Užsienio reikalų viceministras Neris Germanas pateikė ERK nariams informaciją apie preliminarią Europos Komisijos sudėtį ir informavo, kad dabartinės sudėties Europos Komisija dirbs iki 2019 m. spalio 31 d., rašoma Seimo išplatintame pranešime spaudai.

N. Germanas taip pat pažymėjo, kad šiuo metu 21 valstybė narė jau yra oficialiai nominavusi savo kandidatus į Europos Komisiją (EK), iš kurių dešimt yra moterys.

Visos ES valstybės narės savo kandidatus į eurokomisarus turi pasiūlyti iki rugpjūčio 26 d. Planuojama, kad dėl visos Europos Komisijos sudėties patvirtinimo Europos Parlamentas plenarinėje sesijoje balsuos spalio 21–24 dienomis.

Kaip ELTA rašė jau anksčiau, V. Sinkevičių į eurokomisarus pasiūlė Seimo „valstiečių“ frakcija. Opozicija kritikavo siūlymą teigdama, kad V. Sinkevičius neturi pakankamai politinės patirties ir kad neatsižvelgiama į EK pirmininkės Ursulos von der Leyen prašymą siūlyti dvi – moters ir vyro – kandidatūras, siekiant išlaikyti lyčių balansą.

Tai bus ketvirtasis šias pareigas einantis pareigūnas nuo Lietuvos – iki šiol eurokomisarais yra buvę Algirdas Šemeta, Dalia Grybauskaitė ir dabartinę kadenciją baigiantis Vytenis Povilas Andriukaitis.

Eurokomisarą skiria Vyriausybė, poziciją suderinusi su prezidentu ir Seimu.