P. Mačiulis teigia, kad prezidentas valdantiesiems neleido, siekiant išvengti balsavimo dėl Vyriausybės Seime, pakeisti vieną ministrą senajame Ministrų kabinete, o po to, kaip teigė prezidento patarėjas, „kai Vyriausybės skaitiklis atsinaujina“, pakeisti likusius du ministrus. Jo nuomone, taip tarsi būtų bandoma apeiti Konstitucijoje numatytą tvarką.

Tuo tarpu komentuodamas opozicijos priekaištus Vyriausybės įgaliojimų suteikimo procedūrai ir dėl to ketinimus kreiptis į Konstitucinį Teismą, kad šis išaiškintų, ar antradienį Vyriausybei suteikti įgaliojimai neprieštarauja pagrindiniam Lietuvos įstatymui, P. Mačiulis pažymėjo – už tai, kas vyksta Seime, atsakomybę prisiima Seimo vadovybė.

„Prezidentas sakė, kad neleis keistai interpretuoti Konstitucijos ir kad viskas būtų priimta taip, kad būtų aišku tiek politikams, tiek žmonėms, kad būtų skaidru. Viskas, kas šiuo metu vyksta Seime, tai jau yra Seimo vadovybės, Vyriausybės vadovybės atsakomybė. Aš net neabejoju, kad jie sprendimus priima įsiklausę į teisininkų pozicijas“, – LRT radijui kalbėjo G. Nausėdos patarėjas.

Opozicija teigia, kad jiems kyla abejonių dėl įgaliojimų grąžinimo Vyriausybei procedūros, todėl dar šią savaitę kreipsis į Konstitucinį Teismą. Pasak jų, antradienį parlamento priimtas ir Seimo Statuto 198 straipsniu paremtas protokolinis nutarimas Vyriausybei suteikti įgaliojimus gali prieštarauti Lietuvos Konstitucijai, ir savo ruožtu gali kilti klausimas, ar tokios Vyriausybės sprendimai bus teisėti.

Seimo sprendimo Vyriausybei įgaliojimus grąžinti pagal Seimo Statuto 198 str. kritikai teigia, kad toks parlamento žingsnis gali prieštarauti Konstitucijai nes, pasak jų, kai pasikeičia daugiau kaip pusė ministrų, Vyriausybė turi gauti iš naujo Seimo įgaliojimus. Jų teigimu, gauti iš naujo įgaliojimus galima tik tokiu pačiu būdu, kaip jie buvo gauti pirmą kartą – Seimas turi balsuoti, ar pritarti Vyriausybės programai.

Seimas antradienį neeilinėje sesijoje pagal Seimo statuto 198 straipsnį suteikė atnaujintai XVII Vyriausybei įgaliojimus.