„Mes galime pakelti valandinį atlyginimą 5, 15 procentų, tačiau jeigu 75 proc. Lietuvos mokytojai neturi viso etato... Jeigu nesugebam padaryt, kad žmonės turėtų pilną etatą, tai tu kelk tą valandinį, kiek tik nori – reali alga jiems didės labai minimaliai“, – penktadienį „Žinių radijui“ sakė G. Landsbergis.

Artėjant mokslo metams, Švietimo ministerijos vadovybė derasi su profsąjungomis dėl valandinio atlyginimo didinimo, taip pat darbo krūvių sumažinimo ir kitų mokytojų problemų.

Valandinis atlyginimas šiuo metu svyruoja nuo penkių iki šešių eurų, jį nuo sausio ministerija žada kelti 5 proc., nuo kito rugsėjo – dar 5 proc.

G. Landsbergis teigia, kad prezidentas Gitanas Nausėda turėtų sukviesti visas partijas diskutuoti dėl realių pokyčių švietime.

„Jeigu jis nori, turi kviestis partijas, sodintis prie stalo ir ieškoti kažkokio bendro vardiklio – kad mes sutartume sudėtingais klausimais, sakykim, dėl mokyklų tinklo, mokytojų rengimo, dėl programų“, – teigė konservatorių pirmininkas.

Jis tikina, kad švietimą „reikia traukti iš tos duobės, kuriame jis dabar yra“, taip pat atsakomybę už švietimo problemas dalinai meta dabartiniam ministrui Algirdui Monkevičiui.

„Mes turime ministrą, kuris yra ilgiausiai buvęs ministru iš visų švietimo ministrų, didele dalimi atsakomybė jam tenka už tai, kur yra Lietuvos švietimas“, – sakė G. Landsbergis.

Šių metų sausį A. Monkevičius ministro poste pakeitė praėjusių metų pabaigoje iš šių pareigų atstatydintą Jurgitą Petrauskienę.

A. Monkevičius prieš šiemet tapdamas ministru jau yra vadovavęs švietimo ministerijai trijose Vyriausybėse: 11-oje premjero Rolando Pakso vadovautoje 2000-2001 metais, 12-oje Algirdo Brazausko vadovautoje 2001-2004 metais ir 14-oje Gedimino Kirkilo vadovautoje 2006-2008 metais.