– Kas yra Drag queens kultūra?

– Kalbant labai primityviai, drag queens, lietuviškai, Drag karalienės, yra vyrai, persirengę moterimis. Egzistuoja ir drag kings, arba drag karaliai – tai moterys, persirengusios vyrais. Tiesa, jų yra mažiau, jie ne tiek atsiskleidę, kiek karalienės, kurių kultūra jau gana išplitusi.

– Ar Drag karalienėmis gali būti tik homoseksualūs ar ir heteroseksualūs vyrai?

– Mano draugų rate karalienės yra LGBT bendruomenės nariai, bet esu girdėjęs, kad net vyrai, turintys žmonas, persirengia jų drabužiais, tad, manau, čia nepriklauso nuo seksualumo ar lyties, tiesiog, jeigu žmogus turi tam potraukį, nori save išreikšti per tokį meno tipą, tai kodėl gi to nepadarius?

– Ar visi Drag queen atstovai eina į viešumą ir rengia pasirodymus?

– Tikrai ne visi, aš asmeniškai nebijau smerkimo, nebijau piktų žodžių ir stengiuosi, kad mano balsą išgirstų kuo daugiau žmonių. Per savo veiklą susipažinau su labai daug jaunų drag karalienių, kurioms yra po 15-16 metų ir jos man kartas nuo karto parašo su klausimais, dvejonėmis, ar verta pasirodyti viešumoje. Aš visada sakau - nėra skirtumo, tau 15 ar 50 – ateik ir pasirodyk. Labai noriu, kad visos to norinčios karalienės pagaliau išlįstų iš savo spintų.

– Kada šia veikla susidomėjai pats?

– Persirenginėti moterimi ir galvoti apie pasirodymus pradėjau prieš 2-3 metus, bet dar nuo mokyklos laikų jaučiau, kad nepavyks būti pilka mase ir prisitaikyti prie visų, nors ilgą laiką bandžiau tai padaryti. 10-11 klasėje nusprendžiau, kad negaliu savęs taip kankinti ir žudyti iš vidaus, tad pradėjau savęs ieškoti, keistis. Tiesa, niekada atvirai niekam neskelbiau, kokia mano orientacija, bet ir neslėpiau, tiesiog nesureikšminau to.

Apie Drag karalienes daugiau sužinojau, kai peržiūrėjau vieno populiaraus Amerikos Drag queens TV šou seriją, kurioje dalyvavo mano mylimiausia atlikėja Lady Gaga. Tai, ką pamačiau, man taip patiko, kad peržiūrėjau visus 12 sezonų ir nuo to prasidėjo mano, kaip Drag karalienės, kelias.

– Kaip prasidėjo tavo kaip Drag karalienės karjera viešumoje?

– Iš pradžių tai viskas vykdavo tik pasislėpus uždarame kambaryje nuo aplinkinių akių. Kai mamos nebūdavo namuose, įsliūkindavau į jos kambarį ir persirengdavau jos drabužiais. Pamenu, kai nusipirkau savo pirmąjį peruką ir pirmą kartą pasirodžiau „Soho“ klube. Tada įsivaizdavau, kad atrodau gražiai, bet dabar, kai pasižiūriu nuotraukas, tai Dieve padėk...

Atlikėjas Tomas Alen Chicco vienais metais organizavo dirbtuves Drag karalienėms, į kurias atėjus užsimezgė ryšys su atlikėju ir pradėjome bendradarbiauti. Jis pakvietė mane į savo muzikinio klipo „Your cure“ filmavimą, pasirodžiau ir jo koncerte. Nuo to prasidėjo pirmasis Lietuvoje „Drag Festas“, vykęs balandžio mėnesį, o dabar jau organizuojame pasirodymus „Soho“ klube.

Kai pasirodžiau ant scenos Drag feste, buvo labai keista – tiek žmonių spokso, o tu esi visiškai savimi ir darai absoliučiai ką nori, kad ir pačius kvailiausius dalykus, bet niekas tavęs už tai neteisia, nes visi ir susirinko to pamatyti.

– Ar Lietuvoje yra ir daugiau tokių karalienių?

– Tikrai yra. Manau, kad mūsų yra gal kelios dešimtys, tik dalis karalienių, kaip jau minėjau, slepiasi spintose ir tik maža dalis jų pasirodo viešumoje. Dalis atsiskleidžia tik per Baltic Pride kur saugi aplinka ir daug bendraminčių.
K. Servetka
Per savo veiklą susipažinau su labai daug jaunų drag karalienių, kurioms yra po 15-16 metų ir jos man kartas nuo karto parašo su klausimais, dvejonėmis, ar verta pasirodyti viešumoje.

– Kaip persirengimas moterimi, ryškus makiažas sutinkamas Lietuvoje? Ar dėl to, kas esi, nesulauki iš aplinkinių nemalonių replikų, grasinimų?

– Situacija tikrai geresnė, nei buvo vos prieš kelerius metus. Tą sako ir kasmet augantys Baltic Pride dalyvių skaičiai, žmonės nebebijo išeiti į viešumą.

