„Kai kuriuos juos dar reikia svarstyti, galbūt apjungti su jau Seime pateiktais projektais, kaip pavyzdžiui, Miškų įstatymo pataisos, kuriomis prezidentas siekia riboti plynus miškų kirtimus. Panašios, tik plačiau apimančios saugomas teritorijas, yra Seimui pateiktos ir mūsų frakcijos pataisos“, – po susitikimo su prezidento patarėjais sakė Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcijos seniūnas Julius Sabatauskas.

Dėl prezidento siūlomų mokestinių pakeitimų Socialdemokratų partijos pirmininkas Gintautas Paluckas sako, kad svarbiausia – mažinti netolygų pajamų apmokestinimą.

„Kol kas yra taip, kad uždirbančių daugiausiai pajamos yra ne iš darbo užmokesčio, o iš kitų šaltinių ir jie mokesčių sumoka mažiau nei tie, kurie gyvena vien iš darbo pajamų“, – teigia G. Paluckas.

LSDP frakcija palaikytų siūlymus, skirtus socialinei ir ekonominei atskirčiai mažinti.

„Mes Seime pritartume siūlymams, kurie prisideda prie pajamų nelygybės mažinimo – kas tai bebūtų, ar pensijų didinimas, ar kapitalo pajamų, dividendų apmokestinimas, nes statistika kol kas byloja apie vis labiau turtėjančius tuos, kurių rankose kapitalas, bet ne apie jų prisidėjimą prie visų gyventojų gerovės“, – sako frakcijos narė socialdemokratė Rasa Budbergytė.

Socialdemokratai siūlo stiprinti ir plėsti prezidento iniciatyvas ne tik dėl socialinio būsto, bet ir svarstyti galimybę jaunoms šeimoms, norinčioms susilaukti daugiau vaikų, kompensuoti dalį didesnio būsto įsigijimo kainos.

„Šie siūlymai – sveikintini prezidento žingsniai. Mes prezidento iniciatyvas siūlome papildyti dar keliais sprendimais, kurie realiai spręstų žmonių problemas. Pirma, dar didesnį dėmesį skirti dirbančioms šeimoms, kurios nori turėti vaikų. Svarbiausias čia – būsto klausimas, taigi siūlome kompensuoti dalį naujo būsto kainos visiems, kurie nori turėti daugiau vaikų“, – sako G. Paluckas.

Socialdemokratų akimis, pirmieji prezidento siūlymai, nors ir didelių pokyčių nežada, bet nukreipti gerovės valstybės kūrimo kryptimi, todėl Seime jų neblokuos. Socialdemokratai teigia G. Nausėdoje jau anksčiau įžvelgę galimą sąjungininką daugeliui savo programinių nuostatų mažinant gyventojų socialinę ir ekonominę atskirtį. Socialdemokratai tikisi, kad gerovės valstybės idėja bus tvirčiau paremta ir žadėtomis iniciatyvomis dėl švietimo, regionų politikos.

„Kai kurios idėjos iš prezidento teikiamų siūlymų mums visai ne naujos. Pavyzdžiui, Darbo kodekso pakeitimai, siūlantys papildomas atostogų dienas neįgalius tėvus prižiūrintiems ar vaikus auginantiems žmonėms, jau yra mūsų viešai išsakyti. Mes tikrai šiuo atveju nekovosime dėl autorystės, ir balsuodami neprieštarausime“, – komentuoja LSDP frakcijos seniūno pavaduotojas Algirdas Sysas.