„Jaučiu didžiulę moterų diskriminaciją, – teigė pensininkė (vardas ir pavardė DELFI redakcijai žinomi). – Jeigu vyras išsilavinęs, gražus, susiranda kokią jaunesnę ir pas ją išeina, o ta pirmoji lieka, bet ji augina vaikus, rūpinasi jais, slaugo. Būna, kad palaidoja tėvus, būna, kad vaikus - ir lieka viena. Našlės pensiją gauna paskutinė vyro žmona, o ta pirmoji, kuri augino vaikus, mokė, žiūrėjo ir gydė – negauna nieko.“

Vis dėlto, net ir besipiktindama dėl našlių pensijų, pensininkė tvirtino, kad šią situaciją galėtų pagerinti didesnė parama vienišiems ir vargstantiems pensininkams.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija teigia, kad vienišo pensinio amžiaus asmens parama jau pradedama įgyvendinti. Ir nors kai kurie įrankiai dar laukia savo eilės, ministerijos atstovė tvirtino, kad parama vienišiems žmonėms kasmet indeksuojama, tad kasmet ir didėja.

Ne piniguose esmė

Našlio pensija šiuo metu kiek didesnė nei 24 eurai. „Sodra“ nurodo, kad kiekvienais metais nuo sausio 1 dienos našlių pensijos bazinis dydis indeksuojamas pagal patvirtintą indeksavimo koeficientą. Paskirtos 50 proc. ir 20 proc. mirusiojo gautos (ar priklausiusios gauti) pensijos dydžio našlių pensijos nebus indeksuojamos tol, kol šio jų dydžio nepradės viršyti našlių pensijos bazinio dydžio.

Pensija skiriama senatvės pensijos sulaukusiam našliui arba našlei, neatsižvelgiant į jų amžių sutuoktinio mirties metu. Neturėję su mirusiu sutuoktiniu vaikų turi teisę gauti našlių pensiją tik tuo atveju, jei nuo santuokos įregistravimo nustatyta tvarka iki sutuoktinio mirties dienos praėjo ne mažiau kaip vieni metai.

Pensininkė
Man atrodo, kad tai paskutinei mokėti našlės pensiją yra tiesiog pasityčiojimas. Pasityčiojimas iš tos pirmos žmonos, neva ji nieko neverta. Ta kita ne tik išardė šeimą, bet ir gauna už tai užmokestį.

Pensija neskiriama, o paskirtosios pensijos mokėjimas nutraukiamas dar kartą susituokus.

Pensininkė tvirtina, kad ne piniguose esmė. „Ne tų dvidešimties eurų noriu, man visiškai jų nereikia“, – teigė moteris ir tvirtino, kad, jos nuomone, ne taip jos turėtų būti skirstomos.

Garbingo amžiaus moteris teigė, kad domėjosi ir pavyzdžiais kitose Europos šalyse. „Kitur taip nėra, o pas mus – akivaizdi diskriminacija“, – piktinosi moteris.

„Bet juk yra ir tokių, kurie apskritai yra vieniši, jie sako, kad jei ne vaikai – neišgyventume, – tvirtino pašnekovė. – O ką daryti toms, kurios vaikų neturi?“

Pensininkė svarstė: „Kuo jos blogesnės? Tos, kurios paaukojo savo gyvenimą, savo sveikatą?“

„Mes, moterys, turime kovoti. Negalime taip. Tai diskriminavimas, – apie tvarką, kad našlės pensija skirta tai, kuri buvo paskutinė vyro žmona, tačiau neįvardijo, kaip tiksliai reikėtų šią problemą spręsti: mokėti visoms, o gal ir niekam. – Man atrodo, kad jei vyras palieka, tai jai privalėtų.“

Pensininkė
Ne tų dvidešimties eurų noriu, man visiškai jų nereikia.

Pati pensininkė taip pat išsiskyrusi, tačiau jokių išmokų vaikui iš buvusio vyro ji teigė neprašiusi. „Nebuvo kada“, – tvirtino moteris, teigdama, kad turėjo kitų rūpesčių, o ne tvarkytis dokumentas alimentams.

O gal kai kurios buvusios žmonos nenusipelnė?

Pensininkė kelis kartus pakartojo, kad esą nesąžininga našlės pensiją mokėti paskutinei žmonai, jei, pavyzdžiui, vaikų su ja vyras neturėjo, o su pirmąja ar kita – turėjo. „Ta kita ne tik išardė šeimą, bet ir gauna už tai užmokestį“, – pyko pašnekovė.

Tačiau kaip pasverti, kada santuoka iširo dėl vyro kaltės, o kada – dėl moters? Gal tuomet, jei santuoka iširo moters iniciatyva, jei našlės pensija irgi nepriklausytų? „Reikėtų tartis su teisininkais. Nes taip, gali ir žmona palikti vyrą, gali būti atvirkštinis variantas, bet, matote, pas mus dažniau atvirkščiai būna. Pas mus vyrų mažiau, jie paklausesni“, – kalbėjo moteris.

„Dvidešimt eurų neišsprendžia problemos nei vieniems, nei kitiems, bet pats statusas – negarbingas“, – vis pyko moteris.

Jos teigimu, reikia atkreipti dėmesį ir į vienišus žmones, jų pensijų kėlimą. „Šimonytei nepatogu, Grybauskaitei nepatogu. Jos irgi vienišos, bet nekelia klausimo. Būtų gražu, jei klausimą iškeltų vyrai, joms gal pačioms nelabai patogu, – teigė pensininkė. – Dviese gyventi daug lengviau Ir už butą susimokėti, ir prasimaitina kažkaip. O tas, kuris gyvena vienas ir vaikų neturi, tai pagalvokite, kaip jam yra sunku.“

Pensininkė
Taip, gali ir žmona palikti vyrą, gali būti atvirkštinis variantas, bet, matote, pas mus dažniau atvirkščiai būna. Pas mus vyrų mažiau, jie paklausesni.