Tai, kad situacija keičiasi į gerą pusę, man iliustravo vienas labai gražus pavyzdys, kai pernai skubėdamas į Pride paradą praėjau vieną tėvą su mažamečiu sūnumi, kurie žiūrėjo į spalvotų vėliavų ir žmonių jūrą, o tėvas sūnui sakė: „Pažiūrėk, kiek gražių spalvų, kiek laimingų žmonių”.

Staiga man pasidarė taip gera ir šilta, taip apsidžiaugiau, kad nuo mažų dienų skiepijamos meile grįstos vertybės. Joks vaikas negimsta su neapykanta, rasistas ar homofobas – visa tai įdiegiama iš aplinkos.

Aš asmeniškai nesu gavęs nei grasinimų, nei įžeidžių žinučių, o komentarų apie save stengiuosi tiesiog neskaityti.

– Kaip tokį polinkį vertina šeima?

– Iš pradžių, kai sužinojo apie mano orientaciją, tai buvo kone tragikomedija, nes jiems buvo šokas ir teko aiškinti labai ilgai, bet pamažu apsiprato. O kai atsiskleidžiau kaip drag karalienė, buvo dar vienas smūgis, nes tėvams buvo sunku suprasti, jiems kilo labai daug klausimų, kodėl, kas su manimi yra, bet aš labai ramiai jiems paaiškinau, kas tai yra, kad tai vyksta daug kur, kad esu toks ne vienas ir jie su tuo susitaikė.

Dabar jie viską mato, žino ir supranta, net tapo savotiškais stiliaus vertintojais. Kartais mama skambina ir sako, „nu čia tu per daug šįkart, o vat čia visai neblogai atrodai.“

„Noriu būti tas balsas visoms pasislėpusioms drag karalienėms, sakantis nebijoti ir išlįsti į dienos šviesą.“

– Turbūt kiekvienam paprastam žmogui pirmiausia į galvą šautų klausimas: kodėl? Tad kodėl tai darai?

– O kodėl ne? Tai esu aš ir tai leidžia man atsiskleisti, suteikia džiaugsmą gyventi ir galimybę pasisakyti už tuos žmones, kurie bijo.

Noriu būti tas balsas visoms pasislėpusioms drag karalienėms, sakantis nebijoti ir išlįsti į dienos šviesą. Mano žinutė labai paprasta – atskleisk tai, kas tu esi. Sudėk visas savo puses, visus talentus, viską ką turi į vieną ir nereiks bijoti bei slėptis. Visada reikia džiaugtis tuo, kas esi. Man labai smagu stebėti, kad pokytis jau vyksta ir dabar kiekviename Baltic Pride kaskart pasirodo vis daugiau mūsų. Iš tiesų, visas tas iniciatyvas ir renginius mes darome ne dėl savęs. Mes skleidžiame žinią, kad esame ir neturime bijoti patys savęs ar ką pasakys kiti.
K. Servetka
Noriu būti tas balsas visoms pasislėpusioms drag karalienėms, sakantis nebijoti ir išlįsti į dienos šviesą.

– Kas šioje veikloje tave labiausiai palaiko?

– Šeima, draugai, mano vaikinas ir tikėjimas ateitimi, savo tikslais.

– Kai pasipuoši moterišku makiažu, apsiauni aukštakulnius ir apsitempi seksualią suknelę - ar ir vidumi tampi moterimi? Ar tada Karolis kažkur dingsta?

– Ne, Karolis tikrai niekur nedingsta. Tiesiog jis būna kur kas ekscentriškesnis, ekstravagantiškesnis. Kai esu Vanda Saiko, daug laisviau išreiškiu save – be grotų, be durų, su nesuvaržyta energija ir emocijomis.

– O kas yra Vanda Saiko?

– Tai esu aš – mano Drag personažas. Ji yra visiška blondinė vidumi ir išore. Ji visiška patrakėlė, išprotėjusi kvailė, kuriai nėra taisyklių ar ribų. Bet ji visus myli, su visais bendrauja, linksminasi ir šėlioja.

Vardą Vanda man sugalvojo kolegos, pagalvoję, kad mano personažo charakteristika atitinka pelkių „Vandos” – netvarkingos, pašėlusios, purvinos ir išsibarsčiusios. O Saiko atsirado iš grupės „House of Saiko” į kurią mus, tris Drag karalienes, subūrė viena bendramintė.

– Ar po pasirodymų nebūna gaila ir liūdna vėl tapti Karoliu? Galbūt norėtum moterimi būti visą laiką?

– Aišku, būna, bet po tokių renginių pagalvoju, kad kiekvieną dieną taip negyvensiu rutinos gyvenime tikrai reikia. O juk visuose renginiuose ir pasirodymuose tenka tiek daug energijos atiduoti, kad kartais yra tiesiog būtina po visko sugrįžti į tikrąjį save ir pailsėti.

Visą laiką būti moterimi tikrai nenoriu. Būna, kad daug kas painioja Drag karalienes su transeksualais. Pastarieji gal kažkada ir buvo drag karalienėmis, bet nusprendė, kad jie tiesiog nori būti kitos lyties, o tokiu atveju einama hormonų terapijos ir medicininiu lyties keitimo keliu. Drag karalienės yra paprasčiausi vyrukai, kurie mėgsta drag meną.