Lyjant lietui aplink balas vaikšto prezidento Gitano Nausėdos namus saugantis vadovybės apsaugos departamento pareigūnas. Po rinkimų Nausėda žadėjo – kraustysis į Turniškes, kur apsaugai būtų patogiau jį ir šeimą saugoti.

„Šitas namas nėra tinkamas saugoti, t. y. lengvai matoma ir prieinama vieta. Norint pasilikti gyventi, reiktų daug investicijų nukreiptų į namo apsaugą, tai suterštų šitą gamtos vietelę“, - vasaros pradžioje „Lietuvos ryto“ televizijai kalbėjo G. Nausėda. Tačiau kraustytis į valdišką rezidenciją Turniškėse prezidentas neskuba.

Vadovybės apsaugos departamento vadovas jau suka galvą, kaip, artėjant žiemai, pagerinti pareigūnų darbo sąlygas, kad per šalčius netektų sėdėti automobilyje.

„Galimi variantai pritaikyti autobusą, kurio viduje pareigūnai galėtų sušilti, pasikeisdami reaguoti ir išeiti į patruliavimą. Į laikiną vietą nėra tikslinga investuoti, tai šiandien užtikrinam minimalias higienos sąlygas, klimatas kol šiltas, tai dėl to sąlygos mažesnės, artėjant šaltam sezonui reikės papildomų sąlygų“, - sakė Vadovybės apsaugos departamento (VAD) vadovas Paulius Nemira.

Dabar prezidento namą saugantys pareigūnai glaudžiasi netoliese - buvusioje bombų liejyklos teritorijoje. Jie turi laikinąjį postą, jame šaldytuvas, netoliese lauko tualetas. Jei prezidentas gyventų Turniškėse, pareigūnai dirbtų kur kas geresnėmis sąlygomis.

„Sąlygos jiems šiandien puikios Turniškėse. Yra galimybė ir pailsėti, ir nusiprausti, ir persirengti. Tas kompleksas tam ir buvo įrengtas, kad ilgam užtikrintų apsaugą, užtikrintų poilsį pareigūnui. Šiai dienai pareigūnai turi tarnauti lauko sąlygomis, tokios kokios yra“, - žodžių į vatą nevyniojo P. Nemira.

Stiklinis G. Nausėdos namas yra Pavilnių regioniniame parke. Čia ribojamas ir eismas, ir statybos, tačiau vadovybės apsaugai ypatingų reikalavimų parko direkcija neturi.

„Vis dėl to reikia akcentuoti, kad tai – laikina, mobilios kilnojamos sistemos. Laikiniems dalykams specialios paskirties daiktams, net ne statiniams, aiškių reglamentavimų nėra“, - sakė Pavilnio regioninio parko direkcijos direktorė Jolanta Radžiūnienė.

Prezidentūra neatsako, kada G. Nausėda persikels į rezidenciją Turniškėse, kur 10 metų gyveno Dalia Grybauskaitė. Esą vis dar skaičiuojama rezidencijos remonto sąmata. Jo gali reikėti ir kapitalinio.

„Rezidencija yra labai seniai neliesta, nerekonstruota, tai ją būtina atnaujinti, bet ten vaikinai teptukais ir dažnais nedirba. Vyksta parengiamasis etapas. Nėra sąmatos, tai ir nėra sprendimo dėl persikėlimo datos“, - situaciją apibūdino prezidento atstovas Antanas Bubnelis.

Prezidentui skirta rezidencija buvo remontuota dar 2009aiaias prieš įsikeliant Daliai Grybauskaitei. Tuomet ji sukritikavo po apkaltos pašalinto prezidento Rolando Pakso žmonos skonį ir rezidenciją susitvarkė pagal save. D. Grybauskaitė skaičiavo, ką reikės keisti: „Yra baldų nesuderintų kolekcija, kurių dalį reikės išvežti. Jų per daug. Sienos neblogos, nereikia dažyt. Kolonas nuimsism, jų nereikia, praeiti trukdo“.

Pašalinto prezidento žmona Laima Paksienė yra sakiusi, kad į Turniškes kraustosi dviems kadencijoms, todėl remonto 2004-aisiais ėmėsi iš esmės. Tuomet ji vardijo, ką reikia padaryti: „Na, vis tiek vieną kitą sieną pareguliuosim, duris pamažinsim, darbų yra“.

D. Grybauskaitė galėjo likti gyventi Turniškėse. Tačiau vos baigusi kadenciją išsikraustė į savo namą Bajorų parke.