Pensininkės teigimu, parama vienišiems žmonėms padėtų išspręsti, jos nuomone, susidarančią nelygybę skirstant našlių pensijas.

Seimo narys ėmėsi iniciatyvos

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narys Laurynas Kasčiūnas dar balandį kreipėsi į socialinės apsaugos ir darbo ministrą Liną Kukuraitį, prašydamas įvertinti, ar šiuo metu galiojanti našlių pensijos skyrimo tvarka yra socialiai teisinga.

L. Kaščiūnas taip pat laikosi nuomonės, kad našlės pensija turėtų būti skiriama tai sutuoktinei, su kuria mirusysis turėjo vaikų.

Laurynas Kasčiūnas

„Tų vaikų motina, net jeigu dar kartą nesusituokia, našlio pensijos negauna, nors galbūt savo gyvenimą paskyrė mūsų valstybės piliečių auginimui ir auklėjimui, todėl negalėjo derinti šeimos ir karjeros bei yra labiau socialiai pažeidžiama. Atsižvelgiant į tai būtų tikslinga, kad tokiais atvejais našlio pensija būtų mokama našlei arba našliui, kuris (-i) po išsiskyrimo santuokos su kitu asmeniu nesudarė ir su kuriuo mirusysis arba mirusioji buvo sudaręs (-iusi) santuoką, iš kurios turėjo vaikų, bet vėliau buvo išsiskyręs (-usi) ir sudaręs (-iusi) kitą santuoką“, – sakė L. Kasčiūnas.

Laurynas Kaščiūnas
Tų vaikų motina, net jeigu dar kartą nesusituokia, našlio pensijos negauna, nors galbūt savo gyvenimą paskyrė mūsų valstybės piliečių auginimui ir auklėjimui, todėl negalėjo derinti šeimos ir karjeros bei yra labiau socialiai pažeidžiama.

L. Kasčiūnas iš ministro L. Kukuraičio buvo gavęs atsakymą, kad atsižvelgiant į jo keliamas problemas jau iki šių metų pabaigos turėjo būti priimta vienišo žmogaus paramos programa, tačiau tai užsitęsė.

Ministerija teigia, kad dalis priemonių jau veikia

Socialinės apsaugos ir darbo ministro patarėja viešiesiems ryšiams Eglė Samoškaitė DELFI įvardijo, kad vienišo pensinio amžiaus asmens parama nėra vientisas dokumentas, tai veikiau priemonių visuma, kurių dalis jau yra sugulusi į skirtingus teisės aktus, o dalis dar planuojama.

Jos teigimu, sunku atsakyti į klausimą, kada programa bus paruošta, nes tam tikros priemonės jau pradėtos įgyvendinti, o kitos, kaip teigė ministro patarėja, dar laukia savo eilės.

„Pagrindinis tikslas yra remti nepasiturinčius gyventojus, tarp jų ir vienišus pensinio amžiaus žmones, kurių socialinio draudimo pensijos dėl įvairių priežasčių yra žemesnės nei nustatytas minimalus vartojimo poreikių dydis. Šiuo atveju svarbu ne tai, ar asmuo yra susituokęs, išsiskyręs, našlys, niekada neturėjęs santuokinio ryškio, o tai, kokios yra asmens pajamos ir turtas, – teigė E. Samošaitė. – Dėl šios priežasties nuo 2019 m. buvo pritaikytos priemokos mažų pensijų gavėjams. Tarkime, būtinąjį stažą turintiems pensininkams socialinio draudimo pensijos pakeltos iki 238 eurų. Kitiems metams mažiausias socialinio draudimo pensijas, kai asmuo turi būtinąjį stažą, planuojame kilstelti iki skurdo ribos.“

E. Samoškaitė taip pat pridūrė, kad visos socialinio draudimo pensijos kasmet paauga beveik po 8 procentus: „Nuo 2018 m. socialinio draudimo pensijos kasmet yra indeksuojamos pagal formulę, susietą su septynerių metų trukmės darbo užmokesčio fondo augimu“.

Eglė Samoškaitė
Pagrindinis tikslas yra remti nepasiturinčius gyventojus, tarp jų ir vienišus pensinio amžiaus žmones, kurių socialinio draudimo pensijos dėl įvairių priežasčių yra žemesnės nei nustatytas minimalus vartojimo poreikių dydis. Šiuo atveju svarbu ne tai, ar asmuo yra susituokęs, išsiskyręs, našlys, niekada neturėjęs santuokinio ryškio, o tai, kokios yra asmens pajamos ir turtas.

Ministerijos atstovės teigimu, visi pensinio amžiaus nepasiturintys asmenys turi teisę kreiptis dėl socialinės pašalpos ar kompensacijų už šilumą ir vandenį.

„Kitais metais planuojame didinti valstybės remiamų pajamų dydį, todėl tai sudarys didesnes galimybes visiems nepasiturintiems gyventojams (tarp jų ir vienišiems pensininkams) kreiptis dėl piniginės socialinės paramos, – kalbėjo E. Samoškaitė. – Šiuo metu našliams skiriamos socialinio draudimo našlių pensijos, kurios yra fiksuotos ir siekia 24,17 Eur. Šios pensijos skiriamos atsižvelgus į tai, kad miręs asmens sutuoktinis dirbdamas mokėjo socialinio draudimo įmokas.“