„Be abejonės privalėsiu įdėti daug pastangų įsigilinant į portfelio specifiką, kai sužinosiu, koks jis. Reikia susipažinti ir su struktūra. Tai naujas įdomus iššūkis, bet aš pasiryžęs jį prisiimti“, – laidoje „DELFI diena“ sakė V. Sinkevičius.

Jis teigė šiuo metu dar nežinantis, koks portfelis jam galėtų būti skiriamas.

„Portfelių skyrimas yra EK pirmininkės prerogatyva, mes turime tai gerbti ir sulaukti jos sprendimo“, – sakė ministras.

„Kiekvienas portfelis yra svarbus ir turės savo specifinę misiją, o kartu svarbiausia bus siekti tų tikslų, kuriuos užbrėžė EK pirmininkė“, – pridūrė jis.

Vienas svarbiausių šios EK prioritetų, V. Sinkevičiaus nuomone, bus kova su klimato kaita.

„Klimato kaita be jokios abejonės yra vienas svarbiausių klausimų. Jau nebėra pasirinkimo dėl klimato kaitos. Netgi tie, kurie neigia klimato kaitą, manau, mato, kokie yra pokyčiai. Šią vasarą Europą kankino karščio bangos, kurios nusinešė daugybę gyvybių, mūsų žemdirbiai jau šiandien susiduria su sunkumais. Akivaizdu, kad jau reikia sprendimų“, – įsitikinęs jis.

Papasakojo apie pokalbį su U. von der Leyen

Ministras užsiminė, kad apie galimas veiklos sritis jau kalbėjo su U. von del Leyen, kai buvo susitikęs su ja Briuselyje.

„Be abejonės buvo kalbėta apie tai, kur aš geriausiai jaučiuosi, bet tai nebūtinai gali atitikti man skiriamą portfelį“, – sakė V. Sinkevičius.
Viktorija Chockevičiūtė, Virginijus Sinkevičius

Paklaustas, kokį įspūdį, jo nuomone, EK pirmininkė susidarė apie jo kandidatūrą, V. Sinkevičius sakė, kad abejonių U. von der Leyen neišreiškė: „Ji tikrai neišreiškė abejonių, pokalbis buvo labai konstruktyvus, mandagus.“

V. Sinkevičius sako apie derybas dėl portfelio EK kalbėjęs ir su prezidentu Gitanu Nausėda.

„Mes su prezidentu buvome susitikę labai trumpai po mano vizito Briuselyje. Pasikalbėjome apie pokalbio turinį tarp manęs ir EK pirmininkės, nors prezidentas dar ir vakare kalbėjosi su Komisijos pirmininke. Pakalbėjome apie tolimesnes perspektyvas, derybas dėl galimo portfelio“, – pasakoja V. Sinkevičius.

Anot jo, didelę įtaką jo darbui eurokomisaru turės ir tai, kokią pavyks suburti komandą.

„Mano, kaip ministro, sėkmė daugeliu atvejų buvo susijusi su komanda. Aš visuomet stengiuosi burti aplink save žmones, kurie gebėtų [mane] papildyti, turėtų specifinių žinių apie vieną kitą sektorių, kuriame aš galbūt nesu toks tvirtas“, – sako ministras.

Komandos būrimas, jo teigimu, prasidės tada, kai bus žinoma, koks portfelis teks Lietuvos atstovui.

„Kol kas su žmonėmis apie tai nekalbėjau, nes neturiu jiems ką pasiūlyti. Labai svarbu bus portfelis ir specifika, kad žmonės turėtų patirties, išmanytų procedūras ir galėtų sėkmingai papildyti mane“, – kalba V. Sinkevičius.

Didžiausio palaikymo tikisi iš žaliųjų

V. Sinkevičius sako, kad labai svarbūs bus ir santykiai su Europos Parlamentu (EP), o didžiausio palaikymo jame tikisi iš Žaliųjų frakcijos.

„Pagrindinė yra žaliųjų frakcija, nes ir mūsų LVŽS europarlamentarai dirba žaliųjų frakcijoje. Nors labai bandoma rasti skirtį tarp Lietuvos ir Europos žaliųjų, vis dėlto daugiau yra panašumų. Pagrindinė frakcija, kurioje ieškočiau užtarimo, būtų Žaliųjų. LVŽS irgi buvo nuolat kaltinami, kad mes turime įvairių žmonių. Labai svarbu pažiūrėti Žaliųjų manifestą. Vienas pagrindinių punktų buvo, kad europiečiai turi turėti laisvą prieigą prie keturių dalykų: švaraus oro, vandens, interneto ir žinių. Manau, kad labai mažai bus tų, kurie sakys, kad taip neturėtų būti“, – sako V. Sinkevičius.
Virginijus Sinkevičius

Nesulaukęs paramos iš partijos bendražygio Stasio Jakeliūno, V. Sinkevičius žada dar iki rugsėjo aktyviau pabendrauti su Lietuvos atstovais Europos Parlamente.

„Tai yra jo nuomonė ir kiekvienas yra laisvas turėtų savo nuomonę. Manau ir EP, ir mūsų parlamente tikrai nebus taip, kad visi remtų mane, tai normalus politinis procesas“, – įsitikinęs V. Sinkevičius.

„Mes turime 11 europarlamentarų, yra ne vienas S. Jakeliūnas. Džiaugiuosi, kad viešai ir Aušra Maldeikienė išreiškė palaikymą, man teko susitikti ir su Andriumi Kubiliumi, partijos kolega Broniumi Rope. Nenorėjau užbėgti įvykiams už akių, kol nesu oficialiai Lietuvos nominuotas eurokomisaras, bet dabar tą darysiu daug aktyviau“, – laidoje „DELFI diena“ sakė ministras.

Naujo ministro neįvardija

Paklaustas, ką mato kitu ministru, kuris tęstų jo pradėtus darbus Ekonomikos ir inovacijų ministerijoje, V. Sinkevičius galimų kandidatų neįvardijo.

„Tai yra ministro pirmininko prerogatyva, yra sudaryta koalicija ir, manau, kad bendradarbiaudami su prezidentu ministras pirmininkas, koalicijos partneriai tikrai suras tinkamiausią kandidatą“, – sako V. Sinkevičius.

Jie teigia kol kas negirdėjęs kalbų, kas galėtų užimti ministro postą: „Kol kas tikrai negirdėjau. Kaip gali būti kažkokios kalbos, kai aš dar buvau nepatvirtintas, man dar esant ministru?“

V. Sinkevičiaus teigimu, vykstant diskusijoms, kas galėtų atstovauti Lietuvai Europos Komisijoje, apie galimą kitą ministrą nekalbėta.

„Tokio dalyko tikrai nevyko, tai nėra mainai. O dėl darbų tęstinumo – Vyriausybės programa lieka nepasikeitusi, ministerija šiuo metu yra nepradėjusi vos dviejų darbų. Tai esminis dalykas bus tęsti tuos darbus, užsibrėžtus tikslus. Daugeliu atveju tie darbai jau yra labai toli pažengę“, – laidoje „DELFI diena“ sakė ministras.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (105)