Namuose dažniausiai užsiveisia nedideli, maždaug 1,6 cm ilgio šviesiai rudos spalvos tarakonai, kurie prasidėjus šildymo sezonui tampa itin aktyvūs. Jie visuomet sukelia nemalonius pojūčius, tačiau jų naikinimas yra svarbus ne vien tik dėl psichologinių priežasčių: šie kenkėjai taip pat gali užkrėsti salmonelioze, dizenterija, gastroenteritu, ir kt. Tarakonai ypač pavojingi tada, jei namuose yra ligotų, vyresnio amžiaus žmonių ar vaikų. Tarakonų naikinimą visuomet rekomenduojama pradėti kiek įmanoma greičiau – tą padaryti gali padėti įvairios nuo seno naudojamos priemonės.

Šaltis

Tarakonai veisiasi esant šiltam orui, todėl jų naikinimas šalčiu gali būti tikrai veiksmingas. Kai oro temperatūra tampa 4-5 laipsnių šilumos, tarakonai pradeda ieškoti šiltesnės vietos, todėl šaltis tarakonus paprasčiausiai išvarys. Jei temperatūra nukrenta žemiau nulio, šie kenkėjai turėtų žūti. Nors kai kurie tarakonai yra atsparūs net iki -10 C šalčio, tačiau dauguma jų žūva ir kiek aukštesnėje temperatūroje. Vis dėlto, tarakonų naikinimas šalčiu ne visada yra įmanomas, nes tokią temperatūrą būtų sunku ištverti ir patiems.

Karštas vanduo

Jei pavyktų išsiaiškinti, kur yra pagrindiniai tarakonų veisimosi lizdai, šiuos kenkėjus padės išnaikinti karštas vanduo – tiesiog juo nuplikykite tarakonų veisimosi vietas. Tai padės sunaikinti tarakonų kiaušinėlius, o suaugę tarakonai greičiausiai ieškos saugesnės vietos (tikėtina, kad ne jūsų namuose).

Supuvę kiaušiniai

Supuvusių kiaušinių kvapas nėra malonus ne tik žmonėms, bet taip pat ir tarakonams. Jei nesibaiminate dėl nemalonaus kvapo namuose, galite kietai išvirti kiaušinį, palaukti kelias savaites, kol jis supus, ir tuomet šio maisto produkto gabalėlius išdėliokite namų kampuose – tai padės išvaikyti tarakonus.

Kiaušinio trynys ir boro milteliai

Vieno kiaušinio trynį sumaišykite su 30-50 g boro rūgšties miltelių. Maišykite, kol gausite gana kietą masę, ir iš jos galėsite formuoti rutuliukus. Maždaug 1 cm skersmens rutuliukus padžiovinkite apie valandą, ir tuomet išdėliokite namų kampuose ir kitose tarakonų mėgstamose vietose. Pasirūpinkite, kad šie rutuliukai nebūtų pasiekiami vaikams ar naminiams gyvūnams!

Maisto nuodijimas

Jei neturite augintinių, galite bandyti nuodyti tarakonus. Pavyzdžiui, maisto trupinius galite apšlakstyti arsenu, ir jų pribarstyti tarakonų mėgstamose vietose (spintelėse, po kriaukle, ir t.t.) Įdomu tai, kad šiuos kenkėjus labai vilioja alaus kvapas, todėl užnuodytų maisto trupinių taip pat galite pribarstyti prie tuščių alaus butelių ar skardinių.

Lauro lapai

Tarakonai negali pakęsti laurų lapų kvapo, todėl šių prieskoninių augalų lapelių galite padėti visuose namų kampuose. Šiems kenkėjams taip pat nėra malonus agurkų kvapas, todėl šių daržovių griežinėliai galės padėti išvaikyti tarakonus.

Namų sandarinimas

Gana dažnai tarakonai „atsikrausto“ iš kaimynų butų, todėl labai svarbu pasirūpinti pakankamu namų sandarinimu. Jei turite įtarimų, kad tarakonai atkeliavo iš kaimyninio buto, pasikalbėkite su jo savininkais – galbūt kartu rasite tikrai veiksmingą tarakonų naikinimo būdą.

Atbaidantys preparatai

Parduotuvėse šiandien galime rasti tikrai nemažą atbaidančių priemonių pasirinkimą, tad jums tereikės pasirinkti pačią veiksmingiausią. Naudojant kenkėjus atbaidančius preparatus visuomet svarbu laikytis saugumo – dauguma priemonių yra žalingos ne tik kenkėjams, bet taip pat ir žmonėms. Tarakonų naikinimo geriausia imtis tada, jei planuojate kelias dienas nebūti namuose.

Lipnūs kartoniniai nameliai

Pagauti suaugusius tarakonus bus ganėtinai paprasta, jei jų mėgstamose vietose pastatysite lipnių kartoninių namelių. Tokia priemonė gali padėti stebėti, ar tarakonų kiekis namuose yra kintantis, tačiau svarbu žinoti, kad tokia priemonė nepadės sunaikinti tarakonų kiaušinėlių.

Tarakonų baidymas ultragarsu

Prekyboje galima rasti ir ultragarsinių priemonių, kurios yra skirtos atbaidyti tarakonus ir kitus kenkėjus. Šių priemonių naudojimas yra labai paprastas: tereikia įstatyti į elektros lizdą. Ultragarsas nėra malonus daugeliui gyvūnų, todėl tai gali atbaidyti ne tik tarakonus, bet ir peles bei kitus kenkėjus (vis dėlto, šios priemonės nereikėtų naudoti turintiems augintinių).

Profesionalus tarakonų naikinimas

Deja, ne visada pavyksta savarankiškai išnaikinti tarakonus, todėl pagalbos galima kreiptis į profesionalus. Specialistai tarakonus naikina specialia medžiaga nupurkšdami namus: ji padeda sunaikinti ne tik suaugusius tarakonus, bet taip pat ir jų kiaušinėlius. Jei tarakonų kiekis yra labai didelis, gali būti, kad vienos procedūros neužteks.