Sambūrio „Pro Patria“ valdybos pirmininkas Vytautas Sinica DELFI patvirtino, kad tikėtina, jog lenta ant Vrublevskių bibliotekos bus pakabinta jau ketvirtadienį. Jo teigimu, viskas priklauso nuo to, ar pavyks tai suderinti su susijusiomis pusėmis. V. Sinicos nuomone, leidimą atminimo lentos pakabinimui turi išduoti ne Vilniaus miesto savivaldybė.

„Nauja lenta jau pagaminta ir ji tikrai turėtų būti pakabinta ant Vrublevskių bibliotekos sienos, – teigė V. Sinica. – Ji yra tokia pati, išskyrus dvi aplinkybes. Patikslintas organizacijos, kuriai vadovavo Noreika, atstovavo, nes buvo parašyta klaidingai (...). Taip pat prirašyta, kad Štuthofo koncentracijos stovyklos kalinys.“

Lentą taip pat puoš bareljefas, kurio anksčiau nebuvo.

Generolo Vėtros lentos fragmentas ("Pro Patria" nuotrauka)

V. Sinicos teigimu, ketvirtadienio dieną, prieš pat rengiamą mitingą, bus aišku, ar jo metu lenta bus pakabinta, ar ne. „Kai jau kabinsime, tai tik ant Vrublevskių bibliotekos sienos. Pats tekstas įpareigoja, kad turi kabėti ant to paties pastato. Kitaip būtų nelogiška, – kalbėjo V. Sinica. – Galiu garantuoti, kad kabinsime, negaliu garantuoti, ar rytoj.“

Jo teigimu, su savivaldybe lentos pakabinimas nėra derinamas. „Ne, su savivaldybe nederinome šio klausimo, – tvirtino V. Sinica. – Savivaldybė mano, kad su ja būtina derinti šį klausimą, mes ir Kultūros paveldo departamentas manome, kad tik su departamento ir pastato valdytojais reikia derinti (...). Su paveldo departamentu yra suderinta, o su pastato valdytoju dar derinama.“

Ketvirtadienio vakarą sambūris „Pro Patria“ organizuoja mitingą, kuriame tikisi sulaukti maždaug 500 žmonių.

DELFI primena, kad panašus mitingas Vilniuje vyko ir rugpjūtį. Mitingas „Apginkime Lietuvos Didvyrius!“ buvo rengiamas raginant savivaldybę grąžinti Jono Noreikos ir Kazio Škirpos atminimo ženklus, kurie nukelti liepos pabaigoje. Jau prieš šį renginį netrūko nesusipratimų.

Šalia karaliaus Mindaugo paminklo, netoli Vrublevskių bibliotekos ant kurios kabėjo atminimo lenta J. Noreikai susirinkę keli šimtai žmonių su trispalvėmis, istorinėmis ir kitomis vėliavimos reikalavo grąžinti atminimo lentą J. Noreikai-generolui Vėtrai.

Atminimo lenta nuo Mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekos sienos buvo nuimta liepą.

Vilniaus meras Remigijus Šimašius sakė, jog lentą nuimti apsisprendė siekdamas, kad būtų taikomas „vienodas principas“ visiems atminimo ženklams, kurie susiję su totalitariniais režimais – tiek kalbant apie Žaliojo tilto skulptūras, nukeltas prieš ketverius metus, tiek apie ženklą J. Noreikai.

Diskusijos visuomenėje dėl šios lentos vyko ne vienus metus. Kritikai teigė, kad šio garbingo ženklo neturi likti įvertinus tai, jog J. Noreika, būdamas Šiaulių apskrities viršininku, pasirašė raštus dėl žydų geto steigimo ir žydų turto tvarkymo.

Kontroversiškai vertinamo karininko atminimo lentą šį balandį kūju sudaužė Stanislovas Tomas, nesėkmingai siekęs kandidatuoti į Europos Parlamentą. Tuomet „Grindos“ darbuotojai suklijuotą lentą grąžino ant bibliotekos sienos, o savivaldybės atstovai žadėjo tolesnį atminimo ženklo likimą spręsti konsultuodamiesi su istorikais.