„Parašai yra renkami, bet tikrai jų nepritrūksime, tai ne už ilgo bus kreipimasis į Konstitucinį Teismą“, – sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Pasak opozicijos lyderės, kreipimusi siekiama išsiaiškinti, ar Vyriausybės tvirtinimas protokoliniu nutarimu Konstitucijai.

Skvernelis nepretenduoja į absoliučią tiesą

Premjeras Saulius Skvernelis mano, kad procedūros neprieštarauja Pagrindiniam šalies įstatymui, tačiau teigia nepretenduojąs į absoliučią tiesą.

„Yra tam tikras precendentas, nedažnai tokios aplinkybės kartojasi, tiesiog bus galimybė dar ir Konstituciniam Teismui išsakyti poziciją dėl Seimo statuto atitikimo Konstitucijai. Aš manau, kad jis pilnai atitinka, (…) bet aš nepretenduoju į absoliučią tiesą, o tiesą dėl mūsų Konstitucijos ir teisės aktų atitikimo Konstitucijai gali pasakyti tik Konstitucinis Teismas“, – sakė S. Skvernelis.

DELFI primena, kad Vyriausybės sudėtyje pasikeitė daugiau nei pusė ministrų, bet nebuvo keista Vyriausybės programa. Vyriausybė gavo įgaliojimus veikti Seime protokoliniu nutarimu.

Konstitucinės teisės specialisto prof. Vytauto Sinkevičiaus įsitikinimu, tokiu atveju turėjo būti normaliai svarstoma Vyriausybės programa. Buvęs teisingumo ministras, parlamentaras iš socialdarbiečių frakcijos Juozas Bernatonis teigia, kad tai tik vieno specialisto nuomonė, ir teigė esąs pasirengęs, jei prireiks, tokią poziciją ginti Konstituciniame Teisme.