„Įsteigus naują agentūrą nebelieka funkcijų dubliavimo ir atsiranda daugiau vientisumo, sutelkto kompleksinio darbo, kadangi iš karto bus aprėpiama daug susijusių švietimo sričių – nuo ugdymo programų sukūrimo iki jų įgyvendinimo, mokyklų veiklos kokybės, mokinių pasiekimų. Iki šiol tokio bendro požiūrio stigo“, – ministerijos pranešime sako švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius.

Į naująją įstaigą sujungti Ugdymo plėtotės centras, Specialiosios pedagogikos ir psichologijos centras, Švietimo aprūpinimo centras, Nacionalinis egzaminų centras, Švietimo informacinių technologijų centras ir Nacionalinė mokyklų vertinimo agentūra.

Reorganizuojant įstaigas, etatų skaičius sumažėjo 60-ia – nuo buvusių 300 darbuotojų. Atsisakyta etatų, kurių funkcijos dubliavosi.

Nacionalinės švietimo agentūros paskirtis – ugdymo turinio įgyvendinimo ir švietimo pagalbos organizavimo stebėsena, ugdymo turinio pokyčių vertinimas, brandos egzaminų, kitų mokinių pasiekimų, nacionalinių ir tarptautinių tyrimų organizavimas, pretendentų į švietimo įstaigų vadovus kompetencijų vertinimas, informacinė, konsultacinė pagalba, mokytojų kvalifikacijos tobulinimas, mokyklų aprūpinimas.

Agentūrą sudaro struktūriniai padaliniai, įsteigti pagal veiklos sritis: stebėsenos ir vertinimo, ugdymo turinio, švietimo pagalbos, infrastruktūros plėtros, bendrųjų reikalų.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija yra paskelbusi konkursą eiti Nacionalinės švietimo agentūros direktoriaus pareigas.

A. Monkevičius yra sakęs, kad rengdamas pavaldžių įstaigų pertvarką atsižvelgė į audito, nustačiusio funkcijų dubliavimą ir neefektyviai naudotas lėšas, išvadas.