Toks Finansų bei Socialinės apsaugos ir darbo ministerijų siūlymas numatytas Vyriausybės šią savaitę patvirtintame teisės aktų projektų pakete, kurie bus teikiami Seimo rudens sesijai.

Šiuo metu ši universali išmoka vienam vaikui, kol jis sulauks pilnametystės, siekia 50 eurų.

Kaip BNS sakė socialinės apsaugos ir darbo ministro atstovė spaudai Eglė Samoškaitė, mažesnės universalios išmokos numatomos siekiant sparčiau didinti papildomas išmokas gausioms, nepasiturinčioms ir neįgalius vaikus auginančioms šeimoms.

Jiems papildoma išmoka didės nuo šiuo metu esančios 20 eurų iki 40 eurų, tad iš viso tokios šeimos gautų po 100 eurų per mėnesį už vieną vaiką.

„Renkantis tarp tų modelių, ar 70 eurų universali išmoka ir 30 papildoma, ar 60 eurų universali ir 40 papildoma, atlikti skaičiavimai parodė, kad 60-40 modelis turėtų didesnės įtakos santykiniam vaikų skurdo mažėjimui tarp vaikų iki 18 metų, nes daugiau šeimų galėtų pretenduoti į papildomą 40 eurų išmoką“, – aiškino E. Samoškaitė.

Anot jos, kartu siūloma kelti pajamų kartelę, kada dar būtų mokama papildoma išmoka: nuo šiuo metu esančio pusantro valstybės remiamų pajamų dydžio iki dviejų.

„Tai reiškia, kad jei vienam šeimos nariui pajamos yra mažesnės nei 250 eurų, ta papildoma išmoka yra galima. Šiuo metu tos pajamos vienam šeimos nariui turi būti ne didesnės 183 eurai“, – teigė ji.

Ministerija įstatymų projektų pakete taip pat numato didinti vienkartines išmokas nėščiai moteriai nuo 76 iki 250 eurų.

Lietuvoje 2018 metų pradžioje gyveno 503 tūkst. vaikų iki 18 metų, jie sudarė 17,9 proc. visų šalies gyventojų.

Liepą keturių partijų pasirašytoje valdančiosios koalicijos sutartyje numatyta vaiko pinigus didinti iki 70 eurų.

Premjeras Saulius Skvernelis pabrėžė, kad šis projektas toliau bus derinamas ir svarstomas Seime.

„Toliau biudžeto derybose, dėlionės metu matysime, kokia bus universali dalis ir kokia priklausys nuo šeimos pajamų. Bet bendra suma bus 100 eurų. Svarstymai yra, ten yra numatytos ir galimybės siekti, o mes turėsime turėti subalansuotą biudžetą“, – žurnalistams penktadienį sakė S. Skvernelis.

Ministerijos skaičiavimais, dabar siūlomas modelis pareikalautų papildomų 152,4 mln. eurų kitų metų biudžete. Jei universali išmoka didėtų 70 eurų, papildoma – 30 eurų, biudžete prireiktų numatyti papildomai 193,7 mln. eurų.