Praėjusiais metais įtakingiausių tarnautojų sąrašo viršūnėje buvo galima išvysti būtent D. Jauniškio pavardę. V. Vasiliauskas buvo antrasis pagal įtaką, D. Žalimas – trečiasis.

Aptariamą apklausą naujienų portalo DELFI užsakymu atliko žurnalas „Reitingai“ birželio 20 – liepos 20 d. Rezultatas gautas išklausius 1013 asmenų, kurie yra savo sričių specialistai – politikai, verslininkai, ekonomistai, tarnautojai, pareigūnai, visuomenininkai, žiniasklaidos priemonių vadovai ir atstovai, sporto ar popkultūros veikėjai.

Septynių dalių ciklas atskleidžia, kas mūsų šalyje yra įtakingiausi. V. Vasiliauskas šiemet surinko 346 balsus (pernai – 307). Jį labiausiai palaikė verslininkai ir sportininkai. Įdomu, kad politikai, vertindami įtaką, V. Vasiliauskui skyrė tik 7 vietą, popkultūros atstovai – 5 vietą, patys tarnautojai ir visuomenininkai – 3 vietą, žurnalistai – 2 vietą.

D. Žalimas sulaukė 327 elito atstovų balsų (pernai – 288), D. Jauniškis – 325 (pernai – 413).

Įvertino reitingus

Laidoje „DELFI diena“ Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas įvertino naujausius reitingus.

Vitas Vasiliauskas

„Vertinu natūraliai, siečiau ne su savo asmeniu, bet su institucija. Tai ne pirmas kartas, manau, kai Lietuvos bankas yra matomas, turi nuoseklią strategiją, taigi taip ir vertinu“, – laidoje „DELFI diena“ naujausius reitingus įvertino Vitas Vasiliauskas.

Jis taip pat tikino, kad kai kurie bandymai sukelti netikrus skandalus turėjo įtakos Lietuvos banko įvaizdžiui.

„Pasitikėjimas yra toks dalykas, kad šiandien jis yra, o rytoj – ne. Bandymai skandalizuoti, archeologija, bandymai gerai dirbančią instituciją paveikti mums populiarumo nepridėjo, bet mes turime ilgą distanciją ir turime ją bėgti. O aš, kaip vadovas, komunikuoju vertybes ir jų laikausi“, – pabrėžė V.Vasiliauskas.

Paklaustas, kaip vertina Lietuvos finansų sektorių, jis tikino, kad svarbūs pokyčiai neįvyksta per vieną dieną, bet finansų sektorius atrodo gana stabilus.

„Finansų sektorius dabar atrodo stabiliai. Iššūkių nematyti, bet norėtųsi daugiau leidėjų. Lietuva yra į bankus orientuota finansinė sistema, o bankų, kurie veiktų mažmeninėje rinkoje – ne tiek ir daug. Mūsų užduotis pritraukti naujus žaidėjus, kad kainodara mažmeninėje rinkoje būtų palankiausia. Tai neįvyksta per vieną dieną“, – kalbėjo Lietuvos banko valdybos pirmininkas.

Kalbėdamas apie finansus, V.Vasiliauskas taip pat pabrėžė, kad krizė tikrai bus, tačiau nežinia kada.

„Aš nenoriu burti iš kavos tirščių. Krizė bus – faktas, bet nežinia kada ir kokia ji bus. Faktas vienas, kad reikia ruoštis. Tai sakome jau dvejus metus“, – DELFI kalbėjo V.Vasiliauskas.

Žiobienė: nedirbame dėl reitingų

Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė tikino, kad reitingai svarbūs politikams, bet ne tiems žmonėms, kurie dirba pagal profesiją.

„Manau, kad mes nei vienas nedirbame dėl reitingų. Žmogui, dirbančiam pagal profesiją, vargu ar reitingai tokie svarbūs“, – savo vietą reitingų lentelėje įvertino E.Žiobienė.

Edita Žiobienė

Anot jos, vaikai Lietuvoje nesulaukia didelio dėmesio ir tai yra liūdna.

„Vaikai nesulaukia Lietuvoje daug dėmesio. Dažniausiai žiūrima per socialinius klausimus, vaiko pinigai, bet bendrai vaikų apsaugai nėra skiriama didelio dėmesio“, – DELFI kalbėjo E.Žiobienė.

Įtaka susijusi su pozicija

Premjero patarėjas Skirmantas Malinauskas taip pat įvertino reitingus ir tikino, kad įtaka yra susijusi su pozicija.

„Labai dažnai įtaka yra susijusi su užimama pozicija. Dirbant Vyriausybėje, natūralu, kad ta įtaka yra arba ji yra tik menama, nes yra žmonių, kurie mano, kad vieno žmogaus nuomonė gali kažką pakeisti“, – sakė S.Malinauskas.

„Lietuvoje anksčiau buvo įprasta patarėjo poziciją pasiūlyti partijos bendražygiui per rinkimus. Aš džiaugiuosi, kad Skvernelio pozicija buvo kitokia – man anksčiau neteko dalyvauti rinkimuose“, – apie įgytą patirtį kalbėjo premjero patarėjas.

Jis taip pat atskleidė, kad paskutinė situacija, kai reikėjo pasiekti bendrą susitarimą, įvyko prieš kelias dienas, kai buvo tariamasi, kaip visuomenei komunikuoti dėl premjero sveikatos problemų.

„Kai ministras pirmininkas prieš kurį laiko prakalbo apie sveikatą ir atskleidė detales, mes galvojome, kaip toliau dėliosimės darbus, kaip informuosime žmones. Skvernelis sakė, kad eičiau ir komentuočiau, bet susiderinkime pozicijas“, – sakė S.Malinauskas.

Žiobienė: šiandien gatvėje retai pamatysite mušamą vaiką

Laidoje jis pritarė E.Žiobienei, kuri tikino, kad vaikų tema Lietuvoje – labai svarbi.

„Vaikai Lietuvoje yra ypatingai jautri tema, pasižiūrėkime į didžiausius skandalus – jie buvo susiję su vaikų teisėmis“, – atsakė S.Malinauskas.

Skirmantas Malinauskas

E.Žiobienės teigimu, situacija Lietuvoje kiek keičiasi, tačiau vaikų apsaugos problematika Lietuvoje suvokiama per siaurai.

„Šiandien jūs turbūt retai pamatysite gatvėje mušamą vaiką. Gal dėl to, kad žmonės bijo atsakomybės“, – laidoje svarstė vaikų teisių apsaugos kontrolierė.

„Skaudžių įvykiu buvo, matyt, jų ir bus ateityje. Kalbant apie rizikos šeimas, gali atsirasti minutė X, kai vaikui gali grėsti rizika, kažkoks įvykis. Net ir normaliomis sąlygomis įvairiai gali atsitikti, bet neteisinga apie vaikų apsaugą kalbėti tik per tokią prizmę. Kalbant apie vaikus, pirmiausia reikia galvoti apie visus vaikus, ko jiems reikia. Investuokime, padėkime kiek galime, ugdykime jų poreikius, suteikime paslaugas ir iš ten atsiras potencialias. Tai padarė Singapūras. Turime kalbėti pie visos visuomenės mentalitetą, o dabar mes tarsi murkdomės“, – apie vaiko teisių apsaugą laidoje kalbėjo E.Žiobienė.

Tuo tarpu premjero patarėjas pabrėžė, kad viena svarbiausių sričių šiuo metu – švietimas.

„Švietimas yra tema, kuri yra numeris vienas. Jau dabar matosi, kad švietimo srityje įtampų netrūksta. Galbūt ta situacija, kuri buvo praėjusiais metais su Švietimo ministerija, laipiojimas per langą, tas sprendimo būdas yra tikrai ne tas, kuris galėtų pasikartoti“, – kalbėjo R.Malinauskas.