos.

Britai trypčioja vietoje

Rytų Europos studijų centro direktorius Linas Kojala tikino, kad Didžiosios Britanijos situacija labiausiai panaši į trypčiojimą vietoje, o per paskutinį pusmetį progreso būta mažai.

„Didžioji Britanija šiuo metu kaunasi institucijų lygmenyje. Parlamentas nori apriboti Vyriausybės pasirinkimų sprektrą, įpareigodamas Borisą Johnsoną išstoti iš Europos Sąjungos tik tuo atveju, jeigu bus susitarimas. Priešingu atveju, jeigu susitarimo nėra, terminas, kurį premjeras ne kartą kartojo, spalio 31 dieną, turi būti pratęstas. Žinoma, svarbu pažymėti, kad tai dar nėra įstatymas, jį dar turės patvirtino Lordų rūmai, bet jeigu viskas vyks pagal planą, Vyriausybė turės labai stiprių įpareigojimų“, – DELFI laidoje sakė L. Kojala.

Arnas Mazėtis, Linas Kojala, Tadas Povilauskas

Kojala: tai didžioji tragedija

Paklausus, kokioje dabar padėtyje yra Didžioji Britanija, politologas pabrėžė, kad kol kas nėra jokių aiškių detalių, kaip turėtų vykti išstojimas.

„Didžioji Britanija tarsi trypčioja vietoje. Jokio aiškaus progreso nematyti ir kalbama apie atidėliojimą išstojimo, o tai reiškia, kad nėra kažkokių aiškių detalių, kaip tas išstojimas turėtų įvykti“, – DELFI laidoje sakė L.Kojala.

Politologo nuomone, tam tikra prasme tai, kas dabar vyksta, yra didžioji Britanijos tragedija.

„Pirmiausia, tai yra vidinis procesas. Jie turi sau atsakyti, kas yra „Brexit“, arba kokio „Brexit“ siekdami jie turėtų Parlamente daugumą tą sprendimą įgyvendinti, o tik tada ieškoti sąlyčio taškų su Europos Sąjunga. Dabar akivaizdu, kad joks planas, joks scenarijus Parlamente neturėtų daugumos. Tai yra didžioji Britanijos politikos tragedija, bent jau šių dienų“, – DELFI kalbėjo L. Kojala.

Ramina dėl ekonominės situacijos

SEB banko ekonomistas Tadas Povilauskas tikino, kad spartesnio ekonomikos augimo nereikėtų tikėtis, tačiau situacija Didžiojoje Britanijoje nėra labai bloga ar bent jau nėra blogesnė nei situacija visoje Europoje.

Borisas Johnsonas

„Rinkos į tokias vakarykštes ir antradienio naujienas reagavo labai teigiamai. Pavyzdžiui, sterlingas euro atžvilgiu sustiprėjo net keliais procentais. Aišku, kad rinka vertina teigiamai, bet galima tą pačią istoriją papasakoti ir apie Jungtinės Karalystės ekonomiką. Aišku, galbūt kartais mes ir perlenkiame sakydami, kad Didžiosios Britanijos ekonomika smunka, kad ten kažkas vyksta blogo. Visgi pažiūrėjus į vieno pusmečio rezultatus, matome, kad ekonomika augo.

Sakyti, kad kažkas yra blogiau nei Europoje, negalima, bet kol neišsispręs „Brexit“ klausimas, dar tikrai negalima kalbėti apie jokį ekonomikos pagerėjimą. Kuo greičiau jie nuspręs, arba pasitraukti be jokių susitarimų ir turėti labai daug problemų, bet trumpuoju laikotarpiu, tikintis, kad ilguoju laikotarpiu pavyks atsigauti, arba tiesiog susitaikyti, kad reikia pasitraukti iš Europos Sąjungos su tuo, ką jau sutarė Theresa May ir turėti spartesnį augimą“, – DELFI kalbėjo ekonomistas T. Povilauskas.

Gali sutrikti maisto tiekimas

Ekonomistas mano, kad daugiausia bėdų gali būti trumpalaikiu laikotarpiu, tačiau būtent žmogiškosios problemos gali sukelti daugiausia rūpesčių.

„Didžioji Britanija labiausiai bijo, kad sutrikus trumpalaikėms grandinėms, gali sutrikti maisto, vaistų tiekimas. Paprastas faktas – pusę maisto Jungtinė Karalystė importuoja. 20 proc. iš ne ES, o kitą pusę iš ES. Kaip užtikrinti, kad mėnesį ar du po to vyktų sklandus tiekimas, žmogiškosios problemos trumpuoju laikotarpiu neatneštų labai daug problemų“, – sakė T. Povilauskas.

L. Kojala tikina, kad po pastarųjų dienų ryškėja, koks kelias Didžiosios Britanijos laukia artimiausiu metu.

„Šiandien išryškėja toks galimas kelias, kad jeigu Lordų rūmai penktadienį patvirtina įstatymą, kurį vakar priėmė Bendruomenių rūmai, tą patį dėl „Brexit“ termino pratęsimo, jeigu nebus susitarimo, tokiu atveju Parlamente esanti opozicinė partija leiboristai palaikys pirmalaikių rinkimų idėją“, – DELFI kalbėjo L. Kojala.