Pasak „valstiečio“ Jono Jaručio, komiteto nariai turi galimybę susipažinti su tarnybų duomenimis specialiojoje raštinėje Seime, tačiau faktą apie atneštą naują informaciją žinodavo tik NSGK pirmininkas.

„(...) norint su ta informacija susipažinti, visų pirma, reikėjo žinoti, kad apskritai ji yra gauta. Komiteto pirmininkas nesiteikdavo apie ją informuoti, nors Seimo statuto 52 straipsnis aiškiai reglamentuoja, kad su komiteto veikla susijusią medžiagą ir dokumentus komiteto nariams teikia komiteto pirmininkas“, – dalies Seimo komiteto narių penktadienį paskelbtame pranešime cituojamas J. Jarutis.

Jam antrino kitas „valstiečių“ atstovas Audrys Šimas.

„Pamenu vos keletą atvejų, kai komiteto nariai buvo informuoti apie slaptos informacijos gavimą ir pakviesti su ja susipažinti. Dar daugiau, buvo atvejų, kai slapta medžiaga būdavo ne specialiojoje raštinėje, o pas komiteto pirmininką“, – kalbėjo parlamentaras.

„Negi komiteto pirmininkas įsivaizduoja, kad komiteto nariai kasdien turi eiti į specialiąją raštinę arba jo teirautis, ar nėra gauta naujų dokumentų?“ – teigė jis.

NSGK šią savaitę nusprendė inicijuoti tyrimą dėl I. Rozovos nuslėptų ryšių su Rusijos diplomatais, kai susipažino su 2018 metų sausį Seimo pirmininkui Viktorui Pranckiečiui išsiųsta Valstybės saugumo departamento (VSD) pažyma apie parlamentarę. Dokumente rekomenduojama neišduoti politikei leidimo dirbti su įslaptinta informacija.

Seimo pirmininkas stebėjosi, kodėl parlamentinis tyrimas inicijuojamas tik dabar, nes jis pats nurodė perduoti informaciją Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui dar prieš pusantrų metų.

V. Bakas tvirtino, kad šie duomenys buvo prieinami komiteto nariams specialiojoje raštinėje.

Naujasis NSGK pirmininkas „valstietis“ D. Gaižauskas šią savaitę žurnalistams sakė, kad su VSD informacija apie I. Rozovą buvo susipažinę tik NSGK nariai konservatorius Laurynas Kasčiūnas, liberalas Virgilijus Alekna, tuometinis komiteto pirmininkas V. Bakas.

Buvęs NSGK narys Algirdas Butkevičius tvirtino, kad V. Bakas prieš kurį laiką nėra informavęs NSGK narių ir apie kitas gautas tarnybų pažymas dėl interesų grupių, siekiančias paveikti atliekų deginimo statybos klausimus.

Pasak D. Gaižausko, reikia atlikti gautos slaptos informacijos auditą.

„V. Bako pirmininkavimo komitetui metu supažindinimas su slapta informacija vyko nesistemingai ir nenuosekliai. Būtų tikslinga atlikti gautos įslaptintos informacijos teikimo analizę – kokie raštai buvo gauti komitete, kokia forma komiteto nariai buvo su šia informacija supažindinti, kas su ja faktiškai susipažino“, – tvirtino Seimo narys.

„Manau, toks neprofesionalus gaunamos įslaptintos informacijos valdymas arba selektyvus naudojimas kelia grėsmę nacionaliniam saugumui. Tik turėdami pilną informaciją komiteto nariai gali tinkamai vykdyti savo pareigas“, – pridūrė jis.

D. Gaižauskas Seimo NSGK pirmininko pareigose pakeitė V. Baką, kai šis prieš pusantro mėnesio pasitraukė iš valdančiosios „valstiečių“ frakcijos.

Duomenys apie I. Rozovos ryšius paaiškėjo Seimo NSGK pradėjus aiškintis politikės dalyvavimo Tarpparlamentinės ortodoksų asamblėjos sesijoje Gruzijoje šių metų birželį aplinkybes.

VSD rašte Seimo pirmininkui apie I. Rozovą rašoma apie tarimąsi su Rusijos diplomatais dėl finansinės paramos parlamentarės atstovaujamam Rusų aljansui.

Anot Saugumo departamento, skirtingais laikotarpiais su Rusijos diplomatais aptartos galimybės Rusų aljansui formuoti bendrą tautinėms mažumoms atstovaujantį politinį junginį kartu su Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga.

Žvalgybos duomenimis, I. Rozova prieš aštuonerius metus bandė įtraukti Rusijos diplomatus, kad būtų daroma įtaka formuojant koalicijas Vilniaus miesto savivaldybės taryboje, taip pat rašoma apie Seimo narės bendravimą su iš Lietuvos 2014 metais išsiųstu Rusijos generaliniu konsulu Vladimiru Malyginu.

I. Rozova šiuo metu dirba Lenkų rinkimų akcijos frakcijoje Seime. Ji 2016 metų rinkimuose buvo išrinkta į Seimą pagal šios partijos sąrašą.