„Metų pradžioje kilęs korupcijos skandalas sudavė didžiulį reputacinį smūgį visai teismų sistemai, nes ne vienas, ne du, o net keletas aukščiausiojo lygio teisėjų yra įtariami korupciniais nusikaltimais. Tai yra didžiulė dėmė visai sistemai, nepaisant to, kad joje didžioji dalis dirbančių teisėjų yra sąžiningi ir profesionalūs. Prezidento pozicija šiais klausimais buvo aiški – būtina aktyviai spręsti klausimą“, – „Žinių radijui“ antradienį teigė J. Šovienė.

„Teisėjai, kurių elgesys nedera su garbingu teisėjų vardu, neturi būti bendruomenės nariai. Be to, kad prezidentas ėmėsi aktyvių žingsnių spręsti susidariusią situaciją, norėtųsi ir sąžiningų, savo pareigai atsidavusių teisėjų aktyvumo ir jų dalyvavimo, netoleravimo tų bendruomenės narių elgesio, kurie menkina bendruomenės reputaciją“, – sakė J. Šovienė.

Anot jos, korupcija įtariami teisėjai galimai toleravo pateiktus pasiūlymus, kad už suinteresuotiems asmenims priimtus palankius sprendimus gali būti atsilyginama.

„Teisėjai turėjo neformalių santykių su byla suinteresuotais asmenimis. Tokiu būdu pažeidė teisingumo principą. Juk jų pagrindinė misija vykdyti teisingumą, o turėdami neformalių santykių su bylos baigtimi suinteresuotais asmenimis, jie pasielgė neetiškai ir netoleruotinai. Čia didžioji problema“, – teigė ji.

Seimas praeitą savaitę nusprendė rudens sesijoje svarstyti prezidento G. Nausėdos siūlymą atleisti kyšininkavimo byloje įtariamą Aukščiausiojo Teismo teisėją Egidijų Laužiką. Taip pat rudens sesijoje parlamentas svarstys ir kitų teisėjų likimą – Lietuvos apeliacinio teismo teisėjų Konstantino Gurino bei Kęstučio Jucio atleidimą iš teisėjų pareigų.

Lietuvoje galiojantys teisės aktai numato, kad prezidentas, norėdamas atleisti iš pareigų teisėją, privalo gauti Teisėjų tarybos patarimą. Apylinkių ir apygardų teisėjai yra atleidžiami prezidento dekretais. Lietuvos apeliacinio teismo teisėjai yra atleidžiami prezidento, tačiau atleidimui reikia gauti Seimo pritarimą. Aukščiausiojo Teismo teisėjai yra atleidžiami Seimo su prezidento pritarimu.

G. Nausėda yra inicijavęs visų aštuonių kyšininkavimo byloje įtariamų teisėjų atleidimą, tačiau privalomą Teisėjų tarybos pritarimą kol kas gavo tik dėl trijų.