Neeilinės sesijos darbotvarkėje antradienį įtrauktas protokolinio nutarimo dėl įgaliojimų Vyriausybei suteikimo iš naujo pateikimas.

Konstitucija numato, kad pasikeitus daugiau kaip pusei ministrų, Vyriausybė iš naujo turi gauti Seimo įgaliojimus.

Prezidentas Gitanas Nausėda rugpjūčio pradžioje patvirtino Vyriausybę su trijų ministrų pasikeitimu, o skaičiuojant nuo kadencijos pradžios keičiasi daugiau kaip pusė kabineto narių.

Atnaujintame kabinete vietoj susisiekimo ministro Roko Masiulio paskirtas Lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos atstovas parlamentaras Jaroslavas Narkevičius, vidaus reikalų ministre vietoj Eimučio Misiūno tapo taip pat Lietuvos lenkų atstovė Seimo narė Rita Tamašunienė, o Žemės ūkio ministerijoje Giedrių Surplį pakeis „socialdarbietis“ Seimo narys Andrius Palionis.

Ministrų kabinetas atnaujintas dėl valdančiosios koalicijos liepos pradžioje sutarus Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai, Lietuvos socialdemokratų darbo partijai, „Tvarkai ir teisingumui“ bei Lietuvos lenkų rinkimų akcijai-Krikščioniškų šeimų sąjungai.

Seime iki šiol nėra aišku, kaip vyks balsavimas dėl įgaliojimų suteikimo iš naujo pasikeitus daugiau kaip pusei Ministrų kabineto: ar tam pakanka protokolinio nutarimo dėl įgaliojimų suteikimo iš naujo, ar reikia iš naujo tvirtinti Vyriausybės programą. Kokios procedūros bus laikomasi, turėtų paaiškėti antradienį tvirtinant Seimo posėdžių darbotvarkę.

Seimo statuto 198 straipsnis dėl įgaliojimų Vyriausybei suteikimo iš naujo numato, kad tuo atveju, jei pasikeičia daugiau kaip pusė ministrų, Vyriausybė iš naujo turi gauti Seimo įgaliojimus. Priešingu atveju Vyriausybė turi atsistatydinti.

Įgaliojimams iš naujo gauti premjeras turi pristatyti naujai paskirtus ministrus ir pateikti Vyriausybės programos pakeitimus, jeigu jų buvo padaryta.

Kai kurie politikai ir teisininkai laikosi nuomonės, jog kad tokiu atveju, kai pasikeičia daugiau kaip pusė ministrų ir Vyriausybė turi iš naujo gauti Seimo įgaliojimus, reikia iš naujo tvirtinti Vyriausybės programą.