Uždarame posėdyje NSGK nariams bus pristatytas Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio pateiktas raštas iš VSD, prieš pusantrų metų užkirtęs I. Rozovai kelią gauti leidimą dirbti su slapta informacija.

NSGK pirmininkas „valstietis“ Dainius Gaižauskas rašto turinio, nors jis nėra slaptas, plačiau nekomentuoja, tik VSD pateiktą medžiagą pavadino „labai rimta“, o pačią situaciją – panašią į Mindaugo Basčio.

„Ta informacija, mano nuomone, labai rimta, ir komitetas turės priimti sprendimą. Man tai siejasi su M. Basčio istorija, labai daug panašumų yra ir labai daug klausimų, kuriuos rytoj turėsime komitete svarstyti“, – BNS antradienį sakė D. Gaižauskas.

Klausiamas, ar VSD pateiktoje medžiagoje užfiksuoti I. Rozovos kontaktai su asmenimis, siejamais su Rusijos specialiosiomis tarnybomis, D. Gaižauskas teigė, kad komitetui reikės nuspręsti, kiek pateiktos medžiagos galima viešinti, nors raštas ir nėra slaptas.

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis pirmadienį NSGK vadovui perdavė VSD informaciją apie Seimo narę I. Rozovą, dėl kurios ji negavo leidimo dirbti su slapta informacija.

Taip parlamento vadovas reagavo į opozicinių konservatorių L. Kasčiūno, Gabrieliaus Landsbergio ir Arvydo Anušausko prašymą paviešinti žvalgybos informaciją. Konservatorių teigimu, minimą raštą V. Panckietis gavo 2018 metų sausio 18 dieną.

2017 metų kovą V. Pranckietis paskelbė, kad nesuteikė tuometiniam socialdemokratui M. Basčiui leidimo dirbti su slapta informacija, atsižvelgęs į VSD informaciją apie jo asmeninius ryšius su Rusijos energetikos kompanijų, nusikalstamo pasaulio atstovais ir Kremliui palankiu žurnalistu.

Konstitucinis Teismas M. Bastį pripažino sulaužius priesaiką ir šiurkščiai pažeidus Konstituciją, kai nuslėpė savo ryšius su buvusiu KGB darbuotoju, tačiau per balsavimą dėl apkaltos Seime neužteko balsų panaikinti jo mandatui. M. Bastys tada atsistatydino pats.

Rusų aljanso narė I. Rozova priklauso Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijai Seime.

Seimo NSGK praėjusią savaitę svarstė I. Rozovos dalyvavimą Tarpparlamentinės ortodoksų asamblėjos sesijoje birželį. Šiame ortodoksų forume Gruzijoje pasakyta Rusijos Dūmos atstovo kalba iššaukė masinius protestus šalyje.

VSD direktoriaus pavaduotojas Vaidotas Mažeika po posėdžio žurnalistams sakė, kad ši asamblėja yra išnaudojama Rusijos užsienio politikos tikslams įgyvendinti, o Lietuvos politikų dalyvavimas joje yra rizikos veiksnys.

Parlamentarė I. Rozova BNS patvirtino, kad dvejus metus nebeturi leidimo dirbti su slapta informacija.

„Turėjau leidimą daug metų, atrodo, nuo 2005 metų, dabar nebeturiu. Kreipiausi prieš porą metų, negavau“, – sakė I. Rozova. Ji teigė neatsimenanti motyvų, kodėl jai leidimas neduotas, taip pat tvirtino VSD nebuvusi perspėta, kad nedalyvautų ortodoksų forumo sesijoje.