Taip jis kalbėjo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui (NSGK) nusprendus inicijuoti parlamentinį tyrimą, kur bus aiškinamasi, ar priesaikos nesulaužė I. Rozova ir kiti Seimo nariai, žinoję apie nuslėptus ryšius, bet nesiėmę aktyvių veiksmų užkardyti grėsmių nacionaliniam saugumui.

NSGK pirmininkas Dainius Gaižauskas teigė, kad su tokia informacija prieš pusantrų metų susipažino L. Kasčiūnas, liberalas Virgilijus Alekna ir buvęs komiteto vadovas Vytautas Bakas.

L. Kasčiūnas tvirtino, kad susipažino su įslaptinta informacija, todėl negalėjo jos naudoti. Jis taip pat sakė nenorėjęs „pažymų versti politinės kovos įrankiu“.

„Ką tu gali daryti su įslaptintu raštu? Jeigu aš bandyčiau skleisti informaciją, kuri yra įslaptintame rašte, aš pažeisčiau Lietuvos Respublikos įstatymus“, – žurnalistams Seime sakė parlamentaras.

„Žinojusiųjų situaciją prieš pusantrų metų yra tikrai ne vienas. (...) Mes turime ir Seimo pirmininką, kuris turėjo dar ir neįslaptintą raštą, (...) o šalia to dar buvo ir ministras pirmininkas S. Skvernelis“, – teigė jis.

„Jis irgi žinojo situaciją. Jeigu jau aiškinsimės šitas aplinkybes, tai pasiaiškinsime ir tą faktą, kad ministras pirmininkas irgi pusantrų metų žinojo. Ne aš dabar esu koalicijoje su Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga“, – pridūrė politikas.

Dėl nenurodytų ryšių su Rusijos pareigūnais partijos „Rusų aljansas“ atstovei, Lenkų rinkimų akcijos frakcijos Seime narei I. Rozovai nebuvo suteiktas leidimas dirbti su įslaptinta informacija.

Šie duomenys paaiškėjo Seimo NSGK pradėjus aiškintis I. Rozovos dalyvavimo Tarpparlamentinės ortodoksų asamblėjos sesijoje Gruzijoje šių metų birželį aplinkybes.

L. Kasčiūnas teigė, kad žvalgybos pateikti duomenys rodo, jog I. Rozova su Rusijos diplomatais aptarinėjo „politinę situaciją, dinamikas, tendencijas, projektus“, tačiau detalesnių duomenų politikas nepateikė.

I. Rozova anksčiau BNS sakė neatsimenanti motyvų, kodėl jai nebuvo duotas leidimas dirbti su įslaptinta informacija. Ji taip pat tvirtino nebuvusi žvalgybos perspėta, kad nedalyvautų ortodoksų forumo sesijoje.