Atsisakė pasirašius sutartį

Rinkimai į tris laisvas Seimo narių vietas bus rengiami rugsėjo 8 dieną – artėjantį sekmadienį.

Nepriklausomas kandidatas D.Petkus norėjo sureaguoti į daug diskusijų sukėlusią situaciją savo rinkiminiu plakatu. Plakate turėjo būti rašoma, kad „Laisvė – nenukabinama“, jame pavaizduota ir J.Noreikos nuotrauka, teigiama, kad J.Noreika buvo „sušaudytas 1947 02 26 MGB rūsiuose, nukabintas 2019 07 27 Vilniuje“.

D.Petkaus teigimu, plakatus iškabinti buvo atsisakyta jau po sutarties pasirašymo.

„Plakatą skelbti įmonės stenduose atsisakyta po sutarties pasirašymo ir apmokėjimo, motyvuojant iš pradžių vienais, o po to kitais pretekstais, kurių nė vienas nesuderinamas su galiojančiais įstatymais. Esu įsitikinęs, kad tokiais veiksmais cenzūruojamas Jono Noreikos atminimas, o tuo pačiu ir diskriminuojamas ir aš, kaip kandidatas, nes atimta galimybė mano pažiūrų sklaidai lygiomis sąlygomis su kitais kandidatais“, – rašo pats D.Petkus.

Minia susirinko prie sienos, kur kabėjo Jono Noreikos atminimo lenta

„Gauta finansinė parama į rinkiminę sąskaitą buvo numatyta panaudoti šiems plakatams. Jų kaina – beveik 2500 eurų, o nepriklausomam kandidatui, kitaip nei partijoms, tai tikrai didelė suma. Dabar, likus paskutinei rinkimų Žirmūnuose savaitei, kitur jų prasmingai panaudoti nebėra galimybės. Nepanaudota parama negali būti grąžinti, ji atitektų biudžetui. Tokiu būdu sabotuodama jau pasirašytą ir apmokėtą sutartį „JCDeacaux Lietuva“ daro tiek materialinę, tiek nematerialią žalą mano dalyvavimui šiuose rinkimuose. Jeigu egzistuoja žodžio ir įsitikinimų laisvė, demokratinėje valstybėje negali būti kandidatų skirstymo pagal pažiūras ir „patinka-nepatinka“ principus. Jeigu plakatai nebus iškabinti šią savaitę, dėl to tikrai teks kreiptis į teismą“, – tvirtino D. Petkus.

Šiuos reklaminius plakatus užsakinėjo politinės partijos „Pro Patria“ atstovas Vytautas Sinica, DELFI gavo ir jo susirašinėjimus su įmone, derinant minėtus plakatus. Iš susirašinėjimo matoma, kad viskas vyko sklandžiai – buvo susitarta tiek dėl reklamos vietos, tiek dėl jos kainos.

Ir tik susitarus, pradėtas kelti klausimas dėl paties plakato turinio.

„Politinės reklamos skleidimą reglamentuoja Lietuvos Respublikos rinkimų įstatymai ir Lietuvos Respublikos politinių kampanijų finansavimo ir finansavimo kontrolės įstatymas. Atsižvelgiant į tai, kad šis maketas nereklamuoja jokio konkretaus politinės kampanijos dalyvio, jis neatitinka minėtų teisės aktų reikalavimų. Todėl jūsų atsiųsto maketo plakatų iškabinti negalime“, – V.Sinicai rugpjūčio 28 dieną atsakė įmonės pardavimų vadovas, pridurdamas, kad avansinis apmokėjimas kandidatui taip pat bus grąžintas.

Dovilo Petkaus rinkiminiai plakatai

V.Sinica į šį laišką sureagavo pabrėždamas, kad nors kandidato agitacinis sakinys „Kovosiu už istorinės atminties išsaugojimą! – Žirmūnų apylinkės kandidatas Dovilas Petkus“ įrašytas mažu šriftu, nes klausimas jautrus.

Tada šį klausimą svarstyti ėmėsi teisininkai. Jie iškėlė visai kitą aspektą – suabejojo, ar plakatas nekurstys nesantaikos.

„Pakartotinai informuojame, jog reklamos maketai, kuriuos norite paskleisti UAB „JCDecaux Lietuva“ valdomų išorinių reklamų stenduose, šiuo metu perduoti atsakingoms priežiūros institucijoms, siekiant gauti jų vertinimus dėl maketų atitikties susijusiems Lietuvos Respublikos teisės aktams, t. y. ar jie nekursto nesantaikos, nedaro neigiamos įtakos visuomenės darnai bei nekelia politinės įtampos. Bet kokius sprendimus, susijusius su maketų paskelbimu, priimsime tik gavę minėtų institucijų raštiškus atsakymus“, – tokį paaiškinimą pateikė teisininkai.

DELFI kol kas laukia „JCDeacaux Lietuva“ komentaro. Kai jį gausime, publikaciją papildysime.

Nuimta anksti ryte

DELFI primena, kad ankstyvą liepos 27 dienos rytą nuo Mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekos pastato sienos nuimta daug diskusijų sukėlusi karininko Jono Noreikos-Generolo Vėtros atminimo lenta. Lenta pašalinta savivaldybės įmonės UAB „Grinda“ vienašališku Vilniaus mero Remigijaus Šimašiaus sprendimu ir nurodymu.

Šią lentą prieš keletą mėnesių kūju sudaužė buvęs kandidatas į Europos Parlamentą (EP) Stanislovas Tomas.