Anot VSD, jisnuslėpė ar per pastaruosius 5 metus yra nuslėpęs arba jį tikrinančioms institucijoms pateikęs melagingus biografijos faktus, kitus duomenis apie save, savo ryšius, tikrinimo metu nustatomos ar per pastaruosius 3 metus buvo nustatytos asmens savybės, kita veikla ar ryšiai, ar kitos su asmeniu susijusios aplinkybės ar faktai, dėl kurių kyla grėsmė patikėtos įslaptintos informacijos saugumui.

Kartu DELFI tyrime pateikiama kad A. Kairiui vadovaujant Klaipėdos regiono aplinkosaugininkams, Šyšos upėje, Šilutėje, iš koncerno „MG Baltic” valdomos etanolio gamyklos AB „Biofuture” išsiliejo neišvalytos nuotekos. A. Kairys buvo įtariamas, kad galimai neteisėtai nurodė sumažinti žalos gamtai dydį, žalos dydį derino su koncerno atstovais, todėl jo padarytuose veiksmuose yra požymiai nusikalstamų veiklų, numatytų Baudžiamajame kodekse, teigiama pranešime spaudai.

Parlamentarė Aistė Gedvilienė STT prašo atlikti visapusišką Aplinkos apsaugos departamento korupcijos rizikos analizę ir identifikuoti darbuotojų galimus interesų konfliktus.

„A. Kairys prisipažino pažeidęs Valstybės tarnybos įstatymą – nurodė, kad už konsultacijas ir patarimus ūkio klausimais iš verslininkų ir ūkininkų jis yra gavęs dovanų (pavyzdžiui, kalendorių, knygų, alkoholinių gėrimų) ir pinigų „vokeliuose“. Valstybės tarnautojui tokia veikla negalima. Kyla klausimas, ar tai tik pavienis atvejis ar neskaidri sistema ir tikrieji pažeidimų mastai gali būti gerokai didesni. Todėl kreipiuosi į STT prašydama ne tik įvertinti esamą situaciją, bet atlikti išsamią korupcijos rizikos analizę Aplinkos apsaugos departamente“, – pažymėjo A. Gedvilienė.

Primename, jog tai jau ne pirmas atvejis, kuomet viešojoje erdvėje pasirodo pranešimų apie galimas korupcines veikas atliekų tvarkymo srityje, o valstybės institucijos ir įmonės dirbančios šioje srityje ne tik kad nekovoja su pažeidėjais, bet dirba kartu su jais ir galimai padeda išvengti atsakomybės.

Kartu žiniasklaidoje plačiai nuskambėjo ir vadinamasis „Metrail“ skandalas, kai įvairiose šalies vietose nuolat aptinkami milžiniški nelegaliai arba netinkamai metų metus kaupiamų ar tiesiog pamiškėse ar laukuose paliktų pavojingų atliekų „sandėliai“, kuriuose atsikratoma iš įvairių šalies ūkio subjektų tariamam tvarkymui išgabentos atliekos. Dėl to didelę žalą patiria gamta ir per neskaidrių atliekų tvarkytojų vykdomas nusikalstamas finansines schemas valstybė, taip pat iškraipoma konkurencija, dėl ko nukenčia skaidriai veikiantys atliekų tvarkytojai.