Ministras iš esmės patvirtino, kad namai bus statomi jau nupirktame sklype, kiti variantai nebus svarstomi, o procesas nenutrūks.

Namai – ne naujiena

Žiežmariuose planuojama statyti ir į naujus namus perkelti dešimt už 4 km esančių Strėvininkų socialinės globos namų gyventojų. Protinę negalią turinčius asmenis planuojama įkurdinti naujai pastatytame name Lauko gatvėje. Sužinoję apie tokius planus aršiai sukilo šalia sklypo kaimynystėje gyvenantys žiežmariškiai.

Lauko gatvėje įsikūrę gyventojai tvirtina, kad čia gyventi žmonėms su negalia vieta yra netinkama. Sklypas esą yra mažas, planuojama dar automobilių stovėjimo aikštelė, nėra šaligatvių. Be to, vietiniai nerimauja dėl savo saugumo ir pateikia kelis nemalonius atvejus susijusius su Strėvininkuose gyvenančiais neįgaliaisiais.

L. Kukuraitis tikino, kad situacija Žiežmariuose nėra išskirtinė.

„Pirmiausia reikia vieniems kitus girdėti. Tai absoliučiai normalus, skausmingas procesas, bet natūralus procesas. Lietuvoje jau egzistuoja 28 tokie namai, kurie kūrėsi pastaruosius 4 metus. Apie 200 neįgaliųjų jau gyvena tokiuose namuose. Procesas daugelyje bendruomenių buvo panašus. Pasipriešinimo buvo ir ten. Šį kartą mes turime nacionalinį reiškinį, bet argumentai, baimės ir klausimai yra tie patys. Bandoma įtikinti, kad žmonėms su protine negalia yra geriau gyventi ten, kur jie dabar gyvena. Bet tiek žmogaus teisių perspektyva, tiek apie neįgaliųjų teisių konvencija, tiek kalbant apie tų konkrečių 200 žmonių, kurie jau gyvena mūsų tarpe, visai tai teigia, kad tie žmonės turi gyventi mūsų tarpe“, - sako L. Kukuraitis.

Valdžiai – visa eilė klausimų

Į susitikimą su ministru bei vietos valdžios atstovais susirinko pilna Žiežmarių kultūros centro salė. Bendruomenė valdžiai pateikė 24 klausimų sąrašą.

Pirmas klausimas buvo apie tai, kad neva statybų planai buvo kruopščiai slepiami. Tačiau tokius kaltinimus valdžia kategoriškai atmetė.

„Apie tai net kalbos negali būti. Mes dabar esame tokioje stadijoje, kurioje turime supažindinti visuomenę. Mes tai ir darome“, - teigė Strėvininkų socialinės globos namų vadovas Kęstutis Jakelis.

Žiežmariečiai taip pat teiravosi, kodėl susitikime nedalyvauja ir patys neįgalieji.

„Mes labai rimtai svarstėme, ar atsivežti kelis neįgaliuosius. Laimė, kad nesivežėme, nes tai, ką mes išgirdome ankstesniuose susitikimuose, būtų juos traumavę. Net darbuotojai, kurie dalyvavo susitikime neslėpė, kad buvo šokiruoti“, - neslėpė K. Jakelis.

Naujų namų gyventojus prižiūrės mažiausiai vienas asmuo. Neatmetama, kad jų bus daugiau, jei to prireiks.

Teigiama, kad žiežmariečiams buvo grasinama sudeginti namus, tačiau K. Jakelis teigė apie tai nieko nežinantis.

„Jei apie tai buvo pranešta policijai, pareigūnai tai ir išsiaiškins“, - teigė K. Jakelis.

Žiežmariečių bendruomenei atstovaujanti teisininkė klausė, ar gali būti svarstomas alternatyvus pasiūlymas, kur būtų galima statyti minėtus namus.

„Tai būtų pralaimėjimas mūsų visuomenei (…). Mes kalbame apie lygiaverčius žmones. Mes turime labai atsargiai rinkti žodžius, nes mes visi esame lygiaverčiai ir lygiateisiai“, - teigė L. Kukuraitis.

„Ar jūs matėte tą sklypą, kuriame ketinama įkurdinti namus?“, - klausė Žiežmarių gyventojas, šalia kurio sklypo bus statomi namai. Ministras pripažino, kad sklype nesilankė.

Žiežmarių gyventojai ne kartą klausė, ar būtų galima namus perkelti į kitą sklypą.

„Sklypas yra jau nupirktas“, - teigė ministras.

„Mes galime sklypą atpirkti ir netgi brangiau“, - replikavo Žiežmarių gyventojai.

„Principas yra toks: kas tinka jums, tinka ir neįgaliesiems. Jei turite sklypą, kuriame galima įkurdinti namus, pastatysime ir ten“, - konstatavo ministras.

Gyventojai taip pat teiravosi, kaip bus atrenkami būsimų namų gyventojai.

„O kaip man žinoti, kokie tai bus žmonės? O gal jis pradės glostyti vaikus? Iš kur man tai žinoti?“, - klausė vyresnio amžiaus vyriškis.

Specialistai teigė, kad bendraujama su visai potencialiais gyventojais ir kruopščiai aiškinamasi, ko labiausiai reikia neįgaliajam. Teigiama, kad visų 28-ių Lietuvoje jau veikiančių tokių įstaigų gyventojai yra patenkinti ir jokių problemų nekilo. Analogiškų namų gyventojai iki šiol nepadarė nė vieno nusikaltimo, nebuvo taikytos kardomosios priemonės.