Pati karščiausia vasara Lietuvoje buvo kone prieš dešimtmetį, 2010-aisiais. Tuomet vidutinė oro temperatūra buvo 2,9 laipsnio aukštesnė už vadinamąją klimato normą ir siekė 19 laipsnių.

Vidutinė Lietuvos vasaros klimato norma yra 16,1 laipsnio.

Karščiausių vasarų Vilniuje dešimtukas

„Facebook“ paskyroje „Orai ir klimatas Lietuvoje“ skelbiamas karščiausių vasarų Vilniuje dešimtukas. Karščiausia vasara sostinėje taip pat buvo 2010-aisiais ir siekė 19,4 laipsnio.

Antroje karčiausių sostinės vasarų dešimtuko vietoje – 1811 metai. Vidutinė šios vasaros temperatūra – 19 laipsnių.

1999 ir 2002 metais vasarų temperatūra buvo tokia pati – 18,9 laipsnio. 1901 metais – 18,8 laipsnio.

2019-ųjų vasaros vidutinė temperatūra Vilniuje – 18,7 laipsnio. Tokia pati temperatūra buvo ir 1826, 1939, 2018 ir 1858 metais.

Vis dėlto, paskyroje „Orai ir klimatas Lietuvoje“ pažymima, kad šią statistiką kiek iškreipė neįprastai karštas birželis, todėl dešimtuke šių metų vasara atrodo tokia pat karšta kaip ir pernai.

Birželis šįmet buvo šilčiausias per visą stebėjimų istoriją ir net 5,5 laipsniais viršijo daugiametę normą pasiekdamas 21,1 laipsnio šilumos. O liepa buvo net vėsesnė už daugiametę normą – 17 laipsnių. Iki daugiametės normos pritrūko vos vieno laipsnio.

Rugpjūtis šįmet buvo kiek daugiau nei laipsniu šiltesnis už daugiametę normą ir siekė 18 laipsnių.

Ir nors šią vasarą temperatūra dažnai kildavo aukščiau trisdešimties laipsnių, karščiausios vasaros dienos rekordas yra pasiektas jau seniai. Karščiausia vasaros diena buvo 1994-ųjų liepos 30-oji Zarasuose. Tuomet termometro stulpeliai rodė 37,5 laipsnio.

Šios vasaros anomalija – birželis

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Tyrimų ir plėtros skyriaus vadovas dr. Donatas Valiukas DELFI teigė, kad birželis buvo neįprastai šiltas ne tik sostinėje, bet ir visoje Lietuvoje.

„Vasara buvo pakankamai šilta, bet ne pati šilčiausia, tikrai yra buvę šiltesnių vasarų. Bet buvo 1,4 laipsnio šiltesnė nei įprasta daugiametė norma, – teigė dr. D. Valiukas. – Bet visi mėnesiai skirtingi. Kaip ir anksčiau yra kalbėta, birželis – rekordiškai karštas, net 4,7 laipsniais karštesnis už daugiametes normas, tai labai didelė anomalija, liepa – laipsniu šaltesnė, o rugpjūtis – 0,7 laipsnio šiltesnis.“

Dr. D. Valiukas įvardijo, kad vidutinė vasaros temperatūra Lietuvoje – 18,2 laipsnio, tai yra net 1,4 laipsnio daugiau nei daugiametė norma.

Kokia bus kita vasara, klimatologo teigimu, prognozuoti dar anksti. Vis dėlto karščio bangų dėl kintančio klimato galime sulaukti ir kitąmet. „Lietuvoje karščio bangą turėjome birželį. Europa turėjo karščio bangas. Tokių karščio bangų tikimybė auga“, – teigė dr. D. Valiukas.

Palanga

Kritulių kiekis vasaros mėnesiais taip pat skyrėsi, tačiau visa vasara buvo kiek sausesnė. „Buvo šiek tiek sausiau nei įprastai būna. Ypatingai birželį, kai nesiekė nė 50 proc. daugiamečių normų, bet liepą buvo kiek daugiau nei įprastai būna, rugpjūtį šiek tiek mažiau už daugiametes normas. Bet krituliai toks dalykas, kad teritoriškai labai netolygiai pasiskirsto“, – kalbėjo dr. D. Valiukas.

Jo teigimu, krituliams būdingas netolygus pasiskirstymas, todėl bendras Lietuvos apibendrinimas neatspindi konkrečios teritorijos būklės.

Rugsėjis prasidėjo šiltomis dienomis, tačiau jau netrukus turėtų atvėsti. Klimatologo teigimu, šaltesnė bus tik viena diena, vėliau situacija turėtų pagerėti. „Bendros prognozės rugsėjui – jis turėtų būti maždaug laipsniu šiltesnis nei įprastines daugiametes sąlygas. Nereiškia, kad vasara tęsis. Vidutinė rugsėjo temperatūra – 12,2 laipsnio, bus laipsniu šilčiau“, – kalbėjo dr. D. Valiukas.

Beje, nors rugsėjis numatomas šiltesnis nei įprastai, koks bus visas ruduo – nėra aišku. Anksti prognozuoti ir artėjančią žiemą.

Artimiausią parą orai smarkiai atvės

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, karštai prasidėjęs rugsėjis ilgai tokiais orais nelepins. Jau rugsėjo 3-ios naktį bus nepastoviai debesuota, daug kur pasirodys trumpi lietūs, vietomis net su perkūnija.

Naktį temperatūra nukris iki 10-15 laipsnių, pajūryje 16-18. Antradienio dieną bus debesuota, temperatūra šils iki 16-21 laipsnio.

Sostinėje antradienį prognozuojama vos 12 laipsnių šiluma, nors jau trečiadienį turėtų būti gerokai šilčiau ir termometro stulpeliai turėtų pakilti iki 22 laipsnių.

Trečiadienį vis dar sulauksime trumpo lietaus, naktį kai kur matomumą sunkins rūkas. Temperatūra naktį kris iki 8-13 laipsnių, o dieną šils iki 19-24.