Pateikdamas kandidatūrą premjeras Saulius Skvernelis teigė, kad Virginijus Sinkevičius perspektyvus, naujos kartos politikas.

„Tai Nepriklausomoje Lietuvoje užaugęs pilietis, turintis platų akiratį ir ne vieną kart įrodęs savo gebėjimus“, – kalbėjo S. Skvernelis.

Premjeras priminė, kad diskusijų dėl amžiaus buvo ir prieš teikiant jo kandidatūrą į Ūkio ministrus, tačiau pridūrė, kad tos abejonės išsisklaidė pradėjus dirbti.

S. Skvernelis pažymėjo, kad V. Sinkevičiaus kandidatūra, jo nuomone, yra pati geriausia.

Ekonomikos ir inovacijų ministras V. Sinkevičius pirmiausia padėkojo Lietuvos žmonėms, kurie jam suteikė galimybę atstovauti juos Seime. Taip pat padėkojo ir prezidentui, ir premjerui dėl išreikšto pasitikėjimo jo kandidatūra.

„Ši šalis ir jos žmonės sukūrė aplinką, kurioje jaunas žmogus gali įgyvendinti savo mintis politikoje, organizacijose“, – kalbėjo V. Sinkevičius.

V. Sinkevičius pabrėžė, kad Lietuva kovoja su socialine atskirtimi, tačiau, jo teigimu, skaitmeninė atskirtis yra dar viena problema, su kuria reikia kovoti.

V. Sinkevičius teigė, kad kol kas nedrįsta sakyti, kokį portfelį jam skirtų Europos Komisijos prezidentė. „Siekiu tapti Lietuvos kandidatu į Europos Komisijos komisarus, todėl kiekvieno palaikymas man labai svarbus“, – teigė V. Sinkevičius.

Mykolas Majauskas pabrėžė, kad „daugelis Seimo narių jaučia baltą pavydą dėl svaiginančios karjeros“. Jis neslėpė, kad baltą pavydą jaučia ir pats, nors pridūrė, kad linki sėkmės. Kaip vieną iš stiprybių įvardijo jo amžių. V. Sinkevičiui yra 28-eri.

Būtent dėl jauno amžiaus V. Sinkevičius ne kartą buvo kritikuojamas. Esą yra per jaunas kandidatas į tokį postą.

M. Majauskas uždavė klausimą apie LGBT ir Žmogaus teises. V. Sinkevičius teigė, kad Europos Komisija kasmet siekia gerovės ir Žmogaus teisių užtikrinimo ir pridūrė, kad ir Lietuva yra pažengusi labai toli. „Tolerancija ir Žmogaus teisių užtikrinimas Lietuvoje dabar yra daug mažesnis iššūkis“, – teigė V. Sinkevičius.

Žygimantas Pavilionis domėjosi, ar teisingas buvo partiškumo akcentavimas. „Man pasirodė, kad kompetencija lyg buvo ir antrinis dalykas“, – teigė Ž. Pavilionis. V. Sinkevičius priminė, kad pastaruosius trejus metus yra LVŽS narys ir neturi kitokių ketinimų.

V. Sinkevičiaus teigimu, visi ankstesni eurokomisarai taip pat buvo didžiausių partijų, tad esą „valstiečiai“ tik paisė nusistovėjusių tradicijų.

Edmundas Pupinis klausė, jei portfelis būtų ne pagal jo sritį, ar jis to imtųsi. „Portfelis yra Komisijos pirmininkės prerogatyva“, – teigė V. Sinkevičius ir priminė susitikimą su pirmininke bei pridūrė, kad susitikimo metu apie konkretų portfelį nebuvo kalbėta.

Andrius Mazuronis klausė, kaip jis vertina europarlamentarų kritiką. „Kiekvienas laisvas turėti savo nuomonę ir tai yra jo nuomonė“, – apie S. Jakeliūno pasisakymus kalbėjo V. Sinkevičius. Jis pridūrė, kad tikisi susitikti su visais europarlamentarais asmeniškai. „Tikiuosi, kad jie padės“, – V. Sinkevičius, teigdamas, kad atstovautų visai Lietuvai.

Aušrinė Armonaitė domėjosi V. Sinkevičiaus nuomonės apie Žmogaus teisių problemas Honkonge, Taivane. Kokia būtų V. Sinkevičiaus pozicija bendravime su Kinija? Jis teigė, kad niekuomet ši pozicija nebuvo kitokia nei su Europos Sąjungos šalimis.

V. Sinkevičius kalbėjo ir apie Europos Sąjungos konkurencingumą, kurį vadino vienu svarbiausių faktorių kovojant dėl švaresnės planetos.

Kęstutis Glaveckas teigė neabejojantis V. Sinkevičiaus gebėjimais, tačiau pastebėjo, kad jis – ministras, kuris yra susijęs su inovacijomis, tačiau vos tik tai pradėjo judėti, jis, atradęs progą, nusprendė pasitraukti iš savo posto. „Norite palikti Lietuvą be jūsų žinių ir žinojimo. Jūsų išvažiavimas į Briuselį būtų praradimas Lietuvai“, – teigė K. Glaveckas, o ministras pridūrė, kad jo pradėti darbai ir taip bus tęsiami.

Stasys Tumėnas taip pat liejo liaupses ir tvirtino, kad jį palaiko visa LVŽS frakcija. „Kiti pavydi arba nenori to daryti“, – apie kritikuojančius kolegas kalbėjo S. Tumėnas.

Antradienį Seimui buvo tik pateikta V. Sinkevičiaus kandidatūra. Balsavimas vyks ketvirtadienį.

Neeilinė Seimo sesija: