Kaip antradienį pranešė Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT), rusai iš šalies bandė išvykti nesulaikę sprendimo dėl prieglobsčio.

Pasieniečiai sustabdė keliu link Seinų važiavusį automobilį „Škoda Octavia“. Lenkiškai numeriais paženklintą transporto priemonę vairavo 24 metų Baltarusijos pilietis. Vyras turi leidimą nuolat gyventi Lenkijoje.

Kontrolės metu paaiškėjo, kad trys automobilio keleiviai 32, 59 ir 64 metų Rusijos piliečiai turi VSAT Užsieniečių registracijos centro Pabradėje išduotus pažymėjimus.

Nustatyta, kad dvi moterys ir vyras Lietuvoje yra pasiprašę laikino teritorinio prieglobsčio. Tokie asmenys turi teisę 24 valandoms išeiti iš Užsieniečių registracijos centro ir judėti Lietuvos teritorijoje. Ja pasinaudoję užsieniečiai ir pabandė išvykti į Vakarų Europą.

Baltarusijos piliečiui dėl neteisėto žmonių gabenimo per valstybės sieną pradėtas ikiteisminis tyrimas. Už tai gresia bauda arba areštas, arba laisvės atėmimas iki šešerių metų. Užsienietis uždarytas į areštinę, o vėliau teismas leido jį suimti dviem mėnesiams.

Visi trys Rusijos piliečiai grąžinti į Pabradės užsieniečių registracijos centrą. Automobilis laikinai saugomas Kalvarijos užkardoje.