Prašo nustoti sekti

Rašytoja savo pasisakymą pradėjo nuo to, kad šis įrašas BUS skelbiamas tik lietuvių kalba, jo vertimo į anglų kalbas nebus, nes tai daryti yra per daug gėda.

„Gerbiamas Ministre Linai, kreipiuosi į Jus kaip senų laikų pažįstamą ir gerbiamą žmogų – ir Jūsų ilgametė diplomatinė veikla, ir pastarojo meto drąsūs pasisakymai dėl atminimo lentų nacių kolaborantams verti nuoširdžios mano ir daugelio Lietuvos žmonių pagarbos“, – feisbuke rašė rašytoja.

R.Vanagaitė taip pat priminė ir apie knygos „Mūsiškiai“ likimą – sulaukusi didelio rezonanso ir prieštaringų vertinimų, nuo 2017 metų buvo išimta iš knygynų lentynų.

„O dabar keletas nemalonesnių pastebėjimų. Jau keletą metų esu kviečiama skaityti paskaitas įvairiose valstybėse ir miestuose. Esu nustebinta, kad Lietuvos ambasadų tose šalyse (Izraelyje, Amerikoje, Japonijoje) atstovai inkognito ateina kone į kiekvieną viešą paskaitą, neprisistatydami renginio organizatoriams, paslapčiomis konspenktuoja, ir, matyt, siunčia savo valdžiai ataskaitas į Vilnių. Jums, ministre, tai nieko neprimena? Man primena: apgailėtinus KGB darbo metodus“, – socialinėje erdvėje rašė R.Vanagaitė.

Ji aprašė ir dar vieną nemalonų įvykį – gavusi kvietimą dalyvauti pristatant knygą „Mūsiškiai“ Geteborgo knygų mugėje, buvo dar kartą nemaloniai nustebinta. Knygą publikavusi leidykla „Karneval Forlag“ gavo Lietuvos kultūros atašė Švedijoje Živilės Etevičiūtės laišką, siūlantį knygas geriau leisti apie tremtį. Taip pat laiške buvo skatinama į diskusiją apie knygą kviesti objektyvius pašnekovus, kuriuos padės surasti ambasada. Kaip to priežastis buvo įvardijamas istorinių faktų iškraipymas.

„Leidyklos vadovas Bjorn Eklund informavo, kad toks laiškas, ambasados įsikišimas į knygų mugės programą būtų stačiai juokingas – jei nebūtų tragiškas. Per visą savo leidėjo praktiką nebuvo niekada panašaus laiško gavęs iš jokios šalies ambasados“, – rašė R.Vanagaitė.

Ji ministro prašė liautis diskredituoti demokratiją Lietuvoje.

„Kreipiuosi į Jus, gerbiamas ministre, prašydama nutraukti jau keletą metų trunkančio slapto sekimo ir skundų rašymo praktiką ir paraginti atsakingus Lietuvos ambasadų darbuotojus taupyti savo darbo laiką ir – svarbiausia – liautis diskredituoti užsienyje ir save, ir ambasadą, ir demokratiją Lietuvoje“, – savo įrašą socialinėje erdvėje baigė R.Vanagaitė.

Dalyvauti susitikimuose nedraudžia

Užsienio reikalų ministerijos informacijos stebėjimo ir žiniasklaidos skyrius DELFI perdavė trumpą situaciją įvertinantį komentarą.

„Lietuvos diplomatų dalyvavimas užsienyje vyksiančiuose renginiuose, kurie yra susiję su Lietuva, yra įprasta diplomatinio darbo praktika“, – rašoma atsakyme.

Po kiek laiko gautas papildomas komentaras iš URM. Jame teigiama, kad rašytoja pateikė tikrovės neatitinkančių teiginių.

„Diplomatai apsilanko Rūtos Vanagaitės renginiuose lygiai taip kaip ir bet kurie kiti svečiai. Keista, kad diplomatų apsilankymą jos renginiuose autorė prilygina slaptam sekimui ar skundų rašymui. Dėl R. Vanagaitės teiginių – daugelis jų prasilenkia su tiesa. R. Vanagaitė ir pati yra pripažinusi, jog jos teiginiai apie Adolfą Ramanauską-Vanagą neatitinka tikrovės“, – rašoma atsakyme.