Reikšmingų pokyčių nesitiki

J. Novagrockienė abejoja, ar Vyriausybei dar pavyks padaryti ką nors reikšmingo.

„Nieko labai naujo tikrai negalim tikėtis. Galim tikėtis tam tikrų reformų tęsimo ir greičiau liks daugiau neišspręstų klausimų nei iš spręstų. Sudėtingiausios sritys yra švietimo ir sveikatos ir aš manau, kad šitose srityse kažin ar pavyks ką nors reikšmingo ir ilgalaikio padaryti“, – sako politologė.

Jos manymu, keik Vyriausybė stabili, paaiškės rudenį, kai bus svarstomas biudžetas.

„Manau, čia bus klausimas, kuris tą stabilumą patikrins. Tai, kas vyko šiandien, tai buvo labai paprastas procesas, bet nemanau, kad bus taip lengva, kai bus sprendžiami kiti klausimai. Tada ir opozicija bus aštresnė, gali kilti nesutarimų ir koalicijos viduje.

Opozicijos aktyvumo pasigedo ir B. Ivanovas.

„ Iš visa ko sprendžiant, Karbauskiui pavyko sulopyti tą jo beirstančią koaliciją ir, manau, jo sukalta Vyriausybė turi šansą pabaigti kadenciją, tai dėl jos stabilumo didelių abejonių nekelčiau, kadangi ir opozicija man pasirodė labai vangi ir neparodė noro kažką keisti. Jie turbūt tiesiog laukia rinkimų ir tiek“, – mano politologas.

Pasitikrinti Vyriausybės legalumą – naudinga

J. Novagrockienės nuomone, vargu ar įgaliojimai Vyriausybei suteikti nelegaliai, tačiau, jos nuomone, būtų naudinga, jei tai išaiškintų Konstitucinis Teismas (KT).

„Nemanau, kad dabartinė dauguma būtų rizikavusi visiškai nesiskaityti su konstitucinėmis nuostatomis. Juo labiau, kad jie rėmėsi labiau Seimo statutu, kuris yra labai senas ir reikia žiūrėti, galbūt reikia jį taisyti. Bet nemanau, kad visiškai nelegaliai suteikti įgaliojimai Vyriausybei, bet tas žingsnis, kurio nori imtis konservatoriai, konkrečiai Jurgis Razma sakė, kad kreipsis į Konstitucinį Teismą, manau, teisingas, nes reikia pasitikrinti, ar tikrai viskas buvo teisėtai padaryta“, – sako politologė.
prof. Jūratė Novagrockienė

B. Ivanovo sutinka, kad problemos greičiausiai nėra, tačiau taip norėta viską padaryti tiesiog greičiau.

„Prieš vienus Seimo rinkimus buvo KT išaiškinimas, kai nebuvo įleistos visuomeninės grupės su sąrašais į rinkimus ir KT tada pasakė, kad pagal Konstituciją tai nepriimtina, bet kadangi dabar mažai laiko iki rinkimų lieka, tegul vyksta šitaip tie rinkimai, suprask, ne visai konstituciškai tvarkingai. Pas mus KT dažniau žiūriu tokio tikslingumo, net finansinio, todėl tikėtis griežtesnio vertinimo neverta“, – priduria jis.

Jei KT pripažintų, kad tai nebuvo legalu, anot B. Ivanovo, praktiniame gyvenime net nepastebėtume tokio sprendimo.

„Aš nemanau, kad ši Vyriausybė – dramatiškai svarbi savo darbais. Daugiau tai yra deklaracijos, sprendimai, kurie nieko nekainuoja. Realiai politika kainuoja didelius pinigus ir reikalauja kompetencijos. Šita Vyriausybė nuo pat pradžių neparodė nei vieno, nei kito“, – įsitikinęs politologas.

Paklaustas, kam būtų naudingiausia, jei KT priimtų Vyriausybei nepalankų sprendimą, B. Ivanovas sako, kad tai būtų konservatoriai.

„Turbūt konservatoriai planuoja nedidelę pergalę užsirašyti į savo sąskaitą, nes jie yra iniciatoriai. Bet pagrindinis mūšis vyko tarp p. Skvernelio ir p. Karbauskio, ir tas žaidimas nėra baigtas. Čia daug labai nežinomųjų kol kas. Manau, p. Skvernelis sukandęs dantis priėmė taisykles, kurias bandė įgyvendinti Karbauskis, bet tai tokia piro pergalė Karbauskiui, kadangi, jeigu ir gali būti kažkoks skilimas, tai jo vedliu gali būti tik Skvernelis su Pranckiečiu.

Ir šioje situacijoje įdomus ir prezidento vaidmuo, kaip jis laviruos. Greičiausiai čia bus įvesti dar nauji žaidėjai. Dar pažiūrėsime, ką darys Rokas Masiulis, taip pat turime atkreipti dėmesį į „Tvarkos ir teisingumo“ grupę, kuri taip pat šliesis prie kažko, ir manau, matysime visai kitokias grupes artėjant rinkimams, ir ta dėlionė nebus p. Karbauskio naudai, veikiau atvirkščiai“, – mano B. Ivanovas.

Rokas Masiulis delsti neturėtų

Virginijaus Sinkevičiaus portfelis, jei jis bus patvirtintas eurokomisaru, J. Novagrockienės nuomone, turėtų atitekti „Tvarkos ir teisingumo“ partijai, kuri savo ministro kol kas neturi.

„Dėl Seimo pirmininko, manau, buvo tiesiog apsiraminta, nes tai ne esminis postas, kuris neduoda naudos. Dėl „Tvarkos ir teisingumo“, kuri negavo ministro portfelio, manau, gali tekti Sinkevičiaus vieta, jei jis bus galutinai patvirtintas kaip komisaras, ir taip koalicija sutvirtės. Bet net jei „Tvarka ir teisingumas“ negautų posto, jai nėra kito kelio, nes ji maža, smunkanti, prarandanti reitingus, svarstanti, kad jai reikėtų persiformuoti, gal su kažkuo jungtis, tai per daug koalicinės sutarties neįvykdymas nedaro per didelės įtakos“, – svarsto politologė.

Ji atkreipia dėmesį, kad įtampa „valstiečių“ frakcijos viduje taip pat niekur nedingo ir skilimas vis dar galimas: „Įtampos partijos viduje niekur nedingo ir yra pirmiausia tarp frakcijos narių, labai dažnai ir yra nepritariama Karbauskio nuomonei, nors jis pasiekia, kad bent jau viešai nuolat gautų palaikymą, bet, manau, kuo labiau artės rinkimų laikotarpis, tuo daugiau bus net atvirų išpuolių, nesutarimų su Karbauskiu, kurie gali išvirsti į skilimus, kurie gali išvirsti į skilimus, išėjimus iš frakcijos, partijos.“

Kurti naujus judėjimus prieš rinkimus, anot profesorės, gana rizikinga, tačiau jei Rokas Masiulis norėtų tai padaryti, jam reikėtų veikti kuo greičiau.

„Kurti judėjimus su perspektyva dalyvauti Seimo rinkimuose labai rizikinga, nes yra labai mažai laiko ir labai daug procedūrų. Kita vertus, skirtinga padėtis yra Skvernelio ir Masiulio. Žmonės labai greitai pamiršta. Dabar Masiulio reitingas aukštas, jis nukentėjęs kaip neteisingai atleistas ministras. Žiūrint per šitą prizmę, jam reikėtų staigiai apsispręsti ir imtis kampanijos, kad išliktų politiniame lauke.

Skvernelio padėtis kitokia. Jam pirmiausia reikia suvaidinti ministro pirmininko vaidmenį iki galo ir galbūt per konfliktą su Karbauskiu jis galėtų susirinkti labai daug taškų ir nert tapti valstiečių vedliu, nes turėtų būti nepasitenkinimas Karbauskio elgesiu partijos viduje“, – sako politologė.

Konservatoriams prognozuoja sunkiausius rinkimus

Tuo tarpu B. Ivanovas įsitikinęs, kad prieš Seimo rinkimus dar tikrai pamatysime naujų žaidėjų, ir Rokas Masiulis galėtų būti vienas iš jų.

„Masiuliui įkurti partiją nebūtų problema. Prisiminkime, pavyko Valinskui, Venckienei, buvo eilė kitų. Nuo Paulausko laikų atsiranda politinės partijos organizuotos rinkimams. Tik čia yra vienas esminis skirtumas. Masiulis yra profesionalas, nėra politinis klounas. Paprastai tokias partijas organizuoja koks Šustauskas ar Venckienė, kiti, jų labai rimtai negalėjai vertinti.

Su Masiuliu istorija kita. Jam belieka surasti rimtą finansinį stuburą, suburti patikimų žmonių komandą, dalyvauti rinkimuose ir užimti gana neblogą vietą, atimant balstų ir nuo Karbauskio sąrašo, ir Skvernelio, jei jis eis atskirai“, – sako politologas.

Jis taip pat pridūrė, kad politikos senbuviai – LSDDP, „Tvarka ir teisingumas“ – jau iššvaistė savo politinį resursą, nežinia, kaip bus ir su Viktoru Uspaskichu, tačiau ne ką mažesni iššūkiai, B. Ivanovo teigimu, laukia ir konservatorių.

„Manau, sunkiausia situacija bus konservatoriams. Jie kol kas labai populiarūs, tačiau jie neturi partnerių, praktiškai yra susipykę su visais. Net tie, kurie yra dešiniam flange, turi didelį dantį ant konservatorių dėl daugelio dalykų. Ir jei jie laimės rinkimus, jiems nebus su kuo sudaryti koalicijos, ir vėl gali likti opozicijoje“, – mano politologas.