„Esu parašęs pareiškimą, šiandien vakare, šeštą valandą, turime Kauno skyriaus susirinkimą, jame turiu pareiškimą, kad išstoju iš sąjungos. Skyrius, tikiuosi, jį patvirtins“, – teigė V. Pranckietis.

„Priežasčių ten nenurodau jokių, visiems jos yra visiškai aiškios“, – tvirtino Seimo pirmininkas.

Jo teigimu, partijos etikos komisijos sprendimas jam buvo palankus, tačiau traukiasi dėl R. Karbauskio pareiškimo: „Partijos etikos komisija pasakė, kad viskas etiška ir gerai, bet kai partijos pirmininkas pasako, „ne, mes šalinsime“, tai, kad nebūtų galimybės ir garbės pašalinti mane, aš pasitraukiu“.

Ar palaikys ryšius su partija? „Visiškai nenutraukiu jokių sąsajų, noriu, kad partija nutraukų sąsajas su Ramūnu Karbauskiu“, – teigė V. Pranckietis ir teigė, kad grįžimas tokiu atveju būtų svarstytinas.

Viktoras Pranckietis
Visiškai nenutraukiu jokių sąsajų, noriu, kad partija nutraukų sąsajas su Ramūnu Karbauskiu.

Jis teigė, kad neplanuoja prisijungti prie jokios partijos. Nesijungs, kaip teigia, ir prie G. Kirkilo vadovaujamų socialdemokratų. „Tai pono Kirkilo lūkestis, aš jo nežinau. Neturiu kol kas jokių ateities norų susisiekti save su kokia nors partija“, – teigė Seimo pirmininkas.

V. Pranckietis neketina trauktis iš Seimo pirmininko posto.

V. Pranckietis teigė, kad „valstiečių“ sąjungoje vyrauja diktatas: „Ir uždarame balsavime balsuoja taip, kaip nurodyta“.

Jo teigimu, partija taptų demokratiška, jei R. Karbauskis pasitrauktų.

Seimo pirmininkas teigė, kad tikrai neragins kitų trauktis iš partijos. Jo teigimu, „valsetičių“ sąjungos nariai yra garbingi, nuoseklūs, nori dirbti ir tvarkingai elgtis. „Vieno žmogaus ambicijos aš negaliu patenkinti, tai Karbauskio ambicijos, kad mane išmestų, todėl pasitraukiu“, – teigė V. Pranckietis.

Kodėl žmonės jaučiasi esantys nedemokratiškoje partijoje, bet paklūsta R. Karbauskiui? „Žmonėms būdinga bijoti to, kuris kaip čia yra pilkasis kardinolas, tai čia piktasis kardinolas“, – tvirtino V. Pranckietis.

Viktoras Pranckietis
Ir uždarame balsavime balsuoja taip, kaip nurodyta.

Seimo pirmininkas teigė, kad sužinojęs I. Rozovos situaciją prieš pusantrų metų nėjo tartis dėl galimų veiksmų su R. Karbauskiu. V. Pranckietis įvardijo, kad to negalėjo daryti, nes dokumentai buvo slapti ir skirti Seimo pirmininkui. Tyrimą dėl galimų ryšių su Rusija jis vertino teigiamai.

„Tyrimas yra ne tai, kad kažkoks nuteisimas ar nubaudimas, tyrimas yra tam, kad būtų atsakyta į klausimus“, – tvirtino Seimo pirmininkas.

Kur pristigo demokratijos? „Tarkime, pasakymas frakcijoje: „Aš išeisiu, jeigu leisite sudaryti komisiją tyrimui žemės ūkio“, – kalbėjo V. Pranckietis, teigdamas, kad tai R. Karbauskio žodžiai. – Galvoju, kad gal tai reikėjo ir pasakyti.“

Daugiau atvejų V. Pranckietis teigė nekomentuosiantis.

Jo teigimu, iš partijos buvo patraukti ir visi žmonės, kurie galėjo pretenduoti į partijos pirmininko postą.

Viktoras Pranckietis
Tarkime, pasakymas frakcijoje: „Aš išeisiu, jeigu leisite sudaryti komisiją tyrimui žemės ūkio“.

Po užsitęsusios įtampos su valstiečių lyderi Ramūnu Karbauskiu, V. Pranckietis rugpjūčio 22 dieną paskelbė, kad traukiasi iš sąjungos savo noru ir neleis valstiečių tarybai svarstyti jo likimo partijoje klausimo. LVŽS taryba tai turėjo daryti penktadienį, rugsėjo 6 dieną.

Nors lieka atsakytas šis klausimas – tačiau lieka neaišku, kokį kelią pasirinks valdančioji dauguma, bandydama V.Pranckietį išversti iš užimamo Seimo pirmininko posto.

Trečiadienį R. Karbauskis Žinių radijo eteryje tvirtino, kad tikisi stipraus palaikymo balsuojant dėl iš posto pasitraukti atsisakančio V.Pranckiečio pakeitimo, galbūt net ir iš opozicijos.

Valstiečių lyderis kalbėjo, kad balsavimas turi įvykti po tyrimo, kuris parodys, kas liepė V. Pranckiečiui neviešinti informacijos apie Lietuvos lenkų rinkimų frakcijos narę Iriną Rozovą.

Kaip skelbė ELTA, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK), išnagrinėjęs Valstybės saugumo departamento (VSD) pateiktą informaciją, kodėl nebuvo suteiktas leidimas I. Rozovai dirbti su slapta informacija, nusprendė kurti laikinąją Seimo tyrimų komisiją, kurioje bus aiškinamasi, ar gali būti jai pradėtas apkaltos procesas.

NSGK pirmininko Dainiaus Gaižausko teigimu, kartu planuojama aiškintis, kaip vertinti Seimo pirmininką V. Pranckietį ir buvusį komiteto pirmininką Vytautą Baką bei dar keletą Seimo narių, kurie seniai iš žvalgybos pažymų žinoję apie nuslėptus I. Rozovos ryšius, pasak jo, nesiėmė veiksmų užkardyti grėsmes nacionaliniam saugumui